Popotnik
13902 ogledov

Novo pri prehajanju meje z Italijo, tako je z Avstrijo in Hrvaško

Plaža v italijanskem letovišču Jesolo Profimedias
Če boste podaljšan konec tedna izkoristili za skok čez mejo, preverite pogoje za prehajanje med državami.

Kot so nam sporočili z Generalnega konzulata Republike Slovenije v Trstu, je vlada Republike Italije podaljšala pogoj PCT za prihode iz tujine z vsemi izjemami kot doslej do konca maja 2022. Tako za prehod meje z Italijo še vedno potrebujete PCT pogoj, razen za obmejne prebivalce v pasu do 60 kilometrov razdalje.

"S prvim majem pa se ukinja obrazec o sledenju potnikov (dPLF) ter nošenje mask  v trgovinah, gostinskih obratih," pojasnjujejo. FFP2 maska pa bo do 15. junija 2022 še vedno potrebna na sredstvih javnega prevoza na dolge proge oziroma v mednarodnem prevozu, na letalu, trajektih, vlakih in avtobusih.

Maldivi lestvica Popotnik To je 11 najlepših otokov na svetu – med njimi tudi ta hrvaški biser. Se strinjate?

V Avstriji le še v javnem prevozu

"PCT-pravilo velja le za vstop v državo, med bivanjem v državi pa več ne. Maske tipa FFP2 so obvezne le še v javnem prevozu, vključno z zaprtimi postajami in taksiji ter v trgovinah z nujnimi stvarmi," pojasnjujejo v Avstrijski turistični organizaciji. Otroci mlajši od šest let ne potrebujejo maske, otroci v starosti od šest do 13 let pa lahko uporabljajo navadno tekstilno masko: "Maska tipa FFP2 je obvezna za starejše od 14 let."

Maske tipa FFP2 niso več obvezne na izletniških avtobusih, ladjah in gondolah, PCT-pogoj pa več ni obvezen v nočnih lokalih in na prireditvah. "Tudi na Dunaju ni več poostrenih ukrepov," so sklenili. 

Dunaj | Avtor: Profimedia Profimedia

Madžarska in Hrvaška brez omejitev

Slovenski državljani lahko na Madžarsko še naprej vstopijo brez omejitev in ne potrebujejo pogoja PCT. Prav tako PCT pogoja ne potrebujete za odhod v restavracijo, trgovino ali hotel ...

Kot smo pisali za Hrvaško že od 9. aprila 2022 ni več prepovedi vstopa, ne glede na to iz katerih držav in iz katerih razlogov se prihaja v državo.

Komentarjev 2
  • QSprm 18:28 30.april 2022.

    Nacisoidni severni sosedje ne morejo iz svoje koze, oz. genov, kjer imajo apartheid vgrajen. Zadnjih 60 let so se samo malce pretvarjali. Kovid terorizem je vsem izrojencem odprl moznost teroriziranja. Kar je so bile nekoc rumene zvezde, so zdej razna ...prikaži več potrdila. Cist ista zgodba, le pakiranje je malce drugacno.

  • smoljo 15:31 30.april 2022.

    In v čem je zdaj fora,za vstop pct pol pa nič več??A so bumbarji ali se pa delajo bumbarje ....