Popotnik
856 ogledov

"Kažejo povezanost med človekom in živaljo"

Rena Pronk Rena Pronk
"Odraslim se zdijo včasih muzejske razstave suhoparne in neprimerne za najmlajše. Jaz vedno rečem, da je vse odvisno od interesa staršev," pravi višji kustos pedagog iz Goriškega muzeja David Kožuh.

Pravkar so namreč na Gradu Kromberk odprli razstavo, ki bo pritegnila tudi mlajše obiskovalce. Razstava O živalih in ljudeh je dopolnjena gostujoča razstava Etnografskega muzeja iz Zagreba.

Vrtnice 27. 4. do 26. 5. Kaj dogaja 14. Festival vrtnic

"Če pokažejo starši interes, potem bo tudi obisk z otroci lahko poučen in obenem zabaven. Če bi se pa radi tudi sami neobremenjeno prepustili enemu igrivemu vodstvu po razstavi, pa naj pridejo, ko imamo vodstva in delavnice. Ne bo jim žal," je dodal. 

Razstava bo sicer odprta tudi v času Dežele prijateljev in Festivala za ljubitelje živali, ki bo v Novi Gorici 2. junija. Na dogodku boste spoznali številne živali, se udeležili brezplačnih delavnic, spoznali pravljične dežele in iskali skriti zaklad.

Kaj je posebnost te razstave?
Razstava iz kulturološkega in etnološkega vidika obravnava odnos človeka do živali skozi različne vrste odnosa, kot so plenilec-plen, udomačevanje živali, hišni ljubljenčki, simbolika živali v ljudski umetnosti in kultne živali.

David Kožuh | Avtor: strokovnjakinja za psihološko zdravljenje motenj spanja dr. Vita Štukovnik strokovnjakinja za psihološko zdravljenje motenj spanja dr. Vita Štukovnik
Katera fotografija je vam osebno najlepša?
V enem delu razstave se avtorice sprašujejo o človeku-živali in gledalcu na vpogled nudijo fotografije Rene Pronk. Gre za serijo "Images of life" 2016, ki kažejo povezanost med človekom in živaljo. Vse fotografije v tem delu so simpatične, ta, ki sem jo izbral (zgoraj) pa je sploh zelo lepa.

Organizirate pa tudi veliko spremljevalnih dogodkov. Katere?
Zdaj že lahko najavimo pet dogodkov, ki se bodo odvijali tu na Gradu Kromberk. V bistvu so vsi namenjeni širši publiki, zadnji trije pa so še posebno namenjeni družinam.

Sedmega in 14. maja imamo predvanji: Naselja - preplet življenjskega okolja človeka in živali ter Čarobnosti živalskega sveta. 19. maja imamo prvo brezplačno vodstvo za najmlajše in branje pravljice z Ljubo Krušič, 21. maja pa se nam bodo predstavile goriške Tačke pomagačke. 15. junija ob poletni muzejski noči pa bo več vodstev in delavnic ter ob 21.30 noč metuljev v parku Gradu Kromberk z Bojanom Zadravcem.

Na dan našega Festivala za ljubitelje živali boste imeli poseben ogled razstave ... 
V času Festivala za ljubitelje živali bomo dopoldan organizirali brezplačen ogled za družine s strokovnim vodstvom in sicer ob 11. uri. Tekom celega dne bodo vstopnino plačali samo odrasli obiskovalci, otroci in dijaki pa bodo imeli brezplačen vstop, kar pomeni, da se lahko na primer ena družina udeleži ogleda z vodstvom za osem evrov. Grad bo tega dne odprt od 11. do 20. ure. S tem želimo našo razstavo O živalih in ljudeh približati širši množici.

Razstavo si lahko sicer ogledate na Gradu Kromberk, odprta bo do 17. novembra. V času od 1. maja dalje je na ogled med tednom od 10. do 18. ure, ob nedeljah pa od 12. do 20. ure.

Letos se obeta velika novost, saj bo Festival za ljubitelje živali del večjega dogodka za otroke: DEŽELE PRIJATELJEV. Dogodek organiziramo portal Žurnal24.si, Radio Robin in Mestna občina Nova Gorica. Poleg Festivala za ljubitelje živali boste tako lahko istočasno obiskali še Robin Hood Festival, kjer vas bodo pričakale pravljične dežele. V primeru slabega vremena bomo dogodek prestavili na 9. junij. 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.