Popotnik
805 ogledov

Tolminska korita: Ena najlepših naravnih znamenitosti pri nas

Tolminska korita
1/6
Dih jemajoči izlet ob čudoviti Tolmiki.

Njene lepote lahko občudujete v čudovitih Tolminskih koritih tako v poletnih kot tudi zimskih mesecih. Samo zamislite si, kako zelo je tam pozimi, v teh ekstremnih temperaturah, ki jih imamo letos? Ne pozabite pa na dereze! Ne bi želeli, da se vam zaradi naše ideje za izlet kaj zgodi.

Čudovita pot, odsvetovana otrokom

Tolminska korita so najnižja in najbolj južna vstopna točka v Triglavski narodni park. Pot je dolga štiri kilometre, vendar je ponekod strma in spolzka, zato ni primerna za majhne otroke in ljudi, ki jim je odsvetovan napor.

Med ogledom Tolminskih korit si boste ogledali Hudičev most in cesto do vasi Zadlaz–Čadrg, ki jo je leta 1907 zgradilo tolminsko županstvo. Sprva je bil most lesen, nato pa so ga v času italijanske oblasti zamenjali z železno konstrukcijo. Takrat je tudi dobil ime Hudičev most, kakor v Sloveniji pogosto imenujemo mostove, ki vodijo čez ozke in nevarne globeli. Pod mostom je tudi termalni izvir, kar je sicer v Julijskih Alpah redkost.

Sprehodili se boste še mimo sotočja Tolminke in Zadlaščice, ki je edino sotočje v koritih v Sloveniji, hkrati pa je to tudi najnižja točka Triglavskega narodnega parka, ter mimo naravnega mostu Medvedova glava – velike skale, ki se je zagozdila med stene kanjona Zadlaščice. Zanimiva pa je tudi Dantejeva (Zadlaška) jama, po kateri so se odtekale vode soškega ledenika.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.