Popotnik
2343 ogledov

To je "Naj planinska koča 2018"

Planinci
Izbrani koči sta pozitiven zgled za preostale, saj želi Planinska zveza Slovenije v vseh planinskih kočah tako odnos do obiskovalcev kot oskrbo dvigniti na višjo kakovostno raven.

Obiskovalci gora so v poletni akciji "Naj planinska koča 2018", v kateri je sodelovalo 158 slovenskih koč, za naj visokogorsko planinsko kočo okronali Kočo na Klemenči jami pod Ojstrico, z nazivom naj planinska koča pa se lahko že tretjič pohvali Valvasorjev dom pod Stolom, so sporočili s Planinske zveze Slovenije.  

"Tradicionalni poletni izbor najbolj priljubljene planinske koče je letos doživel nadgradnjo s samostojno kategorijo za 29 visokogorskih koč, ki si to zaslužijo zaradi zahtevnejših razmer za delo in težjega dostopa, prav tako so letos prvič sodelovale vse oskrbovane koče," opisujejo. 

Nad Logarsko dolino

Laskavi naziv naj visokogorske planinske koče 2018 si je prislužila Koča na Klemenči jami pod Ojstrico, ki na višini 1208 metrov kraljuje nad Logarsko dolino, upravlja pa jo Planinsko društvo (PD) Solčava.

Koča na Klemenči jami pod Ojstrico | Avtor: Manca Čujež Manca Čujež

"Da smo bili izbrani za naj visokogorsko planinsko kočo, je ogromna pohvala za nas po toliko letih dela in truda. Lepšega priznanja si res ne bi mogel želeti, poleg tega pa je to ena boljših promocij, glede na to, da naša koča ni na Slovenski planinski poti in je zato manj obiskana. A je to pravzaprav tudi naša dodana vrednost, saj kljub naraščajočemu obisku ni tako velikega navala in se lahko posvetiš vsakemu gostu in se z njim pogovoriš o planinskih poteh, drugih kočah, ga obvestiš o vsem, kar ga zanima oziroma mora vedeti," je prve vtise strnil presenečni oskrbnik Rado Novak, ki že sedem let diha s postojanko pod Ojstrico.

Tudi najdebelejši macesen v Sloveniji

"Koča na Klemenči jami, ki je izhodišče za vzpon na Krofičko, Strelovec, Ojstrico in Planjavo, nedaleč od nje pa kraljuje najdebelejši macesen v Sloveniji, ne privablja le planincev in vse več turistov, ampak zaradi bližnjega plezališča v steni Krofičke tudi alpiniste, prav vsakemu obiskovalcu pa v spominu ostane lesena gugalnica, oblikovana v podobi planinskega orla," pojasnjujejo na Planinski zvezi Slovenije.

 "Na Klemenči jami je prav poseben ambient. Od tu se odpre fantastičen razgled na Kamniško-Savinjske Alpe, od Krofičke, Ojstrice in Planjave do Brane, Turske gore, Rink in Mrzle gore, na drugi strani pa se pokaže karavanški greben. Vsak, ki pride sem prvič, ima nekaj časa le odprte oči in usta, potem pa začne govoriti in si kaj naroči," slikovito oriše Novak.

Že tretjič ta laskavi naziv

"Naj planinska koča je že tretjič postal Valvasorjev dom pod Stolom, ki je slavil že v letih 2014 in 2016 in tako nadaljuje zmagoviti pohod PD Radovljica, saj je lani lovoriko osvojil Roblekov dom na Begunjščici v upravljanju istega planinskega društva," sporočajo s Planinske zveze. 

Valvasorjev dom pod Stolom | Avtor: Manca Čujež Manca Čujež

Že tretji naziv naj planinska koča je samo potrditev, da dober obisk, ki je lani in letos spet v vzponu, ni naključje - in obratno, da naziv ni naključje glede na dober obisk. Vse planinske postojanke imajo odprta vrata, kam ljudje zahajajo, pa je njihova odločitev. Vsak gre rad tja, kjer se dobro počuti, kjer ve, da bo kaj dobrega pojedel, da bo naletel na pozitivno ekipo ... in tako se širi dober glas," poudarja Aleš Štefe, že šest let na čelu oskrbniške ekipe v raju pod Stolom.

V Karavankah ugnezdeni Valvasorjev dom, ki leži na višini 1181 metrov, je izhodišče za planinske izlete na Stol, Ajdno in Vajnež, sprehode proti Breški, Potoški in Žirovniški planini, pohode do Prešernove koče na Stolu, Roblekovega doma na Begunjščici, Planinskega doma na Zelenici, Koče pri izviru Završnice, Doma Pristava v Javorniškem Rovtu in Tinčkove lovske koče.

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.