Popotnik
4143 ogledov

Sekundarna utopitev se pojavi z zakasnitvijo

Reka Idrijca A. Š.
Ste vedeli, da lahko pride do sekundarne utopitve, ko že zdavnaj zapustimo vodo?

Na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje so ob začetku poletnih počitnic podali tudi navodila za varno kopanje z otroki. 

"Plavajmo glede na svoje plavalno znanje, ne precenjujmo se in ne oddaljujmo se preveč od obale. Pred kopanjem preverimo temperaturo vode, si vzamemo čas za prilagajanje, saj premrzla voda lahko povzroči krč," velevajo.

Svetujejo, da pred skakanjem v vodo preverimo, ali je voda dovolj globoka in kakšno je dno na mestu, kjer bomo skakali. Zaradi varnosti naj bo prvi skok v vodo na noge. Če se kopamo v reki ali jezeru, se prepričajmo, ali je voda primerna za kopanje, ali je onesnažena, ima vrtince in tako dalje. 

Otroke obujemo v primerno obutev za vodo, ki ne drsi in ščiti pred poškodbami. Na morju spoštujmo z bojami označena plavalna območja in plavajmo le znotraj njih. Ob nenadnem poslabšanju vremena gremo čim prej iz vode.

NIJZ

Svetujejo tudi, da ne gremo v vodo pregreti, ampak se zmočimo postopoma: "Ne hodimo v vodo, če se počutimo slabo, s polnim ali praznim želodcem in pod vplivom alkohola. Ob obali otrok nikoli ne puščamo brez nadzora, ampak jih imamo na očeh tudi v plitki vodi."

Tudi sekundarna utopitev

Do sekundarne utopitve pride lahko denimo ob nesrečah ali bolj grobi igri v vodi, ko oseba vdihne manjšo količino vode. Sekundarna utopitev se pojavi z zakasnitvijo, tudi do več ur po tem, ko se zaradi vdihnjene vode lahko pojavi draženje pljučnega tkiva z otekanjem in se razvije pljučni endem. Starši morate biti v tem primeru pozorni na vztrajen kašelj pri otroku, težko dihanje, izčrpanost, bruhanje in motnje zavesti. Če prizadetemu ne nudijo zdravniške pomoči, lahko oseba tudi umre.

Znake sekundarne utopitve se predvsem pri majhnih otrokih lahko hitro spregleda, saj so otroci po dnevu v vodi pogosto utrujeni, razdraženi, tudi kašelj je pri otrocih dokaj pogost. Zato je najbolje, če starši poskrbijo za preventivo in pazijo, da v vodi ne pride do nesreče, pri kateri bi otrok lahko vdahnil vodo.

Če sumite, da bi lahko vdahnil vodo, če se mu je v vodi zaletelo ali je popil malo več vode, otroka opazujte še 24 ur, saj se znaki sekundarne utopitve pokažejo v tem času. Če znaki ne izzvenijo ali se stopnjujejo, hitro obiščite urgenco. V bolnišnici bodo nadzirali njegove dihalne poti, če bo prišlo do težav, ga bodo začasno intubirali.

Zdravnik James Orlowski MD s Florida Hospital Tampa v svojih raziskavah ugotavlja, da pride do sekundarne utopitve pri enem do dveh odstotkih vseh utopitev. 

Preverite čistočo voda

Najnovejše letno evropsko poročilo o kakovosti kopalnih voda kaže, da je malo več kot 85 odstotkov lani pregledanih evropskih kopališč dosegalo najstrožje standarde Evropske unije glede čistosti vode. To pomeni, da je bila kakovost vode ocenjena kot odlična, kar je najvišja ocena.

V spodnjem prispevku preverite, kako čiste so slovenske vode ...

kopanje Kopanje Popotnik Kopanje: Bohinjsko jezero le za pogumne. Drugje že toplo ...

Kot kaže letošnje poročilo Evropske komisije in Evropske agencije za okolje (EEA), je velika večina, kar 95,4 % od 21 831 kopališč, pregledanih v 28 državah članicah EU, izpolnjevala minimalne zahteve glede kakovosti, kakor jih določajo pravila EU. Poleg tega je bilo v poročilo vključenih tudi 300 kopališč v Albaniji in Švici.

Delež kopališč, ki izpolnjujejo najstrožje standarde kakovosti (za oceno „odlično“), se je nekoliko povečal, in sicer s 85 % v letu 2017 na 85,1 % v lanskem letu. Delež tistih, ki izpolnjujejo minimalno kakovost („zadostno“), pa se je v primerjavi z letom 2017 s 96 % znižal na 95,4 % v letu 2018. To manjše znižanje je predvsem posledica odprtja novih kopališč, za katera podatki štirih kopalnih sezon, potrebni za razvrstitev v skladu z direktivo, še niso na voljo. Leta 2018 je bila kakovost vode ocenjena kot „slaba“ na 301 kopališču ali 1,3 % vseh kopališč v EU, Albaniji in Švici. To je nekoliko manj kot leta 2017, ko je ta delež znašal 1,4 %.