Popotnik
37721 ogledov

Ogromen znesek na položnici za telefon. To je razlog.

Livorno Profimedia
Na ladjah in letalih raje izklopite telefon.

Veliko popotnikov, ki se odpravi na Korziko, Sardinijo ali kakšen drug evropski otok z ladjo ali letalom, ob naslednjem obračunu neprijetno preseneti draga položnica za telefon, saj naj bi porabili vse zakupljene podatke za gostovanje izven EU, pa čeprav EU sploh niso zapustili. 

Še vedno ste na območju EU, pa vendar ...

Gre za t. i. neprizemna omrežja, ki se obračunajo po drugačnem ceniku, pojasnjujejo operaterji. Telefonija namreč poteka prek mobilne bazne postaje, ki se nahaja na ladji oziroma na letalu. In četudi na ladji oz. letalu ne uporabljate telefona, pa imate vseeno vklopljen prenos mobilnih podatkov, lahko tudi vas doleti naslednja položnica v znesku 150 ali več evrov. Poleg tega nekateri operaterji zaračunavajo tudi dohodne klice in sporočila.

Kot navaja Telekom Slovenije, je gostovanje na ladjah omogočeno v omrežjih operaterjev Telefom Italia (Italija), Siminn (Islandija), Telenor (Norveška), Vodafone (Malta) ter Manx Telecom Maritime (ZDA); na letalih pa v omrežjih operaterjev On Air (Švica) in Aeromobil (Norveška).

Cene so sicer kar precej zasoljene. Telekom Slovenije za območje 4, kamor poleg gostovanja na ladjah in letalih spadajo le še Severna Koreja ter satelitska omrežja, za minuto klica zaračuna 6,1 evra - ne glede na to, ali kličete vi, ali drugi kličejo vas. SMS vas bo stal 1,02 evra, 100 kB podatkov pa 1,3 evra.

Neprizemna omrežja lahko pri nekaterih operaterjih onemogočite

Visoki položnici se lahko izognete na dva načina - tako, da ugasnete telefon oziroma vsaj izklopite prenos mobilnih podatkov in se ne oglašate na telefon, nekateri operaterji pa ponujajo tudi možnost onemogočenja prijave na mobilna omrežja operaterjev na ladjah in letalih. 

Če ste uporabnik Telekoma Slovenije, lahko pošljete SMS PREPOVED NEPRIZEMNIH OMREZIJ na 1917. Poleg tega bodo uporabnike ob prijavi v neprizemno mobilno omrežje obvestili ter jim v SMS sporočilu poslali še cenik.

Na A1 posebne blokade za neprizemna omrežja nimajo. Enako pa tudi na A1 uporabnike preko SMS sporočila obvestijo, da se nahajajo v tovrstnem omrežju in sporočilu dodajo cenik. Kot so nam pojasnili, je cena za vse uporabnike mobilne telefonije 5 evrov na minuto klica z vključenim davkom.

nina.sprohar@styria-media.si

 

Komentarjev 9
Sorodne novice