Popotnik
2222 ogledov

Lahko lastniki digitalnega potrdila že prosto potujejo po državah EU?

Hrvaška plaža Profimedia
Pred potovanjem v tujino imamo zaradi okoliščin, povezanih z novim koronavirusom, še več nujnih opravkov in skrbi, kot smo jih imeli pred letom 2020. Objavljamo nekaj pomembnih informacij za lažje priprave na zaslužen dopust, letos bo pomemben del "opreme" tudi digitalno covid potrdilo.

Zaradi covida-19 vam bo pri potovanjih koristilo covid digitalno potrdilo, ki je univerzalno potrdilo za cepljene in tiste, ki so covid-19 preboleli ali opravili test. Digitalno potrdilo lahko natisnete tudi v Sloveniji na portalu zVEM, kmalu pa ga bo možno natisniti tudi v lekarni. V poštne nabiralnike so sicer v teh dneh potrdilo dobili vsi polno cepljeni, kasneje ga bodo prejeli še cepljeni z enim odmerkom in prebolevniki.

Lastniki digitalnega potrdila pa za zdaj še ne morete prosto potovati po državah EU. Kljub potrdilu pred potovanjem še vedno preverite pogoje, ki jih država, v katero potujete, zahteva. Za vstop lahko zadostuje hitri test ali pa je potreben PCR, veljavnost določenega testa pa je po državah različna; ponekod za vstop zadostuje en odmerek cepiva ali pa cepljenje po protokolu proizvajalca.

Digitalno covid potrdilo boste v večini primerov potrebovali kljub temu, da je na zemljevidu Evropskega centra za obvladovanje in preprečevanje bolezni (ECDC) zeleno obarvana celotna Slovenija. Če odhajate denimo na Hrvaško, je vstop v državo brez karantene omogočen le osebam, ki imajo digitalno covid potrdilo s QR kodo, ali staro potrdilo o cepljenju, negativnem testu ali prebolelosti. Ne zadostuje pa več zgolj pogoj, da prihajate iz zelene države na zemljevidu ECDC.

Hrvaška | Avtor: Profimedia Profimedia

Modra kartica ni dovolj, uredite zavarovanje

Modra evropska zdravstvena kartica ne zadostuje niti za potovanja po Evropi, zato je pred odhodom na dopust treba skleniti turistično zavarovanje z asistenco v tujini. Tako za večjo varnost na dopustu poskrbimo s turističnim zavarovanjem Zavarovalnice Sava, ki sedaj krije tudi Covid-19.

Letno turistično zavarovanje Zavarovalnice Sava z asistenco vključuje tudi kritje v primeru Covida-19 za vsa potovanja, začeta do vključno 31. avgusta 2021. Do konca avgusta ga lahko sklenite 15 odstotkov ugodneje.

Posebna ponudba turističnega zavarovanja velja za posameznike in družine, za vse oblike kritij, za cel svet, pri sklenitvi na spletu, pri zastopniku ali na prodajnih mestih Zavarovalnice Sava.

Pri letnem turističnem zavarovanju Zavarovalnice Sava z asistenco so kriti tudi stroški v primeru obolelosti za Covid-19. Tu je upoštevano ambulantno zdravljenje, vključno s testom na Covid-19. Upoštevano je bolnišnično zdravljenje, vključno z morebitnim nujnim prevozom in premestitvijo med zdravljenjem ter prevozom v Slovenijo po končanem zdravljenju.

Kriti so nenujni prevoz do zdravstvene ustanove na enak način, kot bi šlo za drugo bolezen, krita je tudi podaljšana namestitev, če je zavarovanec okužen s Covid-19 in je napoten v samoizolacijo/karanteno ter zaradi poteka potovanja prvotno urejena in plačana nastanitev ne more biti več koriščena. V primeru družinske police kritje velja tudi za ostale zavarovance, če potujejo skupaj z okuženim zavarovancem. Upoštevan je tudi aranžma za prevoz, pa tudi morebiten prevoz posmrtnih ostankov.

Letno turistično zavarovanje Zavarovalnice Sava z asistenco lahko do konca avgusta sklenite 15 odstotkov ugodneje.

Kaj pridobite s turističnim zavarovanjem Zavarovalnice Sava?

Odvisno od izbranega paketa zavarovalnih kritij zagotavljajo organizacijo asistenčnih storitev in kritje stroškov za primer ambulantnega, bolnišničnega ali zobozdravstvenega zdravljenja, nujnega in nenujnega prevoza do zdravstvene ustanove, prevoza zavarovanca v Slovenijo po končanem zdravljenju, vrnitve mladoletnih otrok, nepričakovane vrnitve v Slovenijo, obisk zavarovanca v primeru hospitalizacije in prevoz posmrtnih ostankov zavarovanca v Slovenijo ter vrnitev nujnih stroškov v primeru zamude letala in izgube prtljage ter vrnitev stroškov izdaje novih uradnih osebnih dokumentov v primeru izgube ali kraje.

Sklenete lahko individualno, družinsko ali skupinsko turistično zavarovanje, izbirate pa lahko med štirimi paketi z različnimi kombinacijami zavarovalnih kritij: osnovni, osnovni+, razširjeni in razširjeni+. Več o paketih TUKAJ. Zavarovanje lahko sklenejo tudi osebe, starejše od 75 let.

Preverite tudi posebne ugodnosti za družine ali ugodnosti pri skupinskem zavarovanju, ko je zavarovanih več posameznikov na eni polici. 

Sarakiniko, Milos, Grčija | Avtor: Profimedia Profimedia

Eno zavarovanje velja za vsa potovanja v enem letu, velja pa samo za potovanja v tujini, ki ne trajajo več kot 92 zaporednih dni. Ko potrebujete pomoč, so vam svetovalci Zavarovalnice Sava na voljo v 24-urnem asistenčnem centru na številki 080 19 21 ali prek spletnega klica.

Obenem je pred potovanjem ali nakupom raznih dražjih vstopnic smiselno skleniti riziko odpovedi potovanja Zavarovalnice Sava. Koristili ga boste v primeru, da se zaradi nepredvidenega dogodka ne boste mogli udeležiti potovanja, koncerta, tekme in podobnih dogodkov. V tem primeru vam v sklopu zavarovanja povrnejo stroške odpovedanih potovalnih aranžmajev, letalskih kart, koncertnih vstopnic ...

Zakaj modra kartica ni dovolj

Modra evropska zdravstvena kartica na potovanjih ne bo krila stroškov morebitnega prevoza v Slovenijo ali stroškov pri zasebnih zdravnikih ter stroškov participacije. Obenem se iz naslova evropske kartice povrnejo le stroški v višini povprečne cene enakih storitev v Sloveniji.

Pred odhodom zato sklenite zanesljivo letno turistično zavarovanja Zavarovalnice Sava z asistenco, da se izognete morebitnim visokim stroškom zdravljenja v tujini. Ti lahko dosegajo vrtoglave vsote.