Popotnik
18445 ogledov

Takšne so ugotovitve, tako na Hrvaškem letos trošijo turisti

Hrvaška plaža Profimedia
Zanimive ugotovitve glede letošnje sezone na Hrvaškem.

Podatki hrvaške davčne uprave kažejo zanimive trende v turizm v letošnjem letu; menijo, da bi v nekaterih ozirih letošnja sezona lahko dosegla celo rekordno leto 2019. 

Na področju nudenja bivališč in prehrane je do 1. avgusta v primerjavi z enakim lanskim obdobje zaznati povečanje števila računov za 15 odstotkov in povečanje zneska na računih za kar 60 odstotkov. V primerjavi z rekordnim letom 2019 je še vedno manjše število računov, in sicer za 38 odstotkov in zneskov na računih za 25 odstotkov. 

Minister za finance Zdravko Marić je pri tem za portal Index.hr povedal, da so v nekaterih ozirih turistični ponudniki vendarle zabeležili celo višje številke od leta 2019. V primerjavi z julijem tistega leta so letos zabeležili 5,5 odstotka več namestitev. 

Lokali so zabeležili manj prometa kot leta 2019, zato pa so restavracije vknjižile višje številke. Tudi zato je Marić ponovil opozorila, da je potrebno storiti vse, da se ohrani sezona. Spomnil je, da je lani po 15. avgustu vse zgrmelo navzdol in pozval vse državljane Hrvaške, da se obnašajo odgovorno, da bi sezona v državi trajala čim dlje. 

 

Največ je Nemcev, sledijo Slovenci

Medtem je tudi hrvaška turistična skupnost objavila podatke za julij, ki so zelo vzpodbudni in se počasi približujejo številkam iz predpandemičnega leta 2019. V minulem mesecu so našteli 80 odstotkov prihodov turistov v rekordnem letu 2019, število nočitev pa je bilo na ravni 81 odstotkov, doseženih julija 2019.

Julija letos je bilo na Hrvaškem največ turistov iz Nemčije, ki so ustvarili 4,4 milijona nočitev, sledili so Slovenci s 3,7 milijona nočitev, Poljaki z 2,4 milijona, Čehi z dvema milijonoma in Avstrijci z 1,9 milijona nočitev.

Največ gostov sicer beležijo v Istri, najboljša destinacija je Rovinj. Sledita Kvarner in splitsko-dalmatinska županija, nato pa zadrska in šibeniško-kninska županija.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 1
  • rd2dmk2 21:21 03.avgust 2021.

    na kratko, navili so cene in lupijo, in lupijo. no ja ti vsaj znajo, v sloveniji slovenci pa sam da jest dobim mal centov od turista, pa me briga, če država zgubi ducate eurov. kolk se v sloveniji šenka turistom, ...prikaži več ma ne moreš verjet. bi vsi lahko živeli brez dela, samo če bi pobiral kazni od lumparij, ki jih delajo.