Popotnik
139 ogledov

Predstavili nastopajoče velikega hrvaškega festivala

Robben Ford Profimedia
Pri naših južnih sosedih bodo nastopila nekatera najbolj zveneča imena svetovnega bluesa.

Po besedah ​​umetniškega vodje festivala Borisa Hrepića Hrepe, bo letošnji Thrill Blues Festival najmočnejši, najbogatejši in najraznovrstnejši doslej. V okviru festivala bodo v Trilj prispela nekatera najbolj zveneča imena svetovnega bluesa.

Že šesta edicija festivala

Pravljično dalmatinsko mesto Trilj tudi to poletje postalo središče blues glasbe. Zahvala gre največjemu blues festivalu na Hrvaškem in eni najmočnejših tovrstnih glasbenih prireditev v jugovzhodnem delu Evrope - Thrill Blues Festivalu.

Šesta edicija festivala, ki bo trajala od 30. junija do 2. julija, bo "mesto mostov" na Cetinju spremenila v oazo bluesa.

Vodilno ime festivala je cenjeni ameriški kitarist in skladatelj Robben Ford, ki ga je revija Musician uvrstila med 100 najboljših kitaristov na svetu. V svoji bogati karieri je koncertiral in glasbeno sodeloval z Milesom Davisom, Bobom Dylanom, Joni Mitchell, Dizzyjem Gillespiejem in celo skupino Kiss, lani pa je bil gost italijanskega dela evropske turneje Erica Claptona. "Izdal je trideset albumov in ima pet nominacij za grammyja," je povedal Hrepić.

Robben Ford | Avtor: Profimedia Profimedia

Poleg Forda je svoj nastop potrdila še Sharrie Williams, afroameriška pevka z vzdevkom 'The Princess of Rockin' Gospel Blues', ki je bila že trikrat nominirana za prestižno Blues Music Awards, leta 2012 pa tudi prejel nagrado za "Blues album leta".

Tilen Lotrič Magazin Našega pevca v Sloveniji zavrnili, v tujini pa s to pesmijo slavil zmago!

Posebno mesto v programu ima letos tudi francoski blues. S francoske blues scene prihajajo na oder Thrill Blues Festivala The Wacky Jugs, Two Roots Duo in Valentin Vasseur. Energični duo In the Mood prihaja iz Makedonije, Tobacco Blues Band iz Banjaluke, nasopila bodo številna domača imena Bosak & Second Hand, D.K. & First Timers Danka Krznarića, Sunnysiders. Nastopile bodo tudi tradicionalne lokalne skupine - Dbluz, Ozon in Raptor.

Letošnja izdaja festivala bo ponovno gostila tek Blues Run, katerega organizator Run Croatia je že objavil prijave za sodelovanje. Bogat program vključuje tudi projekcijo bluesovskega dokumentarca »Črni Kastavac« režiserja Igorja Modrića o velikanu bluesa Jerryju Ricksu, ki je zadnja leta svojega življenja preživel v Kastavi pri Reki.

Z namenom nadaljnjega razvoja mladih glasbenih talentov, bo letos poleg programa Blues At School v okviru festivala potekal tudi prvi Thrill Youth Camp, ki bo vključeval tri dni blues delavnic.

V Trilju bodo gosti tudi številni cenjeni evropski blues aktivisti, kot so Fred Delforge, predsednik France Blues Association, grški novinar Michael Limnios, izkušeni makedonski blues promotor in organizator Blues and Soul Festivala v Skopju Vasja Ivanovski in predsednik Evropske zveze bluesa Italijan Davide Grandi.