Popotnik
19880 ogledov

Od danes v veljavi ta sprememba

Sadovnjak
V zadnjem času smo z rahljanjem ukrepov deležni veliko sprememb. Ena zelo dobrodošla stopi v veljavo že v ponedeljek.

Skladno z vladnim odlokom se v devetih statističnih regijah, kot je določeno za oranžno fazo sproščanja ukrepov, od ponedeljka dalje dovoljuje ponujanje nastanitvenih storitev v nastanitvenih obratih do 30 sob. V treh statističnih regijah, ki so obarvane rumeno, to so obalno-kraška, pomurska in goriška, se dovoljuje ponujanje nastanitvenih storitev do 30 sob v nastanitvenih obratih, ne glede na velikost. 

S ponedeljkom pa novost tudi za športnike, več v spodnjem prispevku:

aerobika Sproščanje ukrepov Slovenija S ponedeljkom velika novost za rekreativne športnike

Covid-19, testiranje | Avtor: Profimedia Covid-19, testiranje PCR Profimedia
Kaj potrebujejo gosti

Kot smo pisali, morajo gosti v nastanitvenih obratih imeti negativen PCR test ali hitri test, ki ni starejši od 48 ur, razen če imajo potrdilo o prebolelosti ali če so že bili cepljeni in je od prejema druge doze cepiva minilo dovolj časa, kar je različno glede na vrsto cepiva. 

Ta pogoj ne velja za goste, ki še niso dopolnili 15 let in v nastanitvenem obratu bivajo s svojimi starši ali skrbniki. Nastanitveni obrati lahko gostom ponujajo tudi storitve za dobro počutje, kot je denimo bazen.

V nastanitvenih obratih je torej zaenkrat dovoljeno odpreti le do 30 sob oziroma enot, pri čemer se na primer v zdraviliščih število enot, ki jih zasedajo gostje, napoteni z napotnico, ne štejejo v to kvoto.

Izola Odpiranje turizma Popotnik "V četrtek so me neprestano klicali"

Majhni ponudniki tudi turistične kmetije

O tem, kako varen je obisk slovenskih turističnih kmetij, smo se pogovorili z Renata Kosi, strokovno sodelavko Združenja turističnih kmetij Slovenije (ZTKS) za področje razvoja turizma na kmetijah iz Kmetijsko gozdarska zbornica Slovenije, Kmetijsko gozdarskega zavoda Celje.

"Turistične kmetije so se prilagodile novim razmeram že lansko leto, tako da se gosti res lahko počutijo varno na kmetijah. Kmetije so majhni ponudniki, kar pomeni, da lažje zagotavljajo varnost za zdravje," opisuje. 

V lanskem letu so po njenih besedah na kmetijah dobili veliko novih gostov, ki so prvič obiskali kmetijo. Zagotovo so številna in pestra doživetja na kmetijah tisto, kar očara in navduši še tako zahtevnega gosta, tako starejšega kot mlajšega gosta. "Ključna prednost poleg doživetij na kmetijah je velika varnost za zdravje gosta. Zaradi manjših kapacitet je število gostov manjše kot pri drugih ponudnikih, večina hrane, ki jo ponudijo, pa je pridelana na kmetijah," dodaja. 

Naša prednost je zagotovo v majhnosti in odmaknjenosti od mestnih središč. Kmetija lahko sprejme do 30 gostov na oddih, in v povprečju ima kmetija okoli 15 postelj. Stik z naravo, doživljanje narave, mir, nemnožičnost, vse to so prednosti kmetij in tudi eden od glavnih motivov gostov za potovanje.

Renata Kosi

Združenje turističnih kmetij Slovenije | Avtor: Združenje turističnih kmetij Slovenije Združenje turističnih kmetij Slovenije
Sama vidi številne prednosti v tem, da planiramo letošnji poletni dopust na eni izmed slovenskih turističnih kmetij: "Zaradi varnosti in nemnožičnosti, zaradi stika z naravo, miru in nepozabnih doživetji tako za otroke kot starše, odrasle, ki jih ponuja vsaka kmetija. Zaradi preprostih in prijaznih gostiteljev. Ker imamo toliko zanimivih, neodkritih točk, bogato naravno in kulturno dediščino v Sloveniji In da vsi skupaj podpremo naše lokalno malo gospodarstvo."  

Najpogostejši obiskovalci turističnih kmetij so po njenih izkušnjah gosti iz mest, "gosti, ki cenijo tradicijo, avtentičnost ponudbe, ki iščejo mir in stik z naravo, ljubitelji lokalnih, hišnih jedi in pijač. Gosti, ki si želijo pristen stik z gostiteljem."

Kmetije sicer vsako leto dopolnjujejo svojo ponudbo in tudi letos bo po besedah Renate Kosi tako. V prvi vrsti jim je v tem trenutku pomembna skrb za gosta ter njegovo dobro počutje, "ter seveda tudi varnost za zdravje." 

anja.scuka@zurnal24.si

Komentarjev 2
  • suineg7878 18:15 25.april 2021.

    Od jutri dalje (če nismo bili že prej) imamo v Sloveniji medicinski, farmakomafijski apartheid. Poslušni (cepljeni) so nagrajeni, ostali zdravi ljudje pa smo kaznovani in ne smemo vstopati v restavracije, razen če ne pristanemo na lažnivi test. Tisti, ki misli, ...prikaži več da se bomo ustavili na tej točki se hudo moti. Počakajte do jeseni, če ne že prej. Zbudite se!!!

  • vzev 15:48 25.april 2021.

    Še en totalno neumne ukrep te vlade. No saj kaj drugega od nje tako nismo pričakovali. Majhen hotel, bo lahko nabito poln in bodo ljudje hodili drug po drugem, en velik hotel pa bo lahko imel odprto samo 30 sob.