Popotnik
3528 ogledov

To morate vedeti, če potujete v Avstrijo

Avstrija TVB Paznaun-Ischgl
Zaradi številnih naravnih in kulturnih lepot, varnosti ter bližine je Avstrija med Slovenci zelo priljubljena izbira dopustovanja. Preverili smo, kakšne so tam covid razmere in kaj potrebujete za prehod državne meje.

»V Avstriji je veljavno Evropsko digitalno covid potrdilo oziroma tako imenovani zeleni potni list, alternativa potrdila, kot so negativi test ali potrdilo o cepljenju v nemškem ali angleškem jeziku, pa prav tako še naprej ostajajo v veljavi,« so nam pojasnili v Avstrijski turistični organizaciji.

Vse aktualne informacije v povezavi s covidom in dopustovanjem v Avstriji preverite TUKAJ. Avstrija sicer velja za varno državo, sodeč po sedemdnevnem drsečim povprečjem okužb, je imela Avstrija na dan 21. Julija po podatkih Coronavirus Data Explorer incidenco 341.

Ob vstopu v državo in aktivnostih v Avstriji velja pravilo PCT (nem. 3-G-Regel), s katerim dokazujete, da ste preboleli koronavirus, ste bili cepljeni ali testirani. Dokazilo morate imeti  tako v primeru prijave v hotelu kot obiska v gledališču, torej »povsod, kjer se srečujejo ljudje v večjem številu na omejenem prostoru, naj bi »vstopni testi« poskrbeli za kar se da varna srečanja z drugimi ljudmi«.

Pravilo PCT velja denimo ob obisku restavracije, prijavi v hotel, obisku storitvenih obratov, na primer pri frizerju, kozmetičarki in masaži, prireditvah v zaprtih prostorih in na prostem, na primer v gledališču, na koncertu, nogometnem stadionu, pri uporabi objektov za prosti čas in rekreacijo ter športnih objektov, kot so terme ali fitnes studio.

V Avstriji so nočni lokali odprti, varnostne razdalje med skupinami gostov ni treba več vzdrževati, maske v gostinskih lokalih in nastanitvenih obratih pa niso več obvezne. Še vedno morate nositi masko v javnem prevozu, muzejih in trgovinah in tako dalje.

Avstrija | Avtor: Österreich Werbung/Popp Hackner Österreich Werbung/Popp Hackner

Dve pomembni novosti

V Avstrijski turistični organizaciji dodajajo, da veljata od 22. julija dve novosti: »Zaščitni ukrepi na področju nočnih lokalov so zaostreni: potreben bo negativni PCR-test ali potrdilo o cepljenju, potrdilo o prebolelosti ne zadostuje več.«

Druga novost pa je, da bodo od 15. avgusta veljala nova pravila za cepljene pri zelenem potnem listu. Od omenjenega datuma dalje bo veljal certifikat ob vstopu v lokale in turistične ter prostočasne obrate od dneva drugega odmerka cepljenja, zgolj prvi odmerek cepljenja ne bo zadostoval več. »Pri cepivih, pri katerih je predviden en odmerek, velja cepljenje po preteku 22 dni,« pojasnjujejo. 

Pred odhodom v Avstrijo je potrebna tudi registracija TUKAJ.

Kako nazaj v Slovenijo?

Kot smo pisali, je slovenska vlada izdala Odlok o določitvi pogojev vstopa v Republiko Slovenijo zaradi zajezitve in obvladovanja nalezljive bolezni covid-19, ki je stopil v veljavo 15. julija 2021 in prinaša kar nekaj novosti.

Ta odlok je prinesel ukinitev seznama držav, s čimer se izenačujejo pogoji za vstop v Slovenijo. Za vse, tudi za dopustnike iz Avstrije, velja pogoj PCT. Dokazila so lahko tudi evropsko digitalno potrdilo, negativni rezultat PCR testa (72 ur), negativni rezultat HAG testa (48 ur), potrdilo o prebolelosti (6 mesecev) in potrdilo o cepljenju.

Zdravstvena infolinija za Avstrijo

Če na počitnicah v Avstriji sumite, da ste se morda okužili z novim koronavirusom, pokličite zdravstveno infolinijo na številko 1450, ki velja za Avstrijo.

Avstrija | Avtor: Kaprun Tourismus Kaprun Tourismus