Popotnik
1259 ogledov

Poiščite markacije v obliki orlove glave

Reško jezero
1/4
Marjan Artnak
Reško jezero je registrirano kot rezervat in posegi vanj niso dovoljeni.

"Reško jezero je veliko dvajset hektarjev in je nastalo z zajezitvijo Reškega potoka. V zadnjih letih je registrirano kot rezervat in posegi vanj niso dovoljeni," nam je pojasnila Nadija Kolmanič iz Zavoda Kočevsko.

Dodaja, da je v Reškem jezeru kopanje dovoljeno na predelih, ki ne sodijo v rezervat: "Vendar je dno jezera poraščeno in muljasto ter za obiskovalce morda ne deluje najbolj privlačno. Se pa domačini občasno kopajo v njem."

Okolico jezera po njenih navedbah obkrožajo številni gozdovi, kjer gnezdi ogrožena vrsta orel belorepec, v jezeru pa so naseljene številne ribe in raki, zato območje predstavlja neprecenljivo pomemben habitat.

Orel belorepec | Avtor: Marjan Artnak Marjan Artnak

Gnezdo para orlov belorepcev in Reško jezero redno privabljata številne obiskovalce: ljubitelje narave, pohodnike, ribiče, lovce in adrenalinske rekreativce. Ti lahko od leta 2017 obiščejo umeščeno tematsko Orlovo pot speljano ob jezeru in poleg odkrivanja naravnih bogastev spoznajo tudi kompleksnost ekoloških procesov in pomen varovanja končnih plenilcev kot je belorepec.

Orlova pot | Avtor: Ljudska univerza Kočevje Ljudska univerza Kočevje

"S potjo so obiskovalci usmerjeni v del rezervata, ki za belorepca ne predstavlja večjih motenj. Pot je označena z markacijami v obliki orlove glave in je primerna za samostojne oglede in najavljene skupine," pojasnjuje Nadija Kolmanič. 

Za vodenje po Orlovi poti se lahko obrnete na Nino Janežič iz Zavoda Kočevsko na elektronski naslov nina.janezic@kocevsko.com, na voljo pa so tudi ostali vodniki v registru Zavoda Kočevsko na: www.kocevsko.com/sl/javni-zavod-za-turizem-in-kulturo-kocevje/vodniki/.

Parkirišče in prenočitev

V bližini jezera je urejeno parkirišče, koordinate so: 45.571008, 14.794763, do jezera pa vodi lokalna cesta skozi Kočevsko Reko.

Najbližja prenočišča so na voljo v turističnem kompleksu Ranch Marina, ki nudi urejene apartmaje. V njem so trije apartmaji s kuhinjo in kopalnico ter štiri sobe za dve ali tri osebe in kozolec, za oddih v pristnem ''western'' slogu. Poleg prenočišč nudijo tudi lokalne kulinarične dobrote in izbor aktivnosti kot sta denimo jahanje in kolesarstvo.

anja.scuka@zurnal24.si