Popotnik
281 ogledov

Slovenija ena bolj perspektivnih v Evropi

koper
1/2
Anže Petkovšek
"Ladjarji Sloveniji oziroma Kopru priznavajo tudi številne prednosti pred drugimi pristanišči severnega Jadrana, predvsem na osnovi kakovostnih storitev, ki se lahko primerjajo ali presegajo storitve številnih evropskih destinacij," sporočajo s Slovenske turistične organizacije STO.

Včeraj se je zaključil tradicionalni Seatrade Cruise Globalv Miamiju, največja in najbolj prepoznavna borza s področja potniškega ladijskega turizma na svetu, na kateri se tudi letos kot ena bolj perspektivnih destinacij v Evropi predstavlja Slovenija oziroma Koper pod okriljem Slovenske turistične organizacije (STO), Luke Koper in Mestne Občine Koper. 

"Slovenija se na sejmu Seatrade Cruise Global predstavlja kot edinstvena butična destinacija tudi za najzahtevnejše goste. Slovenija tudi v segmentu luksuznega navtičnega turizma postaja vse bolj prepoznavna in zaželena destinacija, še posebej zaradi raznolikosti ponudbe, visoke kakovosti ponudbe in trajnostne zaveze destinacije," pojasnjuje direktor predstavništva STO v Italiji Aljoša Ota.

Slovenija ima po njegovih navedbah na področju potniškega ladijskega turizma še veliko priložnosti, "nenazadnje je Sredozemlje druga največja globalna ciljna destinacija s 17-odstotnim tržnim deležem navtičnega potniškega prometa."  

V Kopru v letošnjem letu pričakujejo okoli 70 prihodov ladij z okoli 100.000 potniki. Največ prihodov bo junija, julija in oktobra, prvič pa bo pristalo tudi devet novih ladij.   STO

Vse bolj prepoznavna in privlačna

"Rezervacije ladjarjev za letošnjo sezono in prihodnja tri leta so obetavne. Letos bomo privezali potniške ladje v povprečju tri na teden oziroma vsak vikend. Napovedani so tudi novi ladjarji, in sicer najvišjega cenovnega razreda, kar pomeni, da imamo res kvaliteten produkt", je dejal vodja potniškega terminala v Luki Koper, Bojan Babič

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

#koper#tourist#adriaticsea#picoftheday #nice#foco#lindo#slovenia

A post shared by Dejan Madzarovic (@terminator5821) on



"Koper v križarjenju ni več neznanka. Mestna občina Koper bo še naprej podpirala razvoj dejavnosti križarjenja v Kopru. Tudi z željo, da bi se potniki lahko v Kopru vkrcali na potovanje", dodaja svetovalka župana Mestne občine Koper Jana Tolja

"Sidrišče pred Piranom je vse bolj atraktivno in zanimivo za ladjarje. Prizadevamo si še izboljšati produkt in ga postaviti na najvišji nivo za najvišji segment ladjarjev. Piran je biser severnega Jadrana in tako ga moramo predstaviti", pa pravi direktor Turističnega združenja Portorož Igor Novel. 

Slovenija je za potniški ladijski turizem po navedbah STO vse bolj prepoznavna in privlačna destinacija, ki jo odlikuje raznolika in kakovostna ponudba, ki goste navdušuje s pristnimi doživetji, z osebnim pristopom in avtentičnostjo, ter kulturno dediščino in tradicijo: "Ladijske potnike v Sloveniji navdušujejo avtentična doživetja, še posebej gastronomija, ki jo odlikuje ponudba lokalnih sestavin, vrhunskih vin in pristnih kulinaričnih doživetij." 

Ladjarji Sloveniji oziroma Kopru priznavajo tudi številne prednosti pred drugimi pristanišči severnega Jadrana, predvsem na osnovi kakovostnih storitev, ki se lahko primerjajo ali presegajo storitve številnih evropskih destinacij. Med prednostmi izstopajo tudi urejenost in čistost okolice ter dostopnost - bližina starega mestnega jedra Kopra, ki je v neposredni bližini potniškega terminala.  STO 

Tudi sicer ladjarski potniški turizem po navedbah STO beleži pozitivne rezultate. Trend rasti števila potnikov, tako na svetovnem kot tudi na evropskem trgu, se bo po napovedih nadaljeval tudi v prihodnjih letih: "V lanskem letu je s potniškimi ladjami po svetu potovalo kar 28 milijonov potnikov, od tega 7 milijonov Evropejcev. Sredozemlje ostaja še vedno druga največja globalna ciljna destinacija s 17 odstotki svetovnega potniškega prometa, takoj za Karibi, ki s 35 odstotki zasedajo prvo mesto lestvice."

anja.scuka@zurnal24.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.