Popotnik
6640 ogledov

Ta trg bodo spremenili v mednarodno turistično atrakcijo

Mavrica na Trgu Evrope z gasilci
1/6
Mavrica na Trgu Evrope z gasilci
"Fotografije razglasitve s Trga Evrope povedo vse o tem, kaj čutimo v teh trenutkih."

Kot smo poročali v petek, bo Nova Gorica v sodelovanju z Gorico Evropska prestolnica kulture 2025. Na Trgu Evrope, kjer je potekalo spremljanje rezultatov, je bilo izjemno bučno in veselo, kot lahko vidite v spodnjem videu. 

Objavil/a Mestna občina Nova Gorica dne Petek, 18. december 2020

 

"Zelo smo veseli in ponosni na vse, ki so prispevali, da nam je skupaj uspelo: ekipa, ki je pripravljala kandidaturo, Mestna občina Nova Gorica in Občina Gorica, ostalih 13 občin severne Primorske od Bovca do Komna, Dežela Furlanija Julijska krajina, prebivalci naših krajev. Fotografije razglasitve s Trga Evrope povedo vse o tem, kaj čutimo v teh trenutkih. Zdaj pa veselo na delo do 2025!" so zapisali na FB profilu Mestne občine Nova Gorica. 

🏆 Nova Gorica je v sodelovanju z Gorico postala Evropska prestolnica kulture 2025 ✌️ ZMAGAAAAAAAAA!!!!! 😀 Zelo smo...

Objavil/a Mestna občina Nova Gorica dne Petek, 18. december 2020

"Prepričani smo, da smo zmagali zato, ker je kandidatura zrasla iz dolgoletnega, živega sodelovanja obeh mest in regije. Proces oblikovanja kandidature je vpletel široko mrežo deležnikov v teritoriju: umetnikov, ustanov, nevladnih organizacij, gospodarstvenikov in raziskovalcev," so sporočitvi po razglasitvi rezultatov iz Mestne občine Nova Gorica. 

Dodajajo, da je imela kandidatura ves čas polno in nedeljeno politično podporo v obeh občinah, celotno severnoprimorski regiji in deželi Furlaniji Julijski krajini in je nastajala v tesnem sodelovanju z Evropskim združenjem za teritorialno sodelovanje EZTS GO. "Koncept GO! Borderless je zelo evropski in prinaša pomembne odgovore za izzive, ki so pred Evropsko unijo. Umetniški program, ki ga napovedujemo, pa je močno usidran v tradicijo in identiteto prostora, a hkrati mednaroden, sodoben in usmerjen v prihodnost," opisujejo. 

"To pomeni, da imata Gorici kot enotno urbano območje priložnost, da postaneta prestolnici in pomembna točka v Evropski uniji. Leta 2025 bo celotna pozornost usmerjena v goriško območje, ki je tudi center čezmejne regije. Osvojitev naslova je namreč priložnost za celotno regijo, ki ima svojo čezmejno dimenzijo," je po zmagi povedal novogoriški župan dr. Klemen Miklavič.

Dodaja, da bosta obe Gorici prva prestolnica neke regije, ki se razteza čez dve državi: "Status evropske prestolnice kulture bo ponudil priložnost ne samo kulturnega ustvarjanja in urbanističnega razvoja obeh Goric, ampak bo lahko zelo močno vplival na gospodarstvo, turizem in na delovna mesta. S tem, ko postajamo prepoznavni, lahko sporočamo prednosti naših krajev za študij, investicije in življenje. S kulturnim ustvarjanjem in programom evropske prestolnice kulture pa se bo povečala tudi kakovost življenja tistih, ki že živimo v Goricah in tistih, ki bodo sem še prišli."

