Popotnik
7934 ogledov

Zaradi narcis slovenska vasica oblegana s pločevino

narcise na Golici Turistično društvo Golica
Za obiskovalce bo vzpostavljena brezplačna avtobusna linija ...

Maj je čas cvetenja narcis, ko vasi pod Golico obišče veliko obiskovalcev, velika večina z lastnimi avtomobili. "Lani je bila Planina pod Golico tako obremenjena s pločevino, da je bila potrebna vzpostavitev popolne zapore ceste že na Jesenicah. Zato se je Občina Jesenice že lani lotila urejanja problema, v začetku letošnjega leta pa je bil oblikovan dokončni predlog urejanja prometa v maju," so napovedali v Turistično-informacijskem centru Jesenice (TIC).

Tako bo ob koncih tedna v času pričakovanega največjega obiska občudovalcev narcis z namenom umirjanja prometa vzpostavljena zapora ceste v Planino pod Golico in Javorniški Rovt. Za obiskovalce bo vzpostavljena brezplačna avtobusna linija na relacijah Jesenice–Planina pod Golico in Jesenice–Javorniški Rovt (Pristava). Avtobus z zgoščenim voznim redom bo ustavljal na vseh postajališčih javnega potniškega prometa na svoji relaciji, pri čemer pričakujejo, da ga bodo uporabljali tudi Jeseničani.

Majhna vasica Planina pod Golico ob vznožju Golice in Rožce leži v zahodnem delu Karavank. Vasica vam nudi prečudovit pogled od Stola pa vse tja do Kepe in Julijcev. Spomladi maja senožeti pod Golico pobelijo klučavnice - narcise.

Turistično društvo Golica 

Lokalna cesta v Planino pod Golico bo zaprta za obiskovalce dne 8. in 9., 15. in 16. ter 22. in 23. maja 2021. Ob navedenih dnevih bo na relaciji Jesenice - Planina pod Golico vzpostavljen brezplačen avtobusni prevoz, ki bo ustavljal na vseh postajah na svoji relaciji. Spored najdete TUKAJ

Odprti vsi gostinski obrati

Ob bližajočem cvetenju narcis so na TIC Jesenice podali nekaj informacij in namigov ob načrtovanju izleta v hribe nad Jesenicami.

"Ob vikendih, ko bo vozil brezplačni avtobus, si pohodniki lahko naredijo prijeten krožen izlet, pri čemer se dopoldne z avtobusom podajo v Planino pod Golico, od tam pa se preko Španovega vrha, pod katerim so lepi travniki narcis, podajo do Pristave v Javorniškem Rovtu, od koder se bodo spet z avtobusom vrnili v dolino. Za pot je potrebne 2,5 ure hoje," opisujejo. 

Pot si lahko po njihovih navedbah celo skrajšate z vožnjo s sedežnico do Španovega vrha, ki bo ob majskih vikendih obratovala med 10. in 14. uro. V času cvetenja bodo odprti vsi gostinski obrati, v gasilnem domu PGD Planina pod Golico, ki je ob poti na Golico, bo domače gasilno društvo uredilo začasni Bar Gasilc. Ob njem bo delovala tudi informacijska točka, dobro založena s promocijskim gradivom.

"Svoje goste pričakujejo tudi na Kmetiji Smolej-Uric, kjer vam nudijo ure individualnega jahanja ali panoramske vožnje s kočijo. Tistim, jim zadostuje le sprehod, v Javorniškem Rovtu priporočamo obisk Zoisovega parka ob Domu Pristava, v Planini pod Golico pa ogled Alp v malem, miniature Alp v obliki Skalnjaka," naštevajo. 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.