Popotnik
179 ogledov

Ta slovenska znamenitost zopet med finalisti

Postojnska jama Postojnska jama
Varuhi zmajevih mladičkov iz Parka Postojnska jama so kot edini predstavniki Slovenije med finalisti tekmovanja NATURA 2000. Postojnska jama je finalistka v kategoriji komuniciranja.

Človeška ribica (Proteus anguinus) je ogrožena živalska vrsta na dinarsko-kraškem svetu, endem, ki ga ni moč najti nikjer drugod na svetu. Kot tak zahteva veliko skrbi in negovanja. V Postojnski jami tako za človeške ribice skrbijo 24 ur dnevno, 7 dni na teden, prav tako se povezujejo z zunanjimi eksperti in znanstveniki z Biotehniške fakultete v Ljubljani. V namen boljšega poznavanje nadvse skrivnostne živalske vrste so leta 2010 sooblikovali in postavili tudi najuspešnejši jamski laboratorij, ki zagotavlja optimalne življenjske razmere za človeško ribico in delo biologov. Nova spoznanja pa so prinesla pomembne informacije za proučevanje reprodukcije človeške ribice in razumevanje bistvenih postopkov za uspešen program vzreje.

zmajčki človeška ribica Postojnska jama | Avtor: Postojnska jama Postojnska jama
Vsa prizadevanja delavcev v Postojnski jami za skrb njihove človeške ribice, ki je leta 2016 prvič v zgodovini odložila jajčeca, iz katerih se je pozneje izleglo 21 malih zverinic, so požela veliko zanimanje tuje javnosti in strokovnjakov. Z letošnjim letom pa so bila prizadevanja tudi nagrajena, saj so se Varuhi zmajevih mladičkov iz Parka Postojnska jama kot edini predstavniki Slovenije znašli med finalisti tekmovanja NATURA 2000. Postojnska jama pa je finalistka v kategoriji komuniciranja.

Ta nagrada priznava komunikacijske dosežke, ki dolgoročno prispevajo k ozaveščenosti o Naturi 2000 in prinašajo trajne pozitivne spremembe v odnosu ali vedenju do okolja. Kot je razvidno iz utemeljitve, pa delo Postojnske jame presega zgolj komunikacijsko kategorijo, saj je prispevek varuhov veliko obsežnejši.

"Nagrade praviloma podeljujejo za izjemne ekonomske uspehe. V tem primeru gre za mednarodno nagrado, ki nagrajuje skrbnost, odličnost, zavest pri upravljanju zaščitenih naravnih območij in poudarja pomembnost ohranjanja ekosistema za lokalno skupnost in gospodarstvo na območju celotne Evropske unije. To je veliko več kot izjemen gospodarski uspeh. To je tekmovanje, kjer bomo svoje delo in skrb do narave podarili svojim vnukom," je dejal predsednik upravnega odbora Postojnske jame Marjan Batagelj"To je globok poklon človeški ribici, Postojnski jami in celotni Sloveniji!"

"Varuhi človeške ribice iz Postojnske jame smo med finalisti projekta Natura 2000 pomemben glasnik Slovenije kot zelene, butične in trajnostne destinacije. Ker gre za mednarodno izjemno prepoznano tekmovanje, je naša uvrstitev po – za turizem izjemno težkih časih – tudi dodatna promocija naše dežele na svetovni ravni," so še sporočili iz Postojnske jame.

jama Pekel čarobno Popotnik Ste že obiskali ta kraški čudež na Štajerskem?
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice