Popotnik
10662 ogledov

Velika sprememba prometnega režima, kršitelje bodo lovili redarji

Pristaniška ulica, Koper Mestna občina Koper
Zapora bo veljala vsako soboto in nedeljo med 9. in 23. uro.

Mestna občina Koper (MOK) se je odločila slediti zgledu Ljubljane in prometno razbremeniti staro mestno jedro. Kot so pojasnili na občini, bodo s 1. julijem ob sobotah in nedeljah čez dan zapirali del Pristaniške ulice, v naslednjih tednih pa bodo na Ukmarjev trg umestili več različnih rab javnega prostora. 

Na Pristaniški ulici, od križišča s Piransko cesto do priključka ulice Belveder na Ukmarjevem trgu, si želijo zmanjšati tranzit, ki zdaj predstavlja kar 80 odstotkov vsega prometa na tej ulici, sprehajalcem pa omogočiti brezskrbno in varno preživljanje časa v mestnem jedru.

Zapora Koper | Avtor: Google Maps/Žurnal24 Google Maps/Žurnal24
Vsako soboto in nedeljo med 9. in 23. uro

Zapora bo veljala vsako soboto in nedeljo med 9. in 23. uro. "V tem času bo aktiviran potopni valj, na semaforju pa bo gorela rdeča luč. Vožnja po Pristaniški ulici bo dovoljena izključno stanovalcem in intervencijskim vozilom, na kar bo opozarjala tudi prometna signalizacija. Dostava za potrebe tržnice bo mogoča samo z zadnje strani tržnice in s parkirišča za taksije, kjer so temu namenjena tri označena parkirna mesta. V noči s sobote na nedeljo bo med 23. in 9. uro potopni valj spuščen, ulica pa normalno prevozna," so pojasnili na MOK in opozorili, da bodo nadzor nad kršitelji izvajali občinski redarji.

Na Ukmarjevem trgu bo namesto parkirišča zaživel Začasni trg, "odprt javni prostor, namenjen kulturnim in športnim dogodkom". Tja bodo umestili zelene kotičke s klopmi, najmlajše bo razveselil mini lunapark, v večernih urah bo trg idealno prizorišče za kartanje, so pojasnili na MOK. Ukmarjev trg pa bo še vedno tudi prizorišče različnih večjih prireditev in koncertov, so dodali.

"Občina in Marjetica Koper bosta na parkirišče izrisali valovite grafike in simbolične elemente, ki bodo prikazovali spoštovanje do preteklosti, hkrati pa obiskovalce vabili, da odkrijejo zgodovino in čarobnost tega prostora, ki ga je včasih pokrivalo morje, ter talne igre, ki bodo poskrbele, da se mimoidoči spomnijo svojih otroških dni. Ker gre za začasno rabo trga, bo občina še naprej aktivno sodelovala s skupnostjo pri nadaljnjem oblikovanju prostora – enega izmed najlepših v Mestni občini Koper, ki ga zdaj zakrivajo avtomobili," so dodali.

Dostop do Parkirne hiše Belveder bo mogoč po severni obvoznici, prva ura parkiranja v njej pa je brezplačna.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 3
  • Toni 19:24 23.junij 2023.

    Super! Kako se pa do zdravstvenega doma pride (razen peš), če zboliš?🤧

  • tamara8 18:17 23.junij 2023.

    Slovenija je ena najbolj hrupnih okolij za prebivalce v dostojnih državah! Politika lokalnih mogotcev že meji na nesramnost napram prebivalcem mestnih jeder. Ljubljana, Koper postaja navadna greznica za prebivalce. Takozvane "prireditve" se prirejajo v mestnih jedrih, namesto na obrobju mesta, ...prikaži več oz za to dolčenih "hangarjih" kakor se to dela tam, kjer imajo spoštovanje do prebivalcev. Pvrhu tega se vleče to "kulturno" razgrajanje tja do dveh treh ponoči. "Svoboda" pa taka!

  • Avatar Leon
    Leon 15:43 23.junij 2023.

    Kdaj bodo podobno uvedli v Mariboru in Celju ? Maribor je MESTO PROMETNEGA KAOSA .