Popotnik
1432 ogledov

Slovenska kmetija s to laskavo nagrado

Biodinamična kmetija Černelič
1/3
Biodinamična kmetija Černelič
Biodinamična kmetija Černelič iz Dečnega sela pri Brežicah je prejemnica nagrade Evropske organizacije lastnikov zemljišč (ELO). Nagrado, ki je prvič v 15 letih prispela v Slovenijo, je prejela za izboljšanje biotske pestrosti in vsebnosti organske snovi v tleh, ki vplivata na boljšo rodovitnost tal in večjo odpornost kmetije na podnebne spremembe.

Nagrado za upravljanje z zemljišči in tlemi (Land and Soil Management Award) podeljujejo najboljšim praksam rabe zemljišč in ravnanja s tlemi za omilitev degradacije tal, erozije, zmanjšanja vsebnosti organske snovi, onesnaženja, zbitosti tal, pa tudi zmanjšanja biotske pestrosti tal, zasoljevanja, poplav in plazov, so ta teden v sporočilu za javnost zapisali na ministrstvu za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano.

Namen natečaja je dati priznanje izjemnim dosežkom, ki spodbujajo nove pristope k varovanju tal pri kmetovanju, ter izboljšati ozaveščenost o pomembnih funkcijah tal. Z nagrajenimi projekti želijo povečati prepoznavnost tovrstnih načinov kmetovanja tako na lokalni, nacionalni kot tudi na evropski ravni in spodbuditi kmete, da svoje kmetovanje razvijajo v smeri trajnosti.

Način kmetovanja, ki varuje tle in okolje

Kmetija Černelič je med 19 kandidati iz devetih držav izstopala s prispevkom k razvoju načina kmetovanja, ki varuje tla in okolje. Predsednik strokovne komisije Martin Gerzabek je med dejstvi, ki so prepričala strokovnjake, izpostavil ekološko kmetovanje, tehnološke inovacije na kmetiji na področju namakanja in pridelave v rastlinjakih ter izboljšanje rodovitnosti tal in biotske pestrosti. Še posebej jih je navdušil opis regeneracije zaradi gradbenih posegov zelo močno prizadetih tal v Krški vasi.

Biodinamična kmetija Černelič | Avtor: Biodinamična kmetija Černelič Biodinamična kmetija Černelič
Na kmetiji Zvoneta Černeliča na ekološki način kmetujejo od leta 2003. Leta 2014 so pridobili certifikat DEMETER, kar pomeni, da svoje pridelke pridelujejo po načelih biodinamičnega kmetovanja. Za osnovno obdelavo tal uporabljajo podrahljavanje, zato v rastlinjakih ne orjejo zadnjih 25 let, na ostalih njivskih površinah pa več kot 10 let.

Gnojijo z biodinamičnim kompostom iz hlevskega gnoja, uporabljajo biodinamične preparate ter sejejo pestre mešanice za zeleno gnojenje, ki prispevajo k povečanju organske snovi v tleh in s tem k večji vezavi ogljika v tla. Njihovo kmetovanje povečuje biotsko pestrost tal in kmetije v celoti ter prispeva k izboljšanju okolja, vode in zraka.

Svoje znanje in pridobljene izkušnje delijo s potrošniki, kmeti in strokovnjaki na ogledih dobrih praks na njihovi kmetiji, na različnih seminarjih, predavanjih in dogodkih za potrošnike.

"Ta nagrada je velika inspiracija za naše delo v prihodnosti," je poudaril Černelič. Na kmetiji nameravajo tudi v prihodnje potrošnike in kmete ozaveščati o pomembnosti ekološkega in biodinamičnega kmetovanja za zdravje tal, ljudi, izboljšanje biotske pestrosti ter omilitev posledic klimatskih sprememb. "Upam, da bodo države članice EU v večji meri podprle razvoj ekološkega kmetovanja, tako da bomo v Evropi v prihodnosti kmetovali samo še ekološko," je dodal.

Nagrado je podelil evropski komisar za okolje, oceane in ribištvo Virginijus Sinkevičius, ki je v svojem govoru poudaril pomen varovanja tal tako z vidika zagotavljanja hrane, biotske pestrosti kot tudi skupnega ukrepanja za zmanjševanje vpliva na podnebne spremembe.

Tla zavzemajo osrednje mesto v evropskih strategijah - v evropskem zelenem dogovoru, strategiji za biotsko raznovrstnost ter strategiji od vil do vilic - te usmeritve pa se odražajo tudi v zakonodajnih predlogih, ki jih je Evropska komisija pripravila v zvezi z izvedbo skupne kmetijske politike.

 
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.