Popotnik
34354 ogledov

Spet novosti glede prehajanja meje s Hrvaško

Hrvaška obala Profimedia
Pravila se glede prehoda meje s Hrvaško iz tedna v teden korenito spreminjajo, zato objavljamo skupek informacij, ki jih potrebujete za ta konec tedna.

Prva pomembna novost, ki jo je hrvaška vlada sprejela v tem tednu, je obravnava oseb, ki prihajajo iz zelenih držav. Glede na novi odlok, ki je stopil v veljavo v četrtek, prestop meje brez omejitev za državljane zelenih držav ne velja več. Tako Slovenkam in Slovencem nič ne pomaga, da prihajamo iz zelenega območja.

 

Novost je tudi, da lahko na Hrvaško od 1. julija vstopate brez karantene, če imate digitalno potrdilo s svojo QR kodo. V nasportnem primeru potrebujete potrdilo o negativnem hitrem ali PCR testu, potrdilu o cepljenju ali prebolelosti. Potrdil za Hrvaško ne potrebujejo otroci do dvanajstega leta starosti, ki potujejo skupaj s skrbniki, ki izpolnjujejo zgoraj naštete pogoje.

Pred vstopom na Hrvaško pa se prijavite tudi na strani Enter Croatia.

V Republiko Hrvaško lahko torej vstopate, če imate

  • digitalno potrdilo s QR kodo,
  • potrdilo o negativnem PCR  (72 ur) ali hitrem antigenskem testu na SARS-CoV-2 (48 ur),
  • potrdilo o polnem cepljenju za osebe, ki velja takoj po cepljenju. Razen v primeru cepljenja s cepivom Janssen, kjer je treba počakati 14 dni,
  • potrdilo pozitivnega PCR ali hitrega antigenskega testa oziroma zdravniško potrdilo, ki dokazuje, da je oseba prebolela infekcijo SARS-CoV-19 v zadnjih 180 dneh, test pa je starejši od 11 dni,
  • potrdilo o prebolelosti In da je bila ta oseba znotraj šestih  mesecev cepljena z enim odmerkom kateregakoli cepiva,
  • potrdilo o enkratnem odmerku cepiva Pfizer ali Moderna, potrdilo velja od 22. dneva do največ 42. dneva po cepljenju,
  • potrdilo o enkratnem odmerku cepiva AstraZeneca, potrdilo velja od 22. dneva do največ 84. dneva po cepljenju,
  • imate tudi možnost opravljanja PCR ali hitrega antigenskega testa takoj po vstopu v Republiko Hrvaško (v lastnem strošku), pri čemer je obvezna karantena do prejetja negativnega izvida testa. V primeru nezmožnosti testiranja se odredi karantena v trajanju 10 dni.

Hrvaška obala | Avtor: Profimedia Profimedia

Kako je z vstopom v Slovenijo?

Kot smo že pisali, je slovenska vlada ta teden sprejela spremenjen seznam držav glede na epidemiološke razmere, po katerem bo od sobote dalje po novem na zelenem seznamu tudi cela Hrvaška.

Odlok začne veljati v soboto in velja do vključno 11. julija, od sobote dalje torej ni omejitev za vrnitev iz zelene Hrvaške. Osebi, ki prihaja z območja na zelenem seznamu, ni treba v karanteno ali predložiti potrdila PCT, mora pa predložiti dokazilo, da je pred vstopom najmanj pet dni neprekinjeno prebivala na območju, ki je na zelenem seznamu. Glede na to, da se pogoji res zelo hitro spreminjajo, pred odhodom na dopust preverite aktualne pogoje.