Popotnik
991 ogledov

Naprave bi lahko zagnali že v novembru

Kanin smučišče David Jug
Sončni Kanin in Smučarski center Cerkno z negotovostjo vstopata v zimsko sezono ...

Dve največji Primorski smučišči, Sončni Kanin in Smučarski center Cerkno z negotovostjo vstopata v zimsko sezono. Kanin ima dobre naravne pogoje, nima pa umetnega zasneževanja. Smučarskemu centru Cerkno se zaradi suhih zim sezona smučanja pogosto odmika, ob primernem mrazu pa lahko poseže po sicer dragem umetnem zasneževanju.

Oba direktorja, Manuela Božič Badalič in Jože Oplotnik, pa poudarjata, da bo veliko odvisno od morebitnih ukrepov vlade.

Na Kaninu 80 odstotkov tujcev

Dober obisk Bovca v poletni sezoni se je odražal tudi na smučišču Kanin. "Obiskalo nas je nekaj več kot 23.000 gostov, v nasprotju z lansko sezono, ko so prevladovali domači gostje, je bilo letos poleti na Kaninu kar 80 odstotkov tujcev," je povedala direktorica Sončnega Kanina Manuela Božič Badalič. "Še posebej sta izstopala lepa meseca avgust in september, bonov pa je bilo unovčenih nekaj manj od pričakovanega."

Tudi na zimsko sezono so že pripravljeni, trenutno opravljajo zadnja vzdrževalna dela in tehnične preglede naprav.

"Če bo v naslednjih dneh zapadlo dovolj snega, bi snežne naprave lahko pognali že v drugi polovici novembra, sicer pa pričakujemo, da bo med decembrom in sredino maja sezona normalna," je optimistična direktorica. Skrbijo jih epidemiološki podatki, a po njenih besedah upajo, da bo vlada prepoznala v smučanju dejavnost, ki ne razširja okužb, in se je zato morebitni ukrepi ne bodo dotaknili.

Smučarski center Cerkno je ob topli zimi in vladnih ukrepih za zajezitev epidemije covida-19 lani obratoval manj kot ducat dni, zasedenost hotela je reševal dober obisk term. Tudi v poletni in jesenski sezoni so zadovoljni z obiskom hotela, kar so pripomogli tudi turistični boni. Delavci na smučišču so ta hip zaposleni s tehničnimi pregledi.

Dež Visoke temperature Slovenija Nova vremenska napoved: toplo za ta letni čas

"Najpomembnejša je varnost smučarjev," je prepričan direktor Hotela Cerkno Jože Oplotnik. "Letos imamo kar šest naprav, ki potrebujejo skrben tehnični pregled. Pričakujemo, da bomo sezono s pomočjo naravnega ali umetnega snega lahko začeli 15. decembra, vse pa je odvisno od zimskih razmer in odlokov vlade."

S predprodajo kart so začeli že pred mesecem dni, a gre predvsem le za zamenjavo kart na račun lanske covidne garancije. V naslednjih dneh pričakujejo nekaj nakupov kart tudi na račun turističnih bonov, ki veljajo do konca decembra.

Manuela Božič Badalič kot predsednica Združenja slovenskih žičničarjev opozarja tudi na velik poskok stroškov. Le redka smučišča se bodo lahko odločila za sorazmerni dvig cen, prav od električne energije pa je odvisno njihovo obratovanje.

Obe največji primorski smučišči sta tudi po lastniški plati zelo različni. Sončni Kanin se je pred letom in pol iz zavoda prelevil v gospodarsko družbo v lasti Občine Bovec, Smučarski center Cerkno pa preko Hotela Cerkno obvladuje družba Postojnska jama.

 
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.