Popotnik
5260 ogledov

Takšna bo nova infrastruktura na našem jezeru

Cerkniško jezero
1/7
Notranjski regijski park
Začenja se gradnja obsežne infrastrukture v okolici Cerkniškega jezera. Preverite, kako bo izgledala.

Iz Notranjskega regijskega parka so nam pojasnili, da se z letošnjim letom v okolici Cerkniškega jezera začenja gradnja res obsežne infrastrukture. S tem bodo dodatno uredili okolico Cerkniškega jezera za obiskovalce, naredili dostopne njene najlepše dele, obenem pa bodo s tem turiste speljali stran od najbolj občutljivih območij Cerkniškega jezera.

Cerkniško jezero | Avtor: Notranjski regijski park Notranjski regijski park
"Občutljivih zaradi redkih živalskih in rastlinskih vrst, predvsem pa zaradi ptic, na primer bobnarice, ki gnezdijo tam in bi jih prisotnost ljudi odgnala," pojasnjujejo. Dodajajo, da gre za usmerjene sprehajalne, učne, kolesarske in plovne poti, z izvirnimi opazovalnicami ptic in sodobnim informacijskim središčem. 

Slovenci bomo bogatejši za ...

V sklopu gradnje načrtujejo sodoben multimedijski turistično-informacijski center, ki bo stal ob vstopu na območje Cerkniškega jezera na parkirišču vasi Dolenje Jezero.

V načrtu so tudi trije leseni pomoli – plavajoči pontoni, ki bodo vstopna in izstopna točka za plovila (kanuje, čolne, supe…) ter možnost za privez. Imeli bomo pet novih opazovalnic za ptice, zanimivih struktur, večina jih bo v obliki lesenih hišk, ena bo 10-metrski leseni stolp, v notranjosti bodo table z informacijami o pticah, ki jih bo mogoče videti. Opazovalnice bodo stale na točkah z najlepšimi razgledi, vsaka na drug del jezera, kjer je tudi največja pestrost različnih ptic.

Sprehajali se bomo lahko po dveh novih učnih poteh, ki bosta usmerjeni, speljani pešpoti z informacijskimi tabli z zanimivimi informacijami in opozorili za obiskovalce, kaj lahko vidijo oziroma na kaj naj bodo pozorni.

Ena bo tako imenovana Koščeva učna pot dolga dva kilometra in pol. "Je ena najlepših, krožna pot, ki se začne v vasi Gorenje Jezero, pri naselbini Hrastene Njive in se zaključi v vasi Laze pri Gorenjem Jezeru. Vodi pa mimo številnih kristalnih izvirov vodotokov Cerkniškega jezera, ki ob povečanem vodostaju pozimi in spomladi bruhajo iz podzemnih jam," pojasnjujejo iz parka.

Cerkniško jezero | Avtor: Notranjski regijski park Notranjski regijski park

Druga bo učna pot drvošec dolga pet kilometrov, ki vmes ponuja možnosti, da zavijete z nje, se priključite Koščevi poti, se še pred koncem po skrivni gozdni poti vrnete nazaj ali zavijete na jezerski breg in občudujete pisano množico ptic. Na poti so ptičje opazovalnice, interaktivne točke in  posebne informacijske table.

Štiri kolesarske poti

Notranjski park pa s svojo razgibano geološko zgradbo ponuja pestro paleto najrazličnejših kolesarskih poti po idiličnem naravnem okolju. V kratkem boste tako na svoj račun prišli tako ljubitelji vzponov in spustov, kot tudi tisti, ki raje kolesarite po položnih poteh.

Vse nove poti bodo makadamske, nekatere kot nalašč za tiste z malo manj kolesarske kondicije, druge pa za izkušene kolesarske mačke, z veliko volje, energije in kondicije. Vse poti bodo ponujale prijetno rekreacijo v vseh letnih časih, še posebej ugodne pa bodo v vročih poletnih dneh, saj bo večji del teh poti speljan v zavetju dreves.

Na poteh bo več možnosti za postanke, na katerih si boste lahko privoščili kosilo, pijačo ali zgolj oddih. Če nimate svojih koles, si jih lahko izposodite v tamkajšnjem Turistično – informacijskem centru ali pri RENTtheGREEN na Rakeku. Kolesarske poti bodo različnih zahtevnosti in dolžin – imenovale se bodo po tipičnih prebivalcih jezera: ŠČUKINA POT, ŽABJA POT, POT KAČJEGA PASTIRJA IN KOLESARSKA POT JEZERKO.

Cerkniško jezero | Avtor: Notranjski regijski park Notranjski regijski park

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice