Popotnik
29422 ogledov

Starši pozor, poletne romance so postale drznejše

Hrvaška plaža kopanje Profimedia
Ko ste v tujini bodite pozorni na javna brezžična omrežja - tako ste lahko izpostavljeni spletnim kriminalcem.

Za osnovnošolce in srednješolce so se začele težko pričakovane poletne počitnice. To je obdobje, ko imajo mladi več prostega časa, izbirajo sebi ljube aktivnosti in zagotovo bodo mnogi med njimi posegli tudi po digitalnih tehnologijah, kot so splet, mobilne aplikacije in družbena omrežja.

Da bi bilo njihovo poletje čim bolj brezskrbno, je A1 Slovenija skupaj z zavodom Varni internet, ki izvaja izobraževalna doživetja o skritih pasteh spleta Spletne brihte, pripravili sedem nasvetov za varno rabo interneta, ki bodo med počitnicami prav prišli tako otrokom kot njihovim staršem.

1.    Premisli, preden objaviš

Preden na spletu objavimo počitniške spomine, ki smo jih v sliki ali videu ujeli s svojim telefonom, premislimo, ali si želimo, da bi jih danes ali v prihodnosti videli vsi, ki jih poznamo ali jih še bomo spoznali. Čeprav lahko sliko, objavo ali komentar izbrišemo, sled za vedno ostane na spletu. Nekatere fotografije, videoposnetke in razmišljanja zato raje obdržimo za osebni arhiv.

2.    Ne uporabljaj javnih Wi-Fi omrežij

Vaš mobilni paket verjetno vključuje zadostno količino prenosa podatkov in možnost zakupa za gostovanje v tujini, zato verjetno doma in v državah Evropske unije ne pomislite na uporabo javnih brezžičnih omrežij. Ko pa dopustujete izven EU, so javna brezžična omrežja bolj mamljiva za uporabo. Z uporabo tovrstnih omrežij ste izjemno izpostavljeni spletnim kriminalcem, zato na njih nikoli ne uporabljajte storitev, ki zahtevajo prijavo in posredovanje gesel, še posebej spletnega bančništva. V hotelih, kavarnah, muzejih in podobnih lokacijah se pri osebju pozanimajte, katero omrežje je njihovo in vedno izberite tisto, ki je zaščiteno z geslom.

 

3.    Na razkrivaj lokacije in osebnih podatkov

Na spletu in družbenih omrežjih ne razkrivajte svoje telefonske številke, domačega naslova, dopustniških načrtov, gesel in drugih osebnih podatkov. In ker lahko slika včasih pove več kot tisoč besed, premislite tudi, kaj vse je mogoče razbrati iz vaše objave ali »story-ja«. Svetujemo vam, da na družbenih omrežjih ne označujete svoje lokacije in počitniške spomine objavite, ko se vrnete domov. S tem boste preprečili, da bi informacija o vaši prazni hiši prišla na ušesa nepridipravom.

4.    Telefon imej stalno pod nadzorom

Poleti smo med drugim bolj izpostavljeni tudi kraji mobilnih naprav. Na plaži, koncertih, javnem prevozu, v barih, parkih in drugje imejte svoj telefon stalno pod nadzorom. V primeru kraje čim prej na daljavo blokirajte ali izbrišite vse podatke ter obvestite mobilnega operaterja, da blokira vašo SIM kartico in prepreči klice, sporočila in prenos podatkov. Če boste krajo prijavili policiji, boste potrebovali identifikacijsko številko vašega telefona (IMEI številko), ki jo najdete z ukazom: *#06#.  

Telefon, voda, plaža, par | Avtor: Profimedia Profimedia

5.    Na spletu se obnašaj, kot bi se v živo

Navidezna spletna anonimnost nas pogosto opogumi k drugačnemu, tudi neprimernemu vedenju. Preden objavimo, komentiramo ali delimo vsebino, premislimo, ali bi si upali to narediti tudi v živo. Hkrati se zavedajmo, da je na spletu mnogo nepreverjenih informacij, lažnih profilov in ljudi, ki se pretvarjajo, da so nekdo drug, zato bodite previdni, komu zaupate.

6.    Poletne romance prihrani za v živo

Poletne romance obstajajo že od nekdaj, a v zadnjih letih so se preselile tudi na družbena omrežja in splet, s tem pa postale bolj drzne. Pošiljanje golih ali razgaljenih fotografij, posnetkov in seksualnih sporočil je lahko zelo nevarno. Ko vsebino enkrat pošljemo, popolnoma izgubimo nadzor nad njo. Prejemnik jo lahko javno objavi, pošlje prijateljem ali nas z njo izsiljuje. Svetujemo, da čarobnost poletnih romanc spoznate v živo.

7.    Preživi čas zunaj

Svet družbenih omrežij, računalniških iger in drugih spletnih dejavnosti nas lahko hitro preveč omreži, kar vodi v prekomerno uporabo in škodljive posledice za zdravje. Raje kot pred zasloni poletni čas preživimo zunaj, posvetimo se prijateljem, rekreaciji in drugim aktivnostim, ki nas veselijo.