Popotnik
193 ogledov

Takšne so lani bile potovalne navade Slovencev

Pag, morje, hiša Profimedia
Udeleženci zasebnih potovanj so porabili povprečno okoli 75 evrov na dan.

Lani je zasebno potovalo okoli 534.000 prebivalcev Slovenije, starih 15 ali več let. Skupaj so opravili okoli 4,9 milijona zasebnih potovanj, pri čemer so tako kot leto prej večinoma potovali po Sloveniji, v tujini pa so po navedbah državnega statističnega urada največkrat obiskali Hrvaško.

V 2021 so prebivalci Slovenije večinoma potovali po domači državi

Na vsaj eno zasebno potovanje se je lani odpravilo okoli 534.000 ali 30 odstotkov prebivalcev Slovenije, starih 15 ali več let, kar je 26 odstotnih točk manj kot v letu 2020. Vseh zasebnih potovanj, ki so jih prebivalci Slovenije opravili v 2020, je bilo okoli 4,9 milijona, pri čemer so jih 61 odstotkov opravili v Sloveniji. To je več kot leta 2019 in 2020.

V tujini so prebivalci Slovenije največkrat obiskali Hrvaško. Za odhod k južnim sosedom so se odločili v 26 odstotkih vseh zasebnih potovanj v tujino.

Več kot polovica (63 odstotkov) vseh zasebnih potovanj je

 

bila krajših (ena do tri prenočitve), preostalih 37 odstotkov zasebnih potovanj pa je bilo daljših s štirimi ali več prenočitvami.

 

Večina potovanj poleti

Na dve petini vseh zasebnih potovanj (okoli 1,9 milijona) so prebivalci Slovenije odšli v času poletnih počitnic, julija in avgusta. Krajša zasebna potovanja so bila preko leta razporejena bolj enakomerno, več kot polovico (54 odstotkov) daljših zasebnih potovanj pa so tradicionalno opravili julija in avgusta.

Udeleženci zasebnih potovanj so porabili povprečno okoli 75 evrov na dan. Turisti so imeli višje izdatke na potovanjih v Sloveniji (86 evrov) kot v tujini (65 evrov). Povprečno največ denarja dnevno pa je porabil turist, ki je bival v hotelu ali podobnem objektu (134 evrov na dan), najmanj pa turist, ki je bival pri sorodnikih ali prijateljih (49 evrov na dan). Zasebna potovanja so trajala povprečno 4,1 prenočitve, navaja statistični urad.

V Sloveniji je bilo lani opravljenih tudi več poslovnih potovanj kot v letu 2019 in 2020. Na vsaj eno poslovno ali študijsko potovanje se je lani odpravilo približno 413.000 ali 24 odstotkov prebivalcev Slovenije, starih 15 ali več let. Skupaj so se odpravili na okoli 1,8 milijona poslovnih potovanj, pol v Sloveniji in pol v tujini. Poslovno potovanje je v povprečju trajalo 4,2 prenočitve.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.