Popotnik
1228 ogledov

Na Hrvaško. Na morje. Poleti. In z avtom.

avto prtljaga Profimedia
S temi besedami bi lahko opisali povprečnega Slovenca in njegove dopustniške navade.

Slovenci v juliju in avgustu opravimo dobri dve tretjini zasebnih potovanj doma in v tujini, pravijo na Statističnem uradu RS. Lani se je na vsaj eno zasebno potovanje odpravilo približno 70 odstotkov Slovencev, starih 15 let ali več, ki so opravili 4,5 milijona zasebnih potovanj. 

Prebivalci, ki lani zasebni niso potovali, so kot razlog za to omenjali finančne in zdravstvene omejitve, nekaj manj jih je kot razlog navedlo pomanjkanje časa, najmanj pa je tistih, ki so navedli, da nimajo želje po potovanjih. 

73 odstotkov gospodinjstev si lahko privošči enotedenske počitnice. To je najvišji odstotek od leta 2005, ko so začeli spremljati ta podatek. 

Najlažje si počitnice privoščijo gospodinjstva, v kateri sta dve odrasli osebi in najmanj en vzdrževan član. Najtežje si to privoščijo enočlanska gospodinjstva. Najvišji odstotek gospodinjstev, ki si lahko privoščijo počitnice, je v osrednji regiji, kjer se giblje okrog 80 odstotkov. Najmanjši delež tistih, ki si lahko privoščijo počitnice, je v pomurski statistični regiji, kjer je takih 60 odstotkov. 

kovček zemljevid letalo potovanje turizem dopust | Avtor: Profimedia Profimedia

Slovenci 60 odstotkov zasebnih potovanj opravimo v tujino, 40 pa v Sloveniji. Približno 60 odstotkov vseh potovanj v tujino je na Hrvaško. Ta odstotek je v zadnjih dvajsetih letih upadel za 10 odstotnih točk. Hrvaški sledijo Italija, Avstrija ter Bosna in Hercegovina. 

Na veliko večino potovanj (skoraj 90 odstotkov) se Slovenci odpravimo z avtom, sledijo potovanja z letalom (6 odstotkov) in z avtobusom (5 odstotkov). 

Na potovanjih na dan povprečno porabimo 50 evrov, nekoliko več pri potovanjih v tujino. Seveda pa je pri tem treba upoštevati, da v tujini v povprečju večkrat prenočimo kot na počitnicah doma. 

Cene turističnih paketov se gibljejo precej sezonsko. Po pričakovanjih se njihove cene zvišajo v glavni turistični sezoni, kar se je zgodilo tudi letos. Od junija do julija so se tako v povprečju zvišale za 11 odstotkov. Prenočitev v Sloveniji v enoposteljni sobi, z vključenim zajtrkom in turistično takso stane v povprečju 106 evrov, v dvoposteljni sobi pa 161 evrov. 

Junija letos je bilo v nastanitvenih objektih skoraj 1,7 milijona prenočitev več kot lani, kar predstavlja 10-odstotno povečanje. Za 13 odstotkov se je povečalo število turistov, pri čemer je treba poudariti, da gre za povečanje na račun tujih turistov. 

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.