Popotnik
3490 ogledov

The Guardian se kar ne nasiti Slovenije

Ljubljana Epa
Tokrat top deset nasvetov ob obisku naše prestolnice ...

"V enem izmed najbolj zelenih evropskih mest se obiskovalci za odkrivanje modernistične in srednjeveško arhitekture, fantastične hrane in mikro pivovarne sprehodijo po ulicah, ki so namenjene samo za pešce, ali skočijo v električne taksije," opisuje avtor prispevka "A local’s guide to Ljubljana, Slovenia: top 10 tips" Noah Charney.

Med desetimi nasveti, kaj si morajo turisti v Ljubljani ogledati, izpostavi Nebotičnik, ki stoji na vogalu Slovenske in Štefanove ceste in je bil zgrajen leta 1933 po projektu arhitekta Vladimirja Šubica. Ob odprtju je bila najvišja stavba v srednji Evropi, iz prenovljene kavarne na vrhu nebotičnika pa se razlega čudovit razgled na Ljubljano, njen grad in celo Alpe.

Nebotičnik Ljubljana | Avtor: Profimedia Profimedia

Alternativno plat ljubljane lahko po nasvetu avtorja raziščete tako, da se sprehodite po Trubarjevi ulici, kjer v antikvariatu prodajajo stvari povezane z jugonostalgijo. Tu lahko vidite doprsne kipe Tita, pa tudi Lamborghini rdeč ETA 85 telefon, ki ga je leta 1979 zasnoval Davorin Savnik in ga je izdelala Iskra.

Za "prijazno in alternativno" nočno življenje svetuje obisk Metelkove, za tiste s prefinjenim okusom svetuje JB restavracijo v centru Ljubljane in kulinarične umetnosti chefa Janeza Bratovža. Od marca do oktobra svetuje pojedino na Odprti kuhni, svetuje pa tudi ogled Plečnikovih arhitekturnih dosežkov. Obvezen je tudi obisk ljubljanske tržnice. Več Plečnikovih znamenitosti si lahko ogledate na fotografijah v spodnjem prispevku.

Tromostovje Popotnik Res poznate vse Plečnikove znamenitosti?

Ker se Ljubljana ponaša z najvišjim odstotkom "pešceniziranih" ulic katere koli prestolnice v Evropi, poskusite v tem tudi uživati. Uživajte v sprehodu po trgih, obrežju Ljubljanice, lahko se zapeljete z električnim vlakom ali električnim taksijem.

Avtor svetuje, da poskusite kavo v kavarni Črno Zrno in tortico v Zvezdi, le trideset minut iz Ljubljane pa se nahaja čudovito mesto za obisk Kamnika, kjer si lahko poiščete tudi cenejše prenočišče. V Kamniku je po njegovi oceni obvezen obisk kakšne manjše in pristne pivovarne,  med drugim svetuje obisk gostilne Pod Skalo, obvezen je tudi obisk Arboretuma.

Kamnik | Avtor: A. Š. A. Š.

The Guardian je sicer v zadnjem času večkrat pisal o Sloveniji in njenih turističnih biserih, nekaj prispevkov spodaj:

Julijske Alpe zima sneg Guardian Popotnik Guardian uvrstil Slovenijo med top destinacije v letu 2019 Triglavska jezera 300 kilometrov Popotnik Na Guardianovi “hotlisti” tudi slovenska pot Tiramisu Kuharski tečaji Popotnik Na laskavi Guardianovi lestvici tudi slovensko posestvo

anja.scuka@zurnal24.si

Komentarjev 1
  • Avatar Leon
    Leon 11:41 29.oktober 2019.

    Meni je bila Tajska top destinacija ,potem pa spoznaš ,da ni vse kot se piše in objavlja .