Popotnik
239937 ogledov

Nemec se je med obiskom Slovenije držal za glavo

Slovenske železnice Žurnal24
Slovenske železnice so državi naredile precej slabo reklamo.

Jon Worth, bloger, novinar in urednik, ki se je nekoč posvečal predvsem politiki v evropskem prostoru in brexitu, zdaj pa večinoma transportu in železnicam, se je nedavno udeležil seminarja ESPON na Bledu, ki je potekal v okviru slovenskega predsedovanja Svetu EU.

Na pot iz Berlina do Bleda se je podal kar z vlakom, ob tem pa zabeležil svoja opažanja na Twitterju. Medtem ko na kakovost potovanja preko Nemčije in Avstrije ni imel veliko pripomb, pa se je to po prihodu v Slovenijo spremenilo.

Skeniral QR kodo, mu natisnil vozovnico in jo ožigosal

Najbolj ga je presenetila nizka stopnja digitaliziranosti Slovenskih železnic (SŽ). Kot je pojasnil, je s svojo elektronsko vozovnico od Beljaka do Bleda prišel brez težav, kontrolor je QR kodo skeniral kar na njegovem pametnem telefonu.

Zapletlo pa se je na poti domov. Skušal je namreč rezervirati elektronsko vozovnico od Bleda do Maribora, a bi jo moral po navodilih SŽ na koncu natisniti - kljub temu, da je imel vozovnico v PDF formatu že naloženo na svojem pametnem telefonu. Sklenil je, da bo kljub temu kontrolorju pokazal svojo kodo kar preko telefona. "Če je to delovalo z avstrijsko vozovnico, mora tudi s slovensko," je bil prepričan.

A kar je sledilo, ga je še bolj presenetilo. Kontrolor je njegovo vozovnico skeniral, mu jo na podlagi QR kode natisnil, nato pa še ožigosal.

"Gre za ekvivalent lokalom, v katere pridete s skodelico za večkratno uporabo, oni pa kavo najprej natočijo v papirnat lonček, jo nato prelijejo v vašo skodelico, papirnat lonček pa vržejo v smeti," je komentiral eden izmed sledilcev, s katerim se je Worth strinjal.

Preko aplikacije gre, preko spletne strani pa ne

Slovenske železnice smo povprašali, ali je to redna praksa in zakaj njegova vozovnica na pametnem telefonu ni zadostovala.

"Glede na videno objavo predvidevamo, da je potnik kupil vozovnico Lesce Bled-Maribor preko spletne strani. Pri nakupu preko spletne strani potnik prejme "potrdilo o nakupu", s katerim nato prevzame in potrdi vozovnico v tiskani obliki na vlaku. Če bi kupil e-vozovnico, opravil nakup preko aplikacije Grem z vlakom, pa bi prejel e-vozovnico, ki jo preko telefona pokaže osebju na vlaku. To e-vozovnico osebje na vlaku potrdi s skeniranjem," so nam pojasnili.

Zakaj preko spletne strani e-vozovnice sploh ni mogoče kupiti brez dodatnega tiskanja, temveč tam prejmeš le potrdilo o nakupu, najbrž ni jasno niti večini Slovencev, kaj šele tujcem.

"Nisem navdušen"

Sicer pa Worth ni bil navdušen nad vlaki, ki vozijo po Sloveniji. Vlak ICS Pendolino je po njegovih besedah obrabljen in plastičen, klima preglasna, sliši se, kot bi puščala, WiFi pa ne deluje. "Nisem navdušen," je zapisal.

Vozni park Slovenskih železnic v Ljubljani pa ga je spomnil na Francijo v 70. letih prejšnjega stoletja.

Mariborska železniška postaja "metaforično in dobesedno hladen kraj"

Za mariborsko železniško postajo pa je dejal, da je "metaforično in dobesedno hladen kraj".

Čeprav je dodal, da je Maribor sicer lepo mesto, a poleti.

Zmotila so ga še nejasne oznake na železniški postaji na Zidanem Mostu.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 54
  • Bandaa 17:35 12.september 2022.

    Zlatko Lovreković, ti si idiot. Zaposlen na železnici? Potem veš, kako v spolnem organu je potniški promet pri nas. Idiot se menda naokoli prevažaš z avtomobilom, a? Čefur južnjaški, ti mi boš sral naj ne jočem. Kretenoid retardiran. Še pred ...prikaži več kratkim upokojen strojevodja se je z vlakom prevažal le, ko je bil v službi. Za vse ostalo uporablja avto. Ženo in hčerko prevaža z avtom. Misliš, da gredo na nedeljski izlet z vlakom? Pas ti mater južnjaško jebem.

  • Dusan12 17:09 29.december 2021.

    Na Slo. železnicah ga bi obvezno morala spremljat Nataša Sukič, če ne drugače, kot kurjačica na parni lokomotivi

  • samo.jst 12:16 06.december 2021.

    Hehehe, škoda da se ni zapeljal iz Bleda proti Trstu, ta pot bi bila šele zanimiva! Kot bi se vrnil oz. obstal v Jugi sred 70ih ne sam Franciji

Sorodne novice