Popotnik
17580 ogledov

Skrivnostno območje Hrvaške, ki so ga odkrili redki turisti

HTS
Hrvaško zaledje je turististom manj poznano, čeprav si tega vsekakor ne zasluži.

Skrivnostna Lika je destinacija za ljubitelje narave in rek v neokrnjeni naravi. Na območju Like, ki povezuje Jadransko morje in celino, sta tudi kar dva od osmih hrvaških nacionalnih parkov.

Zdi se, kot da Lika, kjer ni velikih turističnih naselij, množice hotelov in turistične ponudbe, svoje lepote čuva le za izbrance. Narava v Liki je tako neokrnjena, da na neki način divja, vendar čudovita. Na relativno majhnem področju se izmenjajo kar tri podnebja, mediteransko, gorsko in celinsko in na tem območju je mogoče doživeti enkratno povezavo Velebita z morjem. 

 | Avtor: HTS HTS

Velebit teče vzporedno z Velebitskim kanalom v smeri severozahod – jugovzhod, od hajduškega Senja na severu in do čudovite reke Zrmanje na jugo. Na eni strani ga obdaja Jadransko morje, na drugi strani pa Gacko, Ličko in Gračačko polje, kjer tečejo Gacka, Lika in Otuča.

Plitviška jezera so pravi naravni čudež. Kristalno čista jezera, slapovi in naravni bazeni so oazo miru in pristne naravne lepote. Severni Velebit, narodni park z razgibanim terenom in raznoliko rastlinsko in živalsko dediščino je raj za ljubitelje narave in planin.

Velebit velja za  eno od najlepših gorovij v Evropi, ko se vzpnete nanj pa vas nagradi s čudovitimi razgledi. Pohodniške poti so oblikovane za različne stopnje kondicije, tam je tudi mreža kolesarskih poti speljana skozi gozdove, doline in vasi.

 | Avtor: HTS HTS

Po Gackem polju se vije čudovita in prijazna reka Gacka za katero ne potrebujete izkušenj ali posebnih priprav, potrebujete le veslo in čoln in že ste na edinstvenem vodnem potovanju. Gacka slovi po  tišini in nudi popolno okolje za mirno veslanje. Ena od priljubljenih poti, znana kot "5 Bridges Route", se razteza na osmih kilometrih in vam bo vzela približno dve uri in pol. Kajake in kanuje si lahko izposodite v slikovitem Prozorju pri Otočcu. 

Gacka je ena od najčistejših rek na svetu. Je bogata s kisikom in je zato polna razne vodne vegetacije, mahu, alg in drugih rastlin. Bregove krasijo bujni gozdovi, prelepi pašniki in travniki. Njena posebnost so hitro rastoče postrvi. Gacka je zato tudi priljubljena destinacija za ribolov in muharjenje.

 | Avtor: HTS HTS

Kulinarika Like spaja okuse morja in gora, od svežih rib, oljčnega olja, paške jagnjetine, pršuta, liške postrvi ...

Med 29. oktobrom in 1. novembrom 2023 bo Gospić, srce Like, gostil tradicionalni  dogodek - Jesen v Liki. Več kot 350 razstavljavcev bo obiskovalcem predstavilo avtohtone kmetijske, živilskie uporabne in okrasne izdelke ter tudi navade in običaje v Liki.

 

Komentarjev 2
  • Avatar Zoran
    StarMačk 16:00 10.september 2023.

    Ob današnjih invazijskih hordah turistov, hvala bogu, da je še tako in naj tudi ostane tako!

  • Kmodri 14:49 10.september 2023.

    Spet povilečevanje Ustašev! Napišite vsaj, da gre za reklamo!