EPK 2025 | Avtor: Mateja Pelikan Mateja Pelikan

"To je izjemen, močan občutek, eden tistih, ki si jih zapomnimo za celo življenje. To zmago posvečam občanom, ljudem tega edinstvenega ozemlja, ki so toliko trpeli, a so uspeli odreagirati tako, da so ustvarili boljšo prihodnost za mlade. Biti Evropska prestolnica kulture nam bo omogočilo pridobiti nove človeške in finančne vire za razvoj gospodarstva in zaposlovanja naših mest s pomočjo kulturnih, pa tudi urbanističnih in gospodarskih pobud," pa je dejal vidno ganjeni goriški župan Rodolfo Ziberna. 

"To je zgodovinski trenutek, prelomnica, ki usmerja pozornost v našo zgodbo, ki je temeljna, in za pozitiven in ključen prehod med preteklostjo in prihodnostjo. Najlepša hvala vsem, ki so delali na tem projektu, objem prijatelju Klemnu Miklaviču, s katerim sem delil to dogodivščino, in misel Ettoreju Romoliju, ki je skupaj s takratnim županom Nove Gorice Matejem Arčonom začel to izjemno pot," je še poudaril. 

Trg Evrope kot turistična atrakcija

Z evropsko prestolnico kulture bodo v Goricah:

  • Obnovili Trg Evrope in ga spremenili v mednarodno kulturno in turistično atrakcijo;
  • Odprli nova delovna mesta z visoko dodano vrednostjo, predvsem za mlade, na področju kulture, trgovine, gostinstva, informacijske tehnologije in zelenih industrij;
  • Omogočili razvoj inovativne ponudbe in storitev na različnih področjih, denimo na področju turističnih namestitev;
  • Dvignili mednarodno prepoznavnost obeh mest, kar je bistveno tudi za promocijo in ugled naših gospodarskih družb;
  • Dodatno podprli naša društva, zavode in samostojne kulturne ustvarjalce;
  • Razvili nove programe in ponudili dodatno vsebino otrokom in najstnikom ter jim omogočili, da postanejo soustvarjalci kulturnih vsebin v obeh mestih;
  • Omogočili vključitev kulturne dejavnosti tudi tistim skupinam, ki težje prihajajo na kulturna prizorišča, denimo mladim družinam in starejšim občanom.

Leto 2025 bo prineslo več kot 600 dogodkov in več kot 60 različnih projektov v celotni regiji od Bovca do Komna in Dežele Furlanije Julijske krajine z več kot milijonom obiskovalcev. 

Razglasitev in zmago Nove Gorice v sodelovanju z Gorico so po razglasitvi popestrili starodobniki Goriške, ki delujejo pod okriljem AMD-ja, z vožnjo starodobnikov mimo Trga Evrope.

Nova Gorica | Avtor: Profimedia Profimedia

Umestijo se na svetovni zemljevid

"Naziv evropske prestolnice kulture je odlična priložnost, da mesta spremenijo svojo podobo, se umestijo na svetovni zemljevid, privabijo več turistov in ponovno razmislijo o svojem razvoju s pomočjo kulture," pojasnjujejo na Ministrstvu za kulturo. 

Glavni cilji pobude so po njihovih navedbah ohranjati in spodbujati raznolikost kultur v Evropi in poudarjati njihove skupne značilnosti ter povečati občutek državljanov, da pripadajo skupnemu kulturnemu prostoru na eni strani ter spodbujati prispevek kulture k dolgoročnemu razvoju mest na drugi strani.

Izkušnje kažejo, da imajo izbrana mesta tudi druge koristi, ki se izrazijo v boljši podobi mesta v očeh domačinov, večji mednarodni prepoznavnosti mesta, večjem obisku turistov, v prevetritvi kulturne ponudbe in v urbani regeneraciji nasploh.

Ministrstvo za kulturo

Doslej je Slovenija pri pobudi sodelovala enkrat, ko je naziv Evropska prestolnica kulture za leto 2012 nosil Maribor s partnerskimi mesti Murska Sobota, Novo mesto, Ptuj, Slovenj Gradec in Velenje.