Popotnik
12249 ogledov

Kotiček pod soncem, kamor se vračamo vsako leto

Austria Info Michael Stabentheiner
Smisel življenja je v tem, da smo srečni, je izjavil Dalajlama, saj se takrat napišejo najlepše zgodbe.

In kaj je boljšega, kot najti kotiček pod tem soncem, kamor se vedno znova vračaš na oddih. Zakaj? Ker veš, da se boš v izbranem dopustniškem okolju lahko spočil, dobro jedel, si kaj novega ogledal in se imel preprosto lepo v krogu družine ali prijateljev. Ko smo iskali primeren kraj, kjer bi uživali tako starši kot otroci, se nam ni sanjalo, da se bomo zaljubili na prvi pogled. In da bomo nedaleč od nas našli najboljšo počitniško destinacijo.

Bolj ko smo v gibanju, več doživimo

Ko smo s prijatelji iskali primerno pozno jesensko oziroma zimsko lokacijo, so otroci v en glas zahtevali morje. In potem so kaj hitro ugotovili, da si z morjem pozimi ne morejo kaj dosti pomagati. Na navdušenje nas, staršev, so potem izglasovali hribe. Ker še nihče od nas ni počitnic nikoli preživljal v Avstriji, smo bili takoj za to, da na urnik vpišemo raziskovanje, pustolovščine in spoznavanje naših severnih sosedov.

Austria Info | Avtor: Martin Hofmann Martin Hofmann

Letos bo že peto leto, ko je na našem družinskem koledarju z rdečim flomastrom vpisana Avstrija. In če nam je bilo prvo leto kar malce žal, da smo tako zapostavljali našo severno sosedo, ki je od Ljubljane oddaljena dobro uro vožnje, zdaj uresničujemo družinski načrt in vsako leto obiščemo eno mesto in se predamo počitnicam v pravem pomenu besede.

Austria Info | Avtor: Martin Hofmann Martin Hofmann
Ko postanemo aktivni, se naš duh pomiri. Ne glede na to, ali je to v vodi ali gorah – za pustolovščino je vedno pravi čas! Narava v Avstriji nudi odlične pogoje za brezskrbno gibanje – od plavanja, trekingov, pozimi smučanja, plezanja, kolesarjenja in še in še. In več kot je možnosti, lažje je usklajevati želje. Človeško telo je narejeno za gibanje, akcijo, zato so prav majhni detajli v posebnih trenutkih tisti, ob katerih začutimo veselje do življenja – pa naj bo to z otroki osvojen vrh, s prijatelji za stavo preplavano jezero, uspešno zaključena kolesarska tura, tek po naravi ali sprehod po čudovitih mestih. Če kaj, nam prav tu nikoli ne bo zmanjkalo idej, kako potešiti radovednost, se naučiti nekaj novega in spoznavati znamenitosti ob dobri hrani in pijači.

Od dunajskega zrezka do puhastega cesarskega praženca ali Sacher torte

Austria Info | Avtor: Achim Meurer Achim Meurer


V celotnem prostoru Alp in reke Donave imajo številni inovativni gostinci skupno vizijo − oplemenititi okusna in trajnostna živila iz regije, da bi lahko vsem, ki pridemo počitnikovat v Avstrijo, ponudili popoln kulinarični užitek. In kar obljubijo, resnično dostavijo – z upoštevanjem tradicije, spoštovanjem lokalnega kmeta in znanja, ki se prenaša iz roda v rod.

To je tisto, zaradi česar se otrokom ponoči sanja o porciji puhastega cesarskega praženca, posutega z mletim sladkorjem, ali pa se začnejo cediti sline, ko se v spomin prikrade kos linške torte ali Mozartovih kroglic. Odrasli pa ne moremo pozabiti juhe z zdrobovimi žličniki, Tafelspitza in seveda popolno pečenega dunajskega zrezka.

V Avstriji kmetje, proizvajalci in kuharji pogosto poudarjajo tradicijo in znanje prednikov, hkrati pa so odprti za novosti in potujejo po svetu – iščejo navdih in se vrnejo domov polni svežih idej. Te ljudi povezuje ena sama vizija: visokokakovostna, trajnostna živila in tradicionalne recepture izpopolniti in izboljšati z inovativnimi pristopi. Recept za njihov uspeh se začne že pri gojenju starih zelenjavnih in sadnih vrst ali pri vzreji že pozabljenih živalskih pasem. Z mešanico znanja, pionirskega duha in skrbnostjo nastanejo kreativne in pristne jedi, ki ze okrepčajo po intenzivno preživetem dnevu.

Čas za umiritev

Austria Info | Avtor: Achim Meurer Achim Meurer


Ker, kdo ga ne potrebuje? Služba, otroci, opravki, skrb za hišo, stanovanje, vzdrževanje dobrih odnosov s starimi starši, prijatelji itd., so zagotovo aktivnosti, ki zahtevajo določeno mero pozornosti in potrpežljivosti. In nič ni narobe, če smo kdaj zaradi vsega omenjenega tudi izžeti. Je pa prav, da si znamo vzeti tudi čas zase, za umiritev, sprostitev – naj bo to ob dobri knjigi, v savni, v naravi ali na kakšni umirjeni vadbi. Včasih je dovolj že pol ure sedenja v tišini in zrenja v čudovito naravo … zelo enostavne stvari, ki pa imajo magičen učinek na našo dušo.

Austria Info | Avtor: Andreas Tischler Andreas Tischler
Naša družina šteje pet članov, imamo še dva psa in poleg kariere skrbim za stare starše. Ob tem imava z možem veliko dela na parceli, zaradi česar se nama večkrat zdi, da sva nenehno v pogonu. Zato je nekaj najlepšega, da lahko otrokom ponudiva možnost, da so športno aktivni, se lovijo, igrajo skrivalnice ali nogomet, medtem ko midva v osrčju čudovite narave v družbi prijateljev pijeva čaj in se predajava mislim, kaj vse bi še lahko raziskali in doživeli. Avstrija je pri nas sinonim za ''čas za umiritev in uživanje''.

Kulturna pustolovščina

Slikovita mesta, bogata kulturna in zgodovinska dediščina so tisto, s čimer sva navdušila tudi otroke. Najprej so državo spoznavali prek knjig, zdaj skoraj tekmujejo, kdo bo vedel in povedal več. V šoli se učijo o Avstro-ogrski, pomenu muzejev, gledališč, oper, ko pa imajo možnost vse to doživeti še v živo, stvar postane zabavna in zanimiva. Wolfgang Amadeus Mozart je na primer navdih našel v romantičnem starem mestnem jedru Salzburga in v kavarnah na Dunaju. Slikarja Gustava Klimta so navdihnile čudovite igre svetlobe ob jezeru Attersee. Elfriede Jelinek opisuje jezikovno sliko svoje domovine, za kar je bila prav tako večkrat odlikovana in je prejela tudi Nobelovo nagrado za literaturo.

Austria Info | Avtor: Andreas Tischler Andreas Tischler

Vedno izberem take note, ki se imajo rade, je znameniti rek Wolfganga Amadeusa Mozarta. Če prezrcalim rek v družinsko-prijateljsko navezo: vedno izberemo tista avstrijska mesteca, kjer bomo doživeli gosposki mestni pridih, neokrnjeno naravo in nepozabna druženja ob imenitno izbrani hrani.