Popotnik
632 ogledov

Nekatere države bodo pridobile, druge izgubile

turisti Saša Despot
Podnebne spremembe lahko v bližnji prihodnosti močno vplivajo na turizem v Evropi. Nekatere države članice bi lahko imele koristi od segrevanja, druge pa veliko izgubile, kaže študija Evropske komisije.

Študija, ki je bila izvedena za 267 evropskih regij kaže, da bodo spremembe največje na obalnih območjih sredozemskih držav, predvsem na Portugalskem, v Španiji, Franciji, Italiji, Grčiji, Cipru in Bolgariji, poroča Index.hr. 

Poročilo o stanju podnebja v Evropi leta 2022 pokazalo, da se je celina od osemdesetih let 20. stoletja segrevala dvakrat hitreje od svetovnega povprečja in da je bila Evropa v tem letu za približno 2,3 °C toplejša kot pred letom 2022. Poleg tega so raziskave pokazale, da je širše območje Sredozemlja žarišče podnebnih sprememb in da se vode segrevajo približno 20 odstotkov hitreje od povprečja svetovnih oceanov.

Če se temperatura dvigne za 4 ℃, bo 80 odstotkih evropskih regij zaznati povečanje turističnega povpraševanja v primerjavi z letom 2019. Prevedeno v številke, to pomeni, da bo 106 evropskih regij zabeležilo povečanje povpraševanja za tri odstotke ali več. V 52 regijah bo medtem turistično povpraševanje slabše. 

Več zanimanja za sever Evrope, manj za jug

Največji porast zanimanja (16 %) je napovedan za Zahodni Wales, medtem ko je največji padec (9,1 %) napovedan za grške Jonske otoke. Sledijo grški otoki v Severnem Egejskem morju (9 %), tisti v Južnem Egejskem morju (8,6 %) in Ciper (8,2 %). Na petem mestu so Balearski otoki v Španiji.

Gledano po državah bodo največje izgube, večje od petih odstotkov, na Portugalskem, v Španiji, Italiji, Grčiji in Cipru, medtem, ko bodo za več kot pet odstotkov višji interes beležili v Veliki Britaniji, na Irskem, Nizozemskem, v Nemčiji, na Danskem, Finskem in v Švedski.

Poleg geografske prerazporeditve bo potekala tudi sezonska prerazporeditev. Poletja bodo namreč postala manj privlačna za turistične obiske, prehodni letni časi in zima pa bolj privlačna.

"Gre za resno institucijo in njene ugotovitve je treba jemati resno," pravi raziskovalec na Inštitutu za turizem Hrvoje Carić. "Že desetletja vemo, da bodo podnebne spremembe vplivale na turizem. To smo sami videli v zadnjih nekaj letih z meteorološkimi ekstremi in anomalijami, kot kot so vročinski valovi ali huda neurja." 

Privlačnejša bodo gorska območja

V hrvaškem turističnem sektorju pričakujejo, da bodo podnebne spremembe vplivale na zmanjšanje turističnega povpraševanja v poletnih mesecih zaradi visokih temperatur, povečanega UV-sevanja ter večje pogostosti in intenzivnosti ekstremnih vremenskih pojavov. Pričakujejo tudi zmanjšanje ali izgubo privlačnosti ekosistemov in biotske raznovrstnosti kot elementov privlačnosti, zmanjšanje razpoložljivosti vod in poškodbe različnih infrastrukturnih sistemov. 

Zaradi podnebnih sprememb bodo gorska območja privlačnejša v poletnih mesecih, medtem ko bo obala privlačnejša v drugih delih leta. Turizem bo prisiljen obogatiti svojo ponudbo in ponuditi kakovostnejše produkte. Ugodnejše podnebne razmere na obalnem delu v posezoni in predsezoni bi lahko pozitivno vplivale na usmeritev v podaljšanje sezone.

Če gledamo Evropo kot celoto, podnebne sprembe ne bodo imele negativnega učinka. Projekcije namreč kažejo, da bi povpraševanje v Evropi lahko raslo med 0,35 in 1,58 odstotka. V poletnem času bodo postala privlačna obalna območja severne Evrope, medtem ko bodo obalna območja južne Evrope izgubila turiste. "Visoka temperatura v kombinaciji z visoko vlago je nevzdržna, medtem ko visoka temperatura brez visoke vlage ni problem," pravi Carić. 

 

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.