Popotnik
4333 ogledov

Občina še vedno prodaja ta turistični biser

Kompleks, Rimski vrelec Občina Ravne na Koroškem
Trenutno imajo štiri potencialne investitorje, ki pa morajo izpolnjevati pogoje občine ...

Lokacijo kompleksa Rimskega vrelca bi v Občini Ravne na Koroškem radi oplemenitili v smeri turizma, na temelju naravnih danosti kot so svež zrak, neokrnjena narava in izvir mineralne vode, so nam povedali. 

Kompleks Rimskega vrelca, ki je zaprt že od leta 2002, občina prodaja od takrat, ko je postala lastnica teh nepremičnin.

Lastnica je postala pred enajstimi leti, ko ga je za dobrega pol milijona evrov kupila na dražbi. Vmes so ga sicer prodali ruskemu imunopatologu Musi T. Abidovu, saj je leta 2012 obljubil sodoben zdraviliško-rehabilitacijski center, v katerega naj bi vložil 2,3 milijona evrov. Ker objub ni izpolnilnil, je dogovor propadel.

"V vmesnem obdobju so se večkrat pojavljale tudi alternativne ideje o primerni namembnosti objekta, vendar do realizacije ni prišlo. Trenutno so občini znani štirje potencialni investitorji, ki so izkazali interes za nakup kompleksa," pojasnjujejo. 

Kompleks, Rimski vrelec | Avtor: Občina Ravne na Koroškem Občina Ravne na Koroškem

Želijo si dolgoročnega razvoja

Občina ima na svoji spletni strani ves čas objavljen katalog oziroma investicijski elaborat, s katerim želi pritegniti interes za nakup, prav tako obstajajo druge formalne poti, skozi katere občina vabi interesente k investicijskem vložku.

"Seveda pa za občino ni nepomembno, kdo bo investitor in kakšno dejavnost bi želel na lokaciji izvajati. Predvsem želimo, da bo investitor zagotavljal dolgoročni razvoj lokacije, skladno z razvojnimi usmeritvami občine in vključenostjo dejavnosti v lokalno okolje. V skladu s tem bomo primernega investitorja iskali, dokler ga ne bomo našli oziroma dokler ne bomo našli druge ustreznejše možnosti zagona kompleksa," so nam pojasnili na občini. 

Lokacija, na kateri se objekt nahaja, pod vznožjem Uršlje gore, v bližini zgodovinsko in kulturno bogatega zaselka Kotlje in le streljaj proč od mesta Ravne na Koroškem, je po njihovi oceni sama po sebi izjemna priložnost za dobro turistično zgodbo. Območje urejanja je umeščeno v visoko kvalitetno naravno okolje, sredi neokrnjene narave in urejene kulturne krajine, brez agrarnih ali industrijskih onesnaževalcev.

Ker ima že sama lokacija potencial in posebno vrednost, žal zaenkrat le med domačini, si želimo čim prejšnje dolgoročne rešitve, ki bo ponudila še več možnosti in poskrbela za turistično oplemeniteno prihodnost.

Občina Ravne na Koroškem 

Kompleks Rimskega vrelca sestavlja 21 zemljiških parcel v skupni velikosti približno 17.000 kvadratnih metrov stavbnih površin, s hotelskim objektom, pomožnimi objekti in parkirišči. Na nepremičninah se nahajajo tudi izvir naravne mineralne vode, umetni ribnik ter teniška igrišča.

Rimski vrelec | Avtor: TIC RAVNE NA KOROŠKEM TIC RAVNE NA KOROŠKEM

O ceni so povedali le, da bodo pred objavo postopka v skladu z Zakonom o stvarnem premoženju države in samoupravnih lokalnih skupnosti objavili postopek razpolaganja z nepremičninami, pred katerim bo izvedla tudi cenitev le-teh in na podlagi katere bo znana njihova ocenjena izhodiščna vrednost.

Slaba cestna infrastruktura

"Potencialni investitorji, ki iščejo naložbene možnosti za svoj zasebni kapital investirajo na osnovi potenciala, ki ga vidijo v okolju. Očitno pravega potenciala v Rimskem vrelcu dosedanji interesenti zaenkrat še niso našli oziroma njihovi ekonomski izračuni ne sledijo občinskim načrtom po vložku," so nam pojasnili na občini, ko smo jih vprašali, zakaj je za to območje tako težko najti kupca. 

Dodajajo, da je tudi mikro lokacija območja s turističnega in zdraviliškega vidika slaba, s slabo cestno infrastrukturo, "čeprav na širši lokaciji območja le nekaj deset kilometrov čez mejo v Avstriji obstajajo podobne zelo razvite turistične in tudi zdraviliške destinacije."

Pri motnjah prebavil in uroloških motnjah

"Ohranitev minimalnega javnega dostopa do uporabe naravne mineralne vode bo predmet vsakokratnih prihodnjih razpisov, saj je voda ljudem na razpolago že od nekdaj in jo mnogi zaradi njenih dokazanih učinkov na dobro počutje in zdravje tudi redno pijejo," pojasnjujejo na občini.

Zagotavljajo, da je naravna mineralna voda Rimskega vrelca mikrobiološko neoporečna. Občina mikrobiološke analize redno naroča pri Nacionalnem laboratoriju za zdravje, okolje in hrano. Prof. dr. sci. mag. Janez Kraševec, dr. med. je v svoji Balneološki oceni mineralne vode Rimskega vrelca zapisal, da je voda kalcijevo magnezijeva hidrogen karbonatna mineralna voda, z razmeroma primerno vsebnostjo železa, ki ji daje tudi njen značilen okus: "Koristna je pri motnjah prebavil in uroloških motnjah, ter za določene hematološke in psihonevrotske motnje. Vsebnost različnih elementov daje tej vodi poseben okus in zagotavlja blagodejne učinke na človeški organizem, obstoječi pretok vode pa zadošča potrebam zdraviliške in wellnes dejavnosti." 

Na občini dodajajo, da je Ministrstvo za zdravje oziroma takratni Republiški komite za zdravstvo in socialno varstvo je že leta 1975 definiral mineralno vodo Rimskega vrelca za naravno zdravilno sredstvo in pod pogoji, navedenimi v zakonu, kot uporabno v določene zdravilne namene. Odločba o vrednosti mineralne vode naj bi bila v veljavi še danes.

"Revitalizacija kompleksa Rimski vrelec je izjemna priložnost za investitorje na področju turizma in hotelirstva. Poleg modela ocene poslovanja, ki kaže, da gre za donosno naložbo, so med ciljnimi argumenti še zgodovinska utemeljenost nekoč uspešne in priznane destinacije, izjemne lastnosti vode, neokrnjena narava, lokalna kulinarika in tradicionalna gostoljubnost prebivalstva," opisujejo.

Projekt se po njihovih navedbah v celoti vklaplja v strategijo razvoja turizma v Sloveniji, ki posebej naglaša zelene, aktivne in zdrave destinacije za 5-zvezdična doživetja in ima vse možnosti za rast in razvoj. Občina Ravne na Koroškem pa bo vlagateljem nudila pomoč v okviru svojih pristojnosti.

V spodnjem prispevku lahko preverite, kako na izlet na Uršljo goro in do Rimskega vrelca ...

Rimski vrelec Bogata z železom Popotnik V Ameriko izvažali našo vodo

anja.scuka@zurnal24.si

 

Komentarjev 2
  • Avatar olor
    olor 20:36 31.avgust 2019.

    Bo kupil neki tujec, njemu bo pa šlo z dobičkom.