Popotnik
1530 ogledov

Zdravilne danosti, s katerimi narava v Sloveniji ni skoparila

Thermana
1/5
Thermana
V prvih devetih mesecih letošnjega leta je bilo med tujimi gosti v naših termah po podatkih Skupnosti slovenskih naravnih zdravilišč največ Avstrijcev, ki jim sledijo Italijani, Hrvati in Nemci.

"Naravni zdravilni učinki termalnih voda, blagodejnost morske in gorske klime z aerosoli s slanico in solinskim blatom, zdravilni peloidi in šota so tiste zdravilne danosti, s katerimi narava v Sloveniji ni skoparila. Te pa so osnova za delovanje 15 slovenskih naravnih zdravilišč," opisujejo v Skupnosti slovenskih naravnih zdravilišč.

Dodajajo, da prinašajo slovenska zdravilišča in terme pestro paleto možnosti, kako preživeti počitnice, podaljšan vikend, samo en dan ali dva ali nekaj ur, pa naj gre za mlade, stare, družine ali pare: "S široko paleto ponudbe od savn, masaž, negovalnih in zdravilnih programov, nudijo slovenske terme tudi veliko posebnosti, odete v različne klimatske značilnosti - so namreč na najrazličnejših koncih Slovenije, od morja preko dolenjskih in posavskih gričev, ob Savinjsko-Sotelskih dolinah do panonskih ravnic."

Naša naravna zdravilišča so: Terme Čatež, Terme Dobrna, Terme Dolenjske Toplice, Thermana Laško, Terme Lendava, Terme 3000 Moravske Toplice, Terme Olimia Podčetrtek, Terme Portorož, Terme Ptuj, Zdravilišče Radenci, Medical center Rogaška, Talaso Strunjan, Terme Šmarješke Toplice, Terme Topolšica in Terme Zreče.

Polna zasedenost med vikendi

"Glede na celoletne statistične podatke smo v letu 2018 zabeležili 49,6 odstotka domačih gostov in 50,4 odstotka tujih gostov," nam je povedal direktor Skupnosti slovenskih naravnih zdravilišč Iztok Altbauer.

Trend v lanskem letu in 9 mesecih letošnjega leta je po njihovih podatkih praktično enak, "da dosegamo ravni obiska in ustvarjenih nočitev kot v preteklem letu, kar pa glede na dejstvo, da je povprečna letna zasedenost naših hotelov več kot 64 odstotkov, ocenjujemo za pričakovan in ustrezen rezultat." Dodaja, da največ obiska zdravilišča beležijo v poletnih mesecih, od začetka poletnih počitnic do 31. avgusta, sicer pa je zelo opazen trend med 80- in 100-odstotno zasedenostjo v tedenskem ciklusu od četrtka do nedelje.

Altbauer pojasnjuje, da tuje goste nagovarjajo k obisku z vso pestrostjo pokrajin, v katerih se nahajajo zdravilišča, z izrednimi naravnimi danostmi in edinstvenimi zdravilnimi termo-mineralnimi vodami, pohorsko šoto, zdravilnim blatom ter drugimi zdravilnimi dejavniki.

"Tu še posebej izpostavljamo, da se naša zdravilišča nahajajo tako v področju pomursko-panonskih ravnic kot predalpskega sveta in obronkov Pohorja. Velika prednost v primerjavi s sosednjo Madžarsko, Avstrijo, Češko, Slovaško pa sta naši zdravilišči na Jadranski obali, ki omogočata uporabo morja in njegovih derivatov, pa tudi edinstvenega solinskega blata, za kar je treba imeti aktivne soline," je zaključil.

V letošnjih prvih devetih mesecih je bilo med tujimi gosti po podatkih Skupnosti največ Avstrijcev, ki jim sledijo Italijani, Hrvati, Nemci, Srbi, Nizozemci, Rusi, Čehi, Madžari in Izraelci.

Oddih za jesenske počitnice

Ob bližajočih jesenskih počitnicah lahko izkoristite pestro ponudbo v slovenskih termah, kjer se bodo zabavali tudi najmlajši. Po tuji lestvici naših najboljših wellnessov portala The culture trip, smo slovenska zdravilišča z lestvice povprašali, kakšno ponudbo ponujajo za družine, posebej za otroke ...

Terme Olimia

"Če je Termalni park Aqualuna v Termah Olimia glavni magnet za družine v poletnem času, to lento s ponosom preostali del leta nosi Family Wellness Termalija, v katerem se nahajajo štirje večji bazeni ter še posebnost Family Fun dela - bazen z mivko za najmlajše obiskovalce. V Family Fun delu sta na voljo še dva divja tobogana Fun & Splash ter dva tobogana za najmlajše v notranjem bazenu in vrsta drugih atrakcij," nam je opisala Tamara Preskar Lapuh iz Term Olimia. 

Family-Wellness Termalija - Terme Olimia | Avtor: Terme Olimia Terme Olimia

Termalija Family Fun v Family Wellnessu Termalija ponuja tudi plezalno steno za začetnike nad bazenom, vodno oazo z notranjim, zunanjim bazenom, amfiteatrom in prostorom za igranje z vodnimi pištolami in plezalnimi mrežami, družinsko počivališče ter posebej urejene prostore za dojenje, previjanje in pripravo otroške hrane. Zabavo zunaj bazenov bo dočaralo multidimenzionalno doživetje v 7D kinu, novodobne igralne konzole, interaktivna tla ter Oliland igralnica za najmlajše.

