Popotnik
1933 ogledov

Takšna je nova Vila Planinka

Jezersko
"Nismo želeli narediti tehnološko popolnega hotela ampak hotel, ki bi bil najbolj prijeten za bivanje."

Po celoviti prenovi in preoblikovanju v butični hotel bo na Jezerskem prihodnji teden vrata odprla Vila Planinka. Urejanje hotela, ki je po svoji zasnovi novost v slovenskem prostoru, je trajalo dve leti. Investicija pa po besedah njegovega lastnika, podjetnika Marjana Batagelja znaša od 3,5 do 3,7 milijona evrov.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Vila Planinka (@vila.planinka) on

Pri obnovi so se odločili za uresničitev strateške usmeritve slovenskega turizma v butičnost, pri čemer sam ta koncept razumejo kot najvišjo stopnjo trajnosti. "Zlate kljuke in pipe lahko vsakdo vgradi v hotel, vnesti tenkočutnost pa je veliko bolj zahtevno," je izpostavil Batagelj.

Sobe brez elektronskih naprav

Hotel arhitekturno ne izstopa, saj je njegov cilj, da se zlije z okoljem, z naravno in kulturno dediščino tega prostora ter karakterjem ljudi. "Tako smo razumeli trajnostni pristop," je pojasnil in dodal, da so so se lotili tudi koncepta brez odpadkov ter kulinarike, ki bo temeljila na lokalnih surovinah in tradicionalnih jedeh, pripravljenih na sodoben način.

Posebnost vile, v kateri je 23 personaliziranih sob, so močne energetske točke. V sobah ni elektronskih naprav, ki bi motile pomirjujoče energije, niti napeljav, ki bi sevale. "Nismo želeli narediti tehnološko popolnega hotela ampak hotel, ki bi bil najbolj prijeten za bivanje," je pojasnil Batagelj.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Vila Planinka (@vila.planinka) on

Športne dejavnosti in delavnice za izdelavo naravnih izdelkov

Vila je obdana z neokrnjenim gozdom, izvirom zdravilne jezerske slatine in skoraj 1000 različnimi vrstami divjih rastlin. "Gostje, ki bodo prihajali k nam, bodo luksuz našli v neokrnjeni naravi, miru in jasnem pogledu na zvezdnato nebo," je prepričan Batagelj. Verjame, da bodo gostje v tem luksuzu pozabili na vsak dan, imeli veliko stika z naravo in se posvetili sebi ter bo to kraj njihovega preporoda.

Ponujali jim bodo kolesarjenje in pohodništvo, pa tudi takšne dejavnosti, kot je na primer izdelava mila. Pri tem računajo na sodelovanje domačinov kot vodnikov in interpretov. Že sedaj je v hotelu, kjer je trenutno deset delovnih mest, ko bo hotel v polnosti zaživel pa jih bo okoli 20, večina zaposlenih domačinov.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Vila Planinka (@vila.planinka) on

"Jezersko je čudežna dežela."

V dolino pod Grintovcem so že v 16. stoletju prihajali zdraviliški turisti in ljubitelji planin. Zaradi edinstvene narave in ugodne gorske klime so kraj kmalu označili za slovenski Davos. "Pred vojno je imelo Jezersko več turističnih postelj kot Bled. Po vojni pa je bilo tu veliko vojske in policije, kar je bilo za ljudi neprijetno in nehali so prihajati sem. Jezersko je tako šlo v dolgo zimsko spanje, sedaj pa se je začelo prebujati," je zagotovil Batagelj.

Prepričan je, da je Jezersko čudežna dežela, kjer so očuvali to, kar je sodobnost pozabila. Sam ima Jezersko zelo rad, zato se je pred dvema letoma odločil za odkup in preureditev propadajočega hotela Planinka. Želel je preizkusiti pristop butičnosti, ki ga s Postojnsko jamo ni mogoče uresničiti, kot naslednji možno lokacijo za ta pristop pa vidi Cerkno.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Vila Planinka (@vila.planinka) on

Batagelj s tem konceptom v Sloveniji orje ledino, je pa imel zglede v tujini, brez katerih si v takšno investicijo ne bi upal iti. Prepričan je, da bodo butičnost začutili tudi gostje in bodo zanjo pripravljeni odšteti več denarja. Otvoritvene cene za nočitev se gibljejo med 200 in 400 evri, v sezoni pa se bodo dvignile na 600 evrov.

Batagelj glede na prve odzive računa predvsem na goste iz Beneluksa, pa tudi ljubitelje gora iz Avstrije, Nemčije, Češke in Madžarske. Prav tako pričakuje slovenske goste. "Marsikdo ne ve, kje je Jezersko, ko ga bo enkrat odkril, pa se bo morda zaljubil vanj, kot sem se jaz," je ocenil.

Komentarjev 2
  • Avatar vec
    vec 13:04 15.februar 2019.

    Tole je en tak kič naredu da glava boli, zdej še tistih par gobarjev in planincev ne bo prestopilo praga, bodo šli k sosedu 150 metrov stran. Da bo pa kdo spal tam za drag denar pa ne verjamem, uglavnem ...prikaži več uničil je simpatičen hotelček. Namesto da bi obnovil staro razpadajočo planinko ki je še ne 100 stran

  • Lavdan 23:53 14.februar 2019.

    Gostje že trkajo na vrata.