Popotnik
3030 ogledov

Takšno bo novo turistično središče Vrata Krasa

Vrata Krasa
1/8
Vrata Krasa
V centru bo tudi interpretacijski center geološke dediščine matičnega Krasa.

Novo središče Vrata Krasa se bo nahajalo pri avtocestnem izvozu Divača v Poslovni coni Risnik in bo predstavljalo vstopno točko geoparka, ki bo nagovarjala najrazličnejše obiskovalce Krasa in jim ponujala interpretacijski center geološke dediščine matičnega Krasa, informacijsko-logistični center, trgovinice z lokalnimi produkti in restavracijo.

Vrata Krasa | Avtor: Vrata Krasa Vrata Krasa
Center bo nastal v sklopu projekta GeoKarst in nastajajočega čezmejnega geoparka, ki je sofinanciran v okviru Programa sodelovanja Interreg V-A Italija-Slovenija 2014-2020, projekt izvaja Javni zavod Park Škocjanske jame v sodelovanju z deželama Furlanijo - Julijsko krajino in Venetom ter Občino Sežana. 

S centrom želijo vzpostaviti prepoznavno vstopno točko in neke vrste logistični center za obiskovalce širšega območja Krasa z namenom povečanja prepoznavnosti Krasa in lokalnih proizvodov. "Hkrati bodo skrbeli za osveščanje o pomenu ohranjanja narave, zagotovili bi tudi dodatne zaposlitve in bolj kakovosten razvoj turizma," je pojasnil strokovni vodja javnega zavoda Borut Peric. Prispevala bodo tudi k trajnostni mobilnosti in povezovanju različnih turističnih destinacij na Krasu kot so Škocjanske jame, Briška jama, soteska Glinščice, Kraški rob in druge znamenitosti.

Poslovno cono Risnik, pri avtocenstnem izvozu Divača so po njegovih navedbah izbrali tudi zato, ker tu potekajo glavni turistični tokovi v regiji: Ljubljana – Obala, Triglavnski narodni park – Trst in Piran, Italija – Ljubljana, Obala, tu potekajo tudi manjši razpršeni tokovi v Istri proti Postojni, Reki, Opatiji, povezani s Krasom in Brkini. Pojasnil je še, da je Kras razdeljen med Italijo in Slovenijo in je najbrž tudi zaradi razdrobljenega upravljanja njegova prepoznavnost prenizka, čeprav ima bogato naravno in kulturno dediščino. Sam pa si želi, da bi postal Kras prepoznan kot denimo Toskana.

Vrata Krasa | Avtor: Vrata Krasa Vrata Krasa

Idejno zasnovo je izdelalo in predstavilo podjetje Aporia d. o. o., kjer so pojasnili da bodo objekt predvidoma zgradili v eni fazi, vsebino bodo nadgrajevali postopoma. Na okoli 5.000 kvadratnih metrih veliki parceli bo objekt zasedal slabih 800 kvadratnih metrov neto tlorisne površine, na parkirišču pa bo prostora za okoli 80 vozil.  Do marca naj bi bila nared projektna dokumentacija, ob koncu letošnjega leta pričakujejo izdajo gradbenega dovoljenja. V Parku Škocjanske jame pričakujejo, da bi objekt lahko zgradili do poletja 2023, do konca istega leta pa bi zanj dobili uporabno dovoljenje.

Vrata Krasa | Avtor: Vrata Krasa Vrata Krasa