Med jesenskimi počitnicami se boste v Termah Olimia podali tudi na lov na olimsko čarovnico. Ko jo najdete, vam bo skuhala čarobni napoj, ki ga boste pili na zabavi na Trgu vasi Lipa na Noč čarovnic, kjer se obeta strašna pogostitev, saj je obisk napovedala celo ognjena čarovnica. Tudi tokrat boste lahko tekmovali v vodnih igrah, plesali v mini discu, ustvarjali in se družili ob številnih drugih igrah v Termaliji Family fun.

Thermana Laško

"Pri nas se družine z otroki izjemno zabavajo, saj imamo bazene in vodne užitke pod stekleno kupolo za vso družino, vodna zabava je neodvisna od zunanjih vremenskih razmer. Družine nas imajo rade tudi zato, ker je povezava med hotelskim in termalnim delom, zato ni možnosti prehladov, ker se ne prehaja v zunanji del, ko se gre na bazene in obratno," so nam opisali v Thermani Laško. 

Dodajajo, da slovijo po pestri in barviti otroški animaciji: "Imamo otroški wellness program z otroškimi masažami, negami obraza, eko kompleks igral, ki so v obliki grajske trdnjave na robu parka, VR doživetje, ki je nekaj posebnega, saj temelji na zgodbi grofov Celjskih in je primerna animacija za najstnike, preko katere se "učijo zgodovino".  Doživetje so osnovali v Thermani in zanj prejeli veliko priznanj in nagrad.

Tudi sama destinacija po njihovih navedbah ponuja veliko družinskih doživetij, posebej pa izpostavljajo solne terapije, ki lahko za otroke in družine potekajo v obliki igralne urice. Med igranjem vdihujemo solni aerosol, pri čemer si celotna družina krepi imunski sistem.

V Thermani imajo skupno 2.200 kvadratnih metrov vodnih površin, ki vsebujejo en notranji tobogan, dva zunanja, tu je še priljubljena hitra reka, valovni bazen, čofotališče za najmlajše, štirje whirpooli, Kneippova steza in tako dalje. Več fotografij iz Thermane Laško tudi v spodnjem prispevku.

Thermana Laško PROMO Oglaševanje Najlepše jesenske družinske počitnice so v bazenih pod stekleno kupolo!

Terme Portorož

Terme Portorož | Avtor: Terme Portorož Terme Portorož
"V Termah Portorož, ki so del resorta LifeClass Hotels & Spa Portorož, se vedno razveselimo družin z otroci. Otrokom sta namenjena dva notranja bazena v bazenih z ogrevano morsko in termalno vodo Term Portorož, ponašamo pa se tudi s ponudbo wellness storitev za otroke, solno sobo, ki skrbi za zdravje dihal celotne družine ter zunanjim otroškim bazenom pred Socilalizing hotelom Mirna. Slednji je v celoti posvečen druženju družin z otroci," nam je pojasnila Lana Švab iz Term Portorož.

Dodaja, da so temu namenjene družabne igre na recepciji hotela, otroške jedi pri zajtrku v restavraciji hotela, izposoja otroškega vozička, otroška igralnica Neptun, otroška animacija z Mini – Ionom in Mini – Iono v času počitnic, starši malih nadobudnežev pa lahko v sobo naročijo tudi Family Kit, ki vključuje: previjalno mizo, banjico, kahlico, nočno lučko, pručko, kopalni plašček, obešalnike za otroške oblekice, otroške blazine ter igračke: "Pet od šestih hotelov je s Termami Portorož povezanih preko notranjih prehodov, kar pomeni, da se lahko družine do bazenov odpravijo kar v kopalnem plašču in copatih."

Njihovi notranji bazeni so odprti celo leto, z izjemo dni, ko izvajajo redna vzdrževalna dela. Lana dodaja, da imajo otroci najraje otroške wellness storitve, na primer kopel Bubble me – barvno otroško kopel, kjer je do 12. leta obvezna prisotnost enega od staršev: "Igriva dišeča in peneča kopel, ki blagodejno vpliva na zdravje in dobro počutje otrok. Kopeli z morsko vodo in slanico dodamo še naravne barvne kopalne kroglice za popolno sprostitev in nepozabno kopanje. Kopel je primerna za otroke z raznimi kožnimi obolenji, respiratornimi težavami, poškodbami sklepov in mišic, pa tudi le za sprostitev."

Terme 3000

"V Termah 3000 – Moravske Toplice ne poznamo besede dolgčas, saj se kar naprej nekaj dogaja. Med počitnicami za to poskrbi štrk Viki s svojo animacijsko ekipo v otroškem klubu z veliko poudarka na gibanju in poučno zabavnih igrah z Vikijem. Čez leto si vsak lahko poišče svojo zabavo na številnih toboganih, zanimivih vodnih atrakcijah ali na adrenalinskih spustih za bolj drzne," opisujejo v Temah 3000. Dodajajo, da jih družine rade obiščejo tudi zaradi raznolikosti sob, možnosti bivanja v 'družinski' sobi in neomejenega vstopa v enega največjih vodnih parkov v Sloveniji.

Terme 3000 | Avtor: Terme 3000 Terme 3000
Pojasnjujejo, da imajo v Termah 3000 – Moravske Toplice kar 39