Popotnik
3759 ogledov

Na potovanju po Bližnjem vzhodu: "Počutimo se zelo varno"

Aqaba Jordanija Profimedia
Razmere na Bližnjem vzhodu so v zadnjem obdobju napete. Marsikateri turist, ki je bil na poti v bližino Izraela, razmišlja, kaj storiti.

Od napada Hamasa na Izrael v regiji vlada večja negotovost. Potovanja v Izrael so odsvetovana, medtem ko za pot v njegove sosede ovir ni. Bralec, ki je namenjen na Ciper, se sprašuje, kako varna je taka pot. Podobno se sprašuje bralka, ki z družino namerava v Jordanijo. 

Govorili smo s Slovenko, ki je na potovanju v Jordaniji, ki si velik del meje deli z Izraelom. Država je priljubljena destinacija popotnikov, saj ponuja veliko znamenitosti. V Jordaniji je svetovno znana Petra, ki velja za eno sedmih čudes sveta, priljubljene točke so tudi puščava Wadi Rum, Mrtvo morje in gora Nebo ter starodavna mesta. Seveda pa tudi prestolnica Amman in letovišča, kot je Aqaba ob Rdečem morju. 

Zaradi bližine Izraela se marsikateri turist, ki je razmišljal o poti v Jordanijo, v tem trenutku sprašuje, kaj storiti. Pogovarjali smo se Slovenko, ki v teh dneh potuje po omenjeni državi. "V Jordaniji se ne čuti vojne; ne vidimo in ne slišimo nobenih eksplozij. Tudi ko smo se vozile na jugu države blizu meje z Izraelom. Prav tako se ni zdelo, da bi bila tam povečana vojaška dejavnost. Počutimo se zelo varno. To nam zagotavljajo tudi domačini," pravi. Za zdaj so bili edini dokaz o tem, da se nekaj dogaja, protesti v podporo Palestincem, ki so jim bile priča v Ammanu in Aqabi. 


Na poti so srečale veliko turistov, domačini pa so jim povedali, da nekaj odpovedi rezervacij v teh dneh vseeno beležijo. Kot je sogovornica še povedala, so slovenski konzulat obvestile, da se nahajajo v Jordaniji. "Takrat so nam odgovorili, da nimajo nobenih napotkov za Jordanijo," je dodala.

Ministrstvo svetuje previdnost

Ministrstvo za zunanje in evropske zadeve zaradi razmer na Bližnjem vzhodu in v povezavi z dogodki v Franciji in Belgiji državljanom, ki v naslednjih dneh in tednih potujejo v tujino oziroma se tam nahajajo, svetujejo, da so še posebej previdni ter pozorni na svojo varnost. 

"Izogibajte se območjem morebitnih protestov, upoštevajte navodila lokalnih varnostnih organov in redno preverjajte stanje na območjih, kamor potujete. Dodatno pozornost namenjajte tudi turistično priljubljenim krajem, kjer se zbira večje število ljudi," svetujejo na ministrstvo. Vsem, ki se odpravljajo na pot priporočajo, da izpolnijo spletni obrazec Podatki o potovanju v tujino, predvsem pred potovanji v države, kjer so varnostna tveganja večja in v primeru obiska tujih gorstev. 

Egipt, Hurgada, počitnice, dopust, agencija | Avtor: Počitnice.si Počitnice.si

Povpraševanje ostaja na istem nivoju

Turistična agencija Relax Turizem nima v Izraelu trenutno nobenih gostov, niti nimajo do konca leta in za prihodnje leto razpisanih programov za Izrael. "Za Egipt niso zaznali povečane nevarnosti, zaradi katere bi odpovedovali, tako da ni sprememb glede našega plana letenja," pojasnjujejo in dodajajo, da povpraševanja ostajajo na istem nivoju. "Smo pa v nenehnem stiku z našimi lokalnimi partnerji v Egiptu in našimi predstavniki, kot vedno pa tudi ažurno spremljamo situacijo (MZZ)," dodajajo. 

"Ljudje pokličejo, povprašajo, če je kaj posebnega," razlagajo v agenciji Sonček, kjer odpovedi ne beležijo. Trenutno imajo veliko potnikov za Egipt, za Jordanijo in Ciper ne. "Ker sami nimamo svojih čarterjev v Egipt, smo dolžni spremljati navodila organizatorjev potovanj, preko katerih letujejo naši gostje na destinacijah," pojasnjujejo. 

Agencija ETI, s katero Sonček prepelje največ potnikov v Egipt, pojasnjuje, da Egipt ni vpleten v vojno, ampak si aktivno prizadeva za vzpostavitev miru. "Razdalja med Gazo in Hurgado je približno 500 km, medtem ko je razdalja med Gazo in Ciprom le 370 km. Zanimivo dejstvo je, da je Dunaj geografsko bliže ukrajinski meji, kot pa je razdalja med Hurgado in Gazo," dodajajo. "V primeru, da bi Ministrstvo za zunanje zadeve razglasilo splošno nevarnost za potovanje v Egipt in prepovedalo potovanja v to državo, pa bomo ravnali v skladu z navodili in zagotovili brezplačne odpovedi."

"Glede odpovedi rezervacij veljajo splošni pogoji, ki vključujejo plačilo storno stroškov in brezplačna odpoved ali sprememba žal ni možna," pojasnjuje ETI. V Relax Turizmu dodajajo, da je skladno s splošnimi pogoji stranka upravičena do povračila, če potovanje odpove agencija. 

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.