Popotnik
1421 ogledov

Podvodni skok v nov najglobji bazen na svetu

Kopanje v bazenu
Na Poljskem odprli najgloblji bazen na svetu.

V bližini Varšave so ta konec tedna odprli najgloblji bazen na svetu. Globok je kar 45,5 metra, ima pa tudi umetne podvodne jame in majevske ruševine, pa tudi manjšo potopljeno plovilo, ki ga lahko preiskujejo potapljači.

V bazenskem kompleksu, poimenovanem Deepspot, je 8000 kubičnih metrov vode, kar je 20-krat več od količine v običajnem, 25-metrskem bazenu. Za izgradnjo so porabili okoli 5.000 kubičnih metrov betona, gradili pa so ga dve leti. Projekt je stal nekaj manj kot devet milijonov evrov, navaja francoska tiskovna agencija AFP.

Že zdaj tečaji za potapljače

Ob bazenu načrtujejo tudi hotel, iz katerega bo mogoče opazovati potapljače do globine petih metrov.

Bazeni na poljskem so zaradi covida-19 sicer zaprti, a tega so lahko odprli, ker ponuja tudi urjenje in tečaje za potapljanje. Prvi dan je tako že prišlo nekaj deset strank, med njimi tudi osem izkušenih potapljačev, ki upajo, da bodo lahko položili izpit za potapljaškega inštruktorja.

"Tu ni čudovitih rib ali koralnih grebenov in torej ne gre za nadomestek morja, je pa zagotovo dober kraj za učiti se in trenirati, kako se varno potapljati," je dejal 39-letni inštruktor Przemyslaw Kacprzak. "In je zabavno. Je kot vrtec za potapljače," je dodal.

Doslej je rekord najglobljega bazena na svetu držal Montegrotto Terme v Italiji. Globok je 42 metrov. A Deepspot ne bo dolgo rekorder. V Veliki Britaniji se že gradi The Blue Abyss, ki bo globok 50 metrov. "Modro brezno" naj bi odprli prihodnje leto, navaja AFP.

 
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.