Popotnik
1886 ogledov

Tudi med Slovenci postale zimski hit

Krpljanje
Izkoristite zimo za "retro" potepanje po Sloveniji.

"Krpljanje je ena izmed priljubljenih oblik raziskovanja samotnih zimskih zavetij. Nekoč lesene krplje, ki so jih predniki uporabljali pri zimskem lovu, gozdarjenju in vojaških pohodih, so zamenjale plastične krplje, ki postajajo nepogrešljiv kos zimske športne opreme," opisujejo v Turizmu Dolina Soče. 

Dodajajo, da je v Dolini Soče nešteto možnosti za zimsko potepanje s krpljami: "Pravljične doline, zasnežene ravnice, beli travniki in gozdne poti so tako rekoč na vsakem koraku. Navdušili vas bodo čarobna Trenta, idilični Log pod Mangartom in edinstvena Šentviška planota."

Zabavna hoja po snegu, za katero potrebujete par krpelj, primerno zimsko obutev, sneg, topla oblačila, ponoči pa še naglavno svetilko, je odlična ideja za družinski zimski izlet. Če iščete nepozabno romantično doživetje, poiščite svobodo v dvoje: zimsko krpljanje ob polni luni in utrinkih vam bo izpolnilo vsaj eno željo. 

Turizem Dolina Soče

"Krplje nam z dovolj veliko površino omogočajo, da se ob koraku noga ne ugrezne. Krpljanje je tudi odlična kardio vadba, saj je visoko intenzivno in manj obremenjuje naše sklepe kot večina ostalih zimskih športov," pravijo na smučišču Golte. Zaradi tega je krpljanje po njihovih izkušnjah primerno tudi za starejše, razveselili pa se ga bodo tudi otroci.

Dodajajo, da za krpljanje poleg krpelj in palic potrebujemo primerno obutev kot so na primer športni ali pohodni čevlji, ki naj bodo lahki, da preprečimo bolečine, udobna in topla nepremočljiva oblačila ter tople smučarske nogavice. Priporočajo tudi uporabo gamaš.

Krplje | Avtor: Profimedia Profimedia

Izposoja in vodeno krpljanje

Na Golteh vam omogočajo izposojo krpelj, palic in gamaš, za nepozabno doživetje na krpljah organizirajo tudi vodene ture po Golteh: "Popeljali vas bomo na vznemirljivo nočno krpljanje pod nešteto zvezdami, ki nam bodo kazale pot po zasneženi planini. Nočno krpljanje priporočamo samo v spremstvu vodiča."

"Nekatere športne agencije v Dolini Soče organizirajo vodene dnevne in nočne izlete s krpljami. Vodniki poznajo najlepše kotičke zimske narave, zato vam pri tem ne bo treba skrbeti za varnost in orientacijo po belih prostranstvih," pojasnjujejo v Turizmu Dolina Soče. Prav tako vodniki po njihovih besedah priskrbijo vso potrebno opremo za krpljanje ter zagotovijo, da izlet poteka varno. Če se boste odločili za samostojno krpljanje, pa nujno preverite vremenske, snežne razmere in možnost sprožitve plazov.

Krplje in palice si lahko denimo izposodite tudi na Veliki Planini, ki jo lahko to zimo raziščete na čisto poseben način, ponujajo jih tudi na Pokljuki, Rogli, Soriški planini in tako dalje. Informacije o morebitni izposoji lahko poiščete tudi pri lokalnem smučarskem klubu ali turistično-informacijskem centru. Če jih boste pogosto uporabljali, je morda najboljši nakup. Za cenejše različice boste odšteli od 50 do 80 evrov, sicer se cene lahko povzpnejo tudi na 300 evrov in več.

 

anja.scuka@zurnal24.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.