Popotnik
1842 ogledov

Uf, tako zesedeni so v najboljši destinaciji Evrope 2022

supanje Ljubljanica Anže Petekovšek
Izjemno visoka zasedenost v avgustu, višja tudi povprečna doba bivanja.

Podatki o številu turistov v obdobju korone in letom 2019 oziroma predkorona časom zaradi povsem različnih okoliščin niso neposredno primerljivi, so nam pojasnili v Turizmu Ljubljana.

V Turizmu Ljubljana ne zasledujejo preseganja statističnega obiska, temveč zasledujejo svoje strateške cilje, da se dviga povprečna potrošnja gosta in podaljšuje doba bivanja: "K temu spodbujamo goste, ki jim prilagajamo ponudbo tako, da tudi gostje, ki se vračajo v Ljubljano, doživijo vedno nekaj novega."

V juniju 2019 je bilo v Ljubljani ustvarjenih 217.019 nočitev, leta 2020 24.216 in leta 2021 46.981. Povprečna doba bivanja v juniju 2019 je bila 1,9. Povprečna doba bivanja junija 2022 znaša 2,1, kažejo podatki Statustičnega urada RS. Stopnja zasedenosti razpoložljivih sob v prvem delu avgusta 2022 je po podatkih Turizma Ljubljana v povprečju nad 90 odstotki. Številke ne presenečajo, saj je Ljubljana z okolico bogata zakladnica dediščine, kulture, kulinarike in številnih doživetij, tudi adrenalinskih …

Najboljša destinacija Evrope 2022! 

Kot ugotavljajo v Turizmu Ljubljana, gostje iščejo varne, zelene, okolju prijazne in čiste trajnostne destinacije: "In Ljubljana je na tem področju ena vodilnih na svetu. Letos je bila tudi razglašena za najboljšo destinacijo Evrope 2022."

Ljubljana | Avtor: Profimedia Profimedia

Tudi letos so za obiskovalce pripravili nabor zanimivih in tematsko obarvanih večdnevnih paketov doživetij Ljubljane, in sicer za različne okuse, pare, obiskovalce z otroki, seniorje, ljubitelje zgodovine, našega velikega mojstra Jožeta Plečnika in ljubitelje butičnih doživetij. Na enem mestu jih najdete TUKAJ.

Ravno po butični ponudbi je vedno večje povpraševanje gostov, torej po lastnih produktih, ki so značilni samo za Ljubljano. Zato Turizem Ljubljana že ustaljenemu in prepoznavnemu naboru doživetij, kot sta Brko tura in Dobimo se na plac, katerima je Slovenska turistična organizacija nadela tudi naziv enkratnega doživetja Slovenia Unique Experience (SUE) – dodaja nova: "Ob lanskem vnosu Plečnikove dediščine na Seznam svetovne dediščine UNESCO ter letošnjem praznovanju 150. obletnice rojstva arhitekta, je Turizem Ljubljana lansiral doživetje Mojster Plečnik, za družine pa je na voljo družinski pobeg na prostem Zmajčkovo nenavadno popotovanje, ki je odlično sprejet tako med tujimi kot domačimi obiskovalci. Na voljo je v angleškem in slovenskem jeziku, gre za igro pobega na prostem."

V Turizmu Ljubljana dodajajo, da želijo obiskovalci spoznati našo dediščino, kulturo, kulinariko, Okuse Ljubljane, spoznati tržnico in vse ljudi, ki delujejo na njej: "Ljubljano želijo spoznati na način, na katerega živimo mi, lokalni prebivalci, ki smo največji ambasadorji Ljubljane."

Adrenalinska doživetja v osrčju Slovenije

"V Ljubljani in regiji Osrednja Slovenija je ljubiteljem adrenalinskih športov na voljo tudi široka izbira doživetij. Narava, ki obdaja celotno regijo, z izjemno razgibanostjo terena, ponuja odlične možnosti na tleh, v vodi in v zraku," so nam pojasnili v Turizem Ljubljana.

Eden njihovih predlogov je obisk kolesarskega parka Bike park Ljubljana v Podutiku in na Golovcu, ki ponujata atraktivne proge za gorsko kolesarjenje. V mestu so na voljo trije pump track poligoni, in sicer v Spodnji Šiški, za Bežigradom in v Fužinah.

Za vse ljubitelje plezanja so v bližini  Kamniško-Savinjske Alpe, med domačimi in tujimi turisti je zelo priljubljen Pustolovski park GEOSS v Slivni v Občini Litija. V slednjem lahko otroci od 4. leta starosti dalje in odrasli plezajo po sedmih trasah različnih težavnostnih stopenj, se spuščajo po orjaškem spustu, prespijo v drevesnih krošnjah na platformi ali v viseči postelji in se razvajajo na Gozdni čutni poti. Dojenčki in otroci do 3. leta starosti pa medtem razvijajo svoje gibalne sposobnosti v čisto novi Gibalnici.

S kajakom ali raftom se lahko obiskovalci spustijo po brzicah reke Save v Tacnu, nad okolico Ljubljane se lahko popeljejo z balonom: "Od izhodišča vas balonarska ekipa odpelje na vzletno mesto, kjer opazujete priprave na polet in, če želite, lahko pri njih tudi sodelujete. Leteli boste nad Ljubljano, kjer boste lahko občudovali razglede na mesto, na Kamniške in Julijske Alpe ter Ljubljansko Barje." 

Ljubljanica | Avtor: Saša Despot Saša Despot
Predvsem v toplejših mesecih je priljubljeno supanje. Kot pojasnjujejo v Turizmu Ljubljana, je Ljubljana ena redkih prestolnic, kjer se lahko obiskovalci s supom ali rečnim kajakom zapeljejo po samem središču mesta.

Zanimivo je tudi doživetje letenja v vetrovniku, ki ga ponuja Aerodium Logatec. "Zračni tok v vetrovniku je tako močan, da vam omogoča, da preprosto ležete nanj in na njem letite, brez kril! S spreminjanjem položaja telesa boste zaradi delovanja aerodinamičnih zakonitosti v zračnem toku lahko izvedli različne letalne prvine in občutili neizmerno zadovoljstvo," opisujejo pri Aerodium Logatec. "Letenje v vetrovniku je varno, predhodne izkušnje niso potrebne. V vetrovniku bo ves čas z vami inštruktor, ki bo poskrbel, da boste sproščeno leteli na zračnem toku, skupaj pa bosta lahko poletela do višine 9–10 metrov nad tlemi," dodajajo.

Kakšne so statistike gostov?

Po začasnih podatkih Sursa so tuji gostje junija ustvarili 90 odstotkov nočitev, domači pa ostalih deset, so nam pojasnili v Turizmu Ljubljana.

Lestvica gostov po izvoru junija 2022 je naslednja: na prvem mestu so Nemci, sledijo  domači gostje, na tretjem mestu so gostje iz ZDA, na četrtem iz Italije, sledijo gostje iz Velike Britanije.

Turizem Ljubljana

Zanimiva je tudi struktura obiskovalcev, ki jo beležijo na Turistično infromacijskem centru: Nemci, Francozi, Italijani, Nizozemci, Avstrijci, Španci, Belgijci, Španci, Slovenci, Britanci, ZDA.

Ljubljana | Avtor: Profimedia Profimedia

Osredotočeni tudi na domačine

Lani so sicer v Turizmu Ljubljana predstavili Strategijo razvoja turistične destinacije Ljubljana in ljubljanska regija za obdobje od 2021 do 2027, ki tako ni osredotočena le na obiskovalce, temveč tudi na lokalne prebivalce.

"Osnova je povečati kakovost življenja meščank in meščanov ter hkrati načrtovati turističen razvoj, ki zagotavlja sobivanje lokalnega prebivalstva in obiskovalcev. Preusmeriti želimo turistične tokove zunaj mestnega jedra in s ciljem okoljske razbremenitve prostora," opisujejo.

Aktualna strategija prinaša vrsto vsebinskih novosti, ki so usmerjene v ustvarjanje inovativnih turističnih doživetij in atrakcij, kot so zgoraj našteta doživetja, njihovi želji pa sta podaljšanje povprečne dobe bivanja na destinaciji in povečanje dnevne porabe obiskovalcev.