Popotnik
1123 ogledov

"Lahko bi rekli, da mesto diha skozi peščenjak."

stadion Piran NK Piran Portorož
Kamnite tlake mestnega jedra Piran je Turistično združenje prepoznalo kot del kulturnega turizma in kot pomemben del identitete našega dela Istre.

Turistično združenje Portorož bo izdalo promocijsko knjižico o piranskem tlaku, ki je nastala z zvrhano mero natančnega in predanega dela domačih in tujih strokovnjakov, sporočajo z združenja. Kamnite tlake mestnega jedra Piran je namreč Turistično združenje prepoznalo kot del kulturnega turizma in kot pomemben del identitete našega dela Istre.

"Obmorsko zgodovinsko-kulturno mesto je zgrajeno iz lokalne kamnine peščenjak. Njegova uporaba se zrcali na piranskih ulicah, trgih, pomolih in nabrežjih. Lahko bi rekli, da mesto diha skozi peščenjak," opisujejo.

 "Kulturni turizem sodi med najhitreje rastoče vrste turizma v svetu, v skladu z našo turistično strategijo pa predstavlja tudi pomemben element razvoja turizma v občini Piran. Zato bomo na Turističnem združenju tudi v bodoče podpirali projekte, ki našo bogato kulturno dediščino približujejo obiskovalcem," je povedal Igor Novel, direktor Turističnega združenja Portorož.

Je vodopropusten, enostavnejši in cenejši

Za projektom stoji kreativna skupina pod vodstvom krajinske arhitektke Romane Kačič z Zavoda za krajino, kulturo in umetnost Piran – ABAKKUM. V sodelovanju s krajinsko arhitektko Mojco Fabbro, arheologinjo in slovenistko Josephine Mair ter oblikovalko Noemi Zonta so v letošnjem letu izvedle številne dogodke, od delavnic do delovnih razstav, ki so sooblikovali mednarodni projekt o obnovi kamnitega tlaka v starem mestnem jedru Pirana po tradicionalni metodi suhogradnje.

Projekt je združeval strokovnjake, obrtnike in ljubitelje dediščine iz Slovenije, Italije in Hrvaške, ki so s teoretičnimi izhodišči in izvedbo praktičnih del na eni izmed piranskih ulic podprli stara in predstavili nova znanja s tega področja. Poudarili so pomen obstoja tlakov in tako podali korake k pravilnemu varovanju, obnovi in gradnji kamnitih struktur, položenih na peščeno podlago.

O pomembnosti govori tudi dejstvo, da je UNESCO lani uvrstilveščino suhozidne gradnje na seznam nesnovne kulturne dediščine. Romana Kačič je izpostavila nekatere praktične vidike kamnitega tlaka: "Tlak, položen po metodi suhogradnje, prinaša številne prednosti. Je vodopropusten, zaradi česar se količina padavinske vode na površini zmanjša, omrežje za odvodnjavanje je manj obremenjeno, zmanjša se tudi nevarnost poplavljanja ulic. Poleg tega pa je tak tlak tudi enostavnejši in cenejši z vidika vzdrževanja in obnove."

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Petites ruelles .. 🏘

A post shared by Sophie Meyer (@so________________) on

Pridobljena znanja so na poljuden način združili v knjižici Kamnita preproga, katere izid bo v celoti finančno omogočilo Turistično združenje Portorož. Knjižica je sestavljena iz dvanajstih ilustracij z besedilom, ki na pester način ponazarja specifičnost slovenskega obalnega pasu. Pri njenem snovanju se je kreativna skupina osredotočila na lastnosti peščenjaka, kar se izraža v izbiri barvne lestvice in v izbiri papirja, ki poudarja teksturo kamna.

Knjižica je namenjena širši javnosti, saj tematiko predstavi na poljuden način, a pri tem ne izgubi verodostojnosti podatkov. Bralca popelje milijone let nazaj v čas, ko je peščenjak nastal, pa vse do današnjih dni in njegove uporabe pri tlakovanju kamnitih površin. Izšla bo v slovenskem, italijanskem, angleškem in nemškem jeziku ter bo služila tudi kot dodatno promocijsko gradivo za vse obiskovalce Pirana.

Ob skorajšnji izdaji nove promocijske knjižice o piranskem tlaku bo v Piranu med 21. in 24. novembrom potekala razstava z naslovom Kamnita preproga.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

#makuLEpo

A post shared by jrot73 (@jrot73) on

anja.scuka@zurnal24.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.