Popotnik
16280 ogledov

V Sloveniji bomo zagnali še eno smučišče

Zatrnik RTC Zatrnik
Načrtujejo postopno postavitev petih novih žičnic in ureditev 20 kilometrov smučarskih prog na istih mestih, kjer je pred leti smučalo tudi po 5.000 smučarjev dnevno.

"Nekoč priljubljeno družinsko smučišče na Zatrniku nad Bledom naj bi v prihodnje spet začelo obratovati," so sporočili z Rekreacijsko–turističnega centra Zatrnik (RTC).

Oživljanje tradicije so domačini sicer začeli tako, da so preteklo soboto po 20 letih izvedli ovčarski bal. Kar 150 ovac je pastir Peter Žemva po ozkih poteh in preko naravnega mostu nad znamenito Pokljuško sotesko s Stare Pokljuke prignal na Zatrnik. Okoli 1.000 obiskovalcev je nato opazovalo prikaz običajev striženja ovac in pletenja iz ovčje volne, vmes pa so se zabavali ob zvokih ansambla Karavanke in Godbe Gorje.

Navzoče so nagovorili župan Bleda Janez Fajfar in župan Gorij Peter Torkar, predsednik Turističnega društva Gorje Jože Borse in direktor RTC Zatrnik Aleš Zalar. Vsi so poudarili pomen ponovne vzpostavitve smučišča Zatrnik in se zavezali k sodelovanju pri tem zahtevnem projektu.

Kar 20 kilometrov prog

Ovčarski bal je bil prvi preizkus organizacijskih sposobnosti osmih Zatrničanov, ki so te dni ustanovili gospodarsko družbo Rekreacijsko–turistični center Zatrnik (RTC Zatrnik). Načrtujejo postopno postavitev petih novih žičnic in ureditev 20 kilometrov smučarskih prog na istih mestih, kjer je pred leti smučalo tudi po 5.000 smučarjev dnevno.

Direktor RTC Zatrnik, nekdanji minister za pravosodje Aleš Zalar je dejal: "Najprej se moramo dogovoriti z lastniki zemljišč o pogojih uporabe teh zemljišč. Želimo si partnerskega odnosa in smo odprti za nove družbenike v RTC Zatrnik."

Čeprav smučišče leži v Triglavskem narodnem parku, predpisi dovoljujejo umetno zasneževanje, brez katerega ni zanesljive sezone. "Občina Gorje že načrtuje ustrezno ureditev vodovoda, ki bo omogočala tudi postavitev zbiralnika za umetno zasneževanje", pravi Zalar, ki oktobra načrtuje sestanek z županoma Gorij in Bleda, da podrobneje pripravijo načrt, si razdelijo naloge in se operativno lotijo projekta.

Projekta se bodo lotili postopoma. Prva prioriteta bo postavitev sedežnice na Hotunjski vrh, ki bi jo lahko koristili tudi za poletni turizem. Pridobivanja dovoljenj in soglasij se bodo lahko lotili, ko bodo urejena vsa razmerja z lastniki zemljišč.

"Smo optimisti in menimo, da v vsaj tem delu Zatrnika ne bi smelo biti ovir," je dejal Zalar. "Seveda pa bomo morali delovati z roko v roki v TNP, saj ne želimo, da pride do predimenzioniranega turizma," je izpostavil. Pojasnil je, da se želijo osredotočiti na družine, saj gre za zelo dostopno in sončno smučišče, pomembna pa je tudi bližina Bleda. Turistično zaledje je zato zelo močno. Razmišljajo, da bi morda Zatrnik povezali z Bledom tudi s krožno kabinsko žičnico, v nadaljevanju pa želijo Zatrnik povezati tudi z območjem Viševnika in Rudnega polja.

Že prihajajočo smučarsko sezono

Smučišče nameravajo zagnati že prihajajočo smučarsko sezono z vrvnimi vlečnicami za otroke. To bo prvi korak v oživitvi smučišča, kjer je vseh pet nekdanjih žičniških naprav zastarelih in jih bo treba odstraniti ter nadomestiti z novimi, kar pa bo terjalo kar nekaj časa, soglasij in tudi finančnih sredstev. Prihajajočo zimo se bodo tako na Zatrniku smučali otroci, naslednjo sezono pa bi se lahko po strminah Hotunjskega vrha spustili tudi odrasli.

Zatrnik pa ne bo obiskan le pozimi pač pa tudi poleti, saj bo nova štirisedežnica na Hotunjskem vrhu obratovala celo leto. Gre za izjemno razgledno točko na Bled in Triglavsko ter Karavanško pogorje, hkrati pa štiri smučarske proge poleti omogočajo ureditev pohodnih in kolesarskih poti, morda tudi poletnih sankališč.

anja.scuka@zurnal24.si

Komentarjev 6
  • Klimbra Ali 12:20 12.september 2019.

    Glede na to, da ima tukaj Zalar prste vmes.......je napoved lahko samo slaba.....in kup pokradenega denarja

  • mirror 08:29 10.september 2019.

    Včasih smo lepo smučali tudi na Zatrniku. Glede na sedanje klimatske spremembe, suhe in mile zime, nizko nadmorsko višino in stroške zasneževanja dvomim v uspeh. Še smučišče Španov vrh pod Golico, ki je višje, ne bo preživelo brez dodatne poletne ...prikaži več ponudbe. Treba se bo zgledovati po Avstriji in Italiji, kjer poleti veliko zaslužijo.

  • pesnik51 08:10 10.september 2019.

    Povejte mi nadmorsko višino, pa vam povem koliko bo smučanja

Sorodne novice