Popotnik
552 ogledov

Obsežna pot se začne v slovenskih trsnicah

Goriška Brda TIC Brda
Do praznika svetega Martina vodi dolga pot, ki jo vsako leto prehodi 30.210 slovenskih vinogradnikov.

Pred nami je tradicionalno jesensko rajanje, martinovanje. Ob tem vseslovenskem praznovanju bodo v številnih slovenskih mestih pripravili posebne programe in degustacije, za varnost na cestah pa bodo ddoatno skrbeli policisti. Več o dogajanju v spodnjem prispevku.

martinovanje, maribor Bliža se Popotnik Drugod po Evropi tega ne boste doživeli

Ob prihajajočem prazniku so na Statističnem uradu Slovenije opozorili, da je do slovenske žlahtne kapljice in Martinovanja zelo dolga in obsežna pot: "V Sloveniji imamo tri vinorodne dežele, ki so razdeljene na devet vinorodnih okolišev. V njih je 15.839 hektarjev vinogradov. Obdeluje jih 30.210 vinogradnikov, ki letno pridelajo skoraj 626.000 hektolitrov vina."

Ko se mošt spremeni v vino

"Vsaka izmed treh vinorodnih dežel oblikuje svoja vina po svoje. Raznolikost slovenske krajine, občutek slovenskega prostora ter bogate vinogradniške in vinarske tradicije – vse to skupaj vinarji radi poimenujejo s francoskim izrazom terroir – se izrazi v vsaki kapljici naših vin," opisujejo na Sursu. 

Dodajajo, da je del vinogradniško-vinarske tradicije tudi praznik svetega Martina, martinovo, ki ga praznujemo 11. novembra, ko se, kot pravi pregovor, mošt spremeni v vino: "Do tega praznika vodi dolga pot, ki jo vsako leto prehodi 30.210 slovenskih vinogradnikov.
Ta pot se začne v slovenskih trsnicah, ki obsegajo 82 hektarjev. V njih trsničarji pridelujejo trte cepljenke, ki jih nato vzgojijo v sadike vinske trte, ki najdejo svoj prostor v enem izmed 49.500 vinogradov po Sloveniji."   

Vinograd | Avtor: A. Š. A. Š.

Veliko več belega   

Po najnovejših podatkih o pričakovanih pridelkih poznih posevkov, sadja in grozdja – ti se nanašajo na stanje 5. septembra 2019 – naj bi slovenski vinogradniki po navedbah Sursa v letu 2019 pridelali okoli 108.300 ton grozdja.

Od tega naj bi pridelek belih sort znašal 75.600 ton, pridelek rdečih sort pa 32.700 ton. V primerjavi z rekordnim pridelkom grozdja v letu 2018 naj bi bil sicer pričakovani pridelek grozdja v letu 2019 za 15 % lažji, glede na pridelek grozdja v letu 2017, na katero se nanašajo podatki, uporabljeni v naši grafični predstavitvi, pa težji.

SURS

"Pričakujemo torej lahko dobro letino grozdja in s tem dobro vinsko letino, táko, ki si bo tudi letos zaslužila praznik," dodajajo.

anja.scuka@zurnal24.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.