Popotnik
1252 ogledov

Toliko stane obnovitev Friderikovega stolpa na Celjskem gradu

Celje
Celjska občina je ta teden začela z interventno sanacijo zgornjega dela Friderikovega stolpa na Starem gradu.

Obnovitvena dela so ocenjena na 189.000 evrov, za izvajalca del pa je bil prek javnega naročila, ki ga je občina objavila konec marca letos, izbrano celjsko podjetje Remont, so sporočili s celjske občine.

Friderikov stolp je bil celostno obnovljen pred približno desetimi leti. Zaradi letošnje dolge zime se je začelo obzidje krušiti, zato je celjska občina pristopila k sanaciji obzidja na stolpu. Stolp je že stoletja izpostavljen vremenskim vplivom na celjskem območju, zato ga je potrebno skladno z smernicami Zavoda za varstvo kulturne dediščine Slovenije redno vzdrževati in vsakokratno sanirati morebitno škodo.

Za obnovitvena dela je pridobljeno kulturnovarstveno soglasje Zavoda za varstvo kulturne dediščine Slovenije, ki bo vodil tudi konservatorski nadzor nad posegi v kulturni spomenik.

Dela bodo predvidoma končana v dveh mesecih. V času sanacije bo dostop na ploščad na Friderikovem stolpu za obiskovalce delno omejen. Z organizatorjem prireditev Zavodom Celeia Celje je usklajen terminski plan izvedbe, prav tako pa bo Turistično informacijski center na Starem gradu Celje obiskovalce sproti obveščal o možnosti dostopa na stolp.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.