Popotnik
52390 ogledov

S priljubljene plaže odhajajo lačni in žejni, to je razlog

Obmorski park Žusterna
1/5
Žurnal24
Zaradi spora z nekdanjim lastnikom je na novi plaži v Kopru gostinska ponudba močno okrnjena.

Številni se sprašujejo, zakaj na novi plaži v obmorskem parku Žusterna ni nobene gostinske ponudbe, saj so na občini ob odprtju zatrdili, da bodo "obiskovalcem na voljo brezplačne sanitarije in pestra gostinska ponudba". Poleg tega nekateri obiskovalci pravijo, da je parkirišče drago, sanitarij pa premalo. Cena parkiranja za eno uro sicer znaša dva evra.

Ob ureditev nove plaže se je pred kratkim obregnil tudi nekdanji poslanec Zmago Jelinčič.

Nekdanji najemnik zaparkiral celoten prostor

Kaj se dogaja, smo preverili tudi sami. Kot smo ugotovili, je v prostoru, kjer naj bi bil lokal, parkiranih več avtomobilov, ob njem pa je le majhna stojnica, kjer ponujajo sladoled in napitke.

Na Mestni občini Koper (MOK) so pojasnili, da so letos marca objavili prvi javni razpis za oddajo javne površine za opravljanje gostinske dejavnosti, s čimer bi obiskovalkam in obiskovalcem obmorskega parka tudi v letošnji turistični sezoni zagotovili primerno gostinsko ponudbo. Na razpis se je prijavil samo en ponudnik, ki pa ni izpolnjeval razpisnih pogojev, zato je občina aprila razpis ponovila, na njem je najvišjo ceno najemnine za dve lokaciji ponudilo podjetje Laraj iz Pobegov.

MOK je v okviru javnega razpisa določila najnižjo izhodiščno najemnino, ki je za 100 m² javne površine znašala 1.700 evrov brez DDV.

Zakaj je torej gostinska ponudba tako okrnjena? "Žal avtomobili enega izmed podjetij nekdanjega najemnika trenutno nasilno zasedajo prostor. Nekdanji najemnik s tem protipravno zaseda občinsko nepremičnino, ki je bila medtem oddana v najem novemu ponudniku. Novi ponudnik kljub temu izvaja gostinsko dejavnost, a je njegova ponudba zaradi nastale situacije okrnjena. MOK je sicer zoper lastnika avtomobilov vložila tožbo za vznemirjanje lastninske pravice," so pojasnili za Žurnal24.

Obmorski park Žusterna | Avtor: Žurnal24 Žurnal24
Koprska občina je sicer nekdanjemu najemniku, podjetju Salera, katerega lastnik je Andrej Maglica, odpovedala pogodbo zaradi neplačevanja uporabnine za javno površino. Maglica je na drugi strani za Primorske novice dejal, da se občina ni držala dogovorov iz razpisa in mu ni zagotovila primernega priključka za elektriko.

Naslednja obravnava na sodišču je v sodnem sporu glede plačila najemnin razpisana prav danes.

Dovoljeni le senčniki s podstavki

Tudi trditev, da je na novi plaži uporaba senčnikov prepovedana, le delno drži. Kot pojasnjujejo na občini, zaradi varnosti kopalcev in zalivalnega sistema v obmorskem parku ni dovoljeno nameščanje senčnikov brez podstavkov, so pa dovoljeni senčniki s plastičnimi podstavki. "Pristojni na Marjetici Koper pa ob vetrovnem vremenu uporabnike obvestijo, naj jih zaradi varnosti obiskovalcev obmorskega parka zaprejo," dodajajo na MOK.

Na nove plaže so letos namestili tudi prhe.

Ob obmorskem parku delujejo tri javna stranišča, na občini pravijo, da potrebe po namestitvi dodatnih sanitarij niso zaznali.

S parkirnino dobro služijo

V teh poletnih mesecih je parkirišče ob obmorskem parku tako med tednom kot ob vikendih polno zasedeno. Do 24. julija so na občini zgolj na račun parkirnin pobrali že več kot 100 tisoč evrov, a zatrjujejo, da se sredstva prek gospodarske javne službe vrnejo v vzdrževanje parkirišč.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 14
  • rd2dmk2 21:39 18.avgust 2023.

    a so mislili da jih bodo tam kar zastonj nahranili in napojili. evo berite reklamni članek od kokakole- tam svetujejo vzemte sabo hrano in pijačo, sevede ( nikakor ne )kokakolo .pokažite figo gostincev, ker jo oni majo tud za vas. ...prikaži več. čemu bi z izleta hodili slabe volje, ker so vas žejne prepeljali preko vode- mislim napihnili račun . tako pa domače je najboljje.

  • munja 11:41 18.avgust 2023.

    Velik vprašaj je, kaj se skriva v ozadju teh problemov.

  • pravičnik77 11:26 18.avgust 2023.

    ha haha, živel slovenski turizem. in pol nam očitajo, sa hodimo raje na Hrvaško? nikoli, ne za moj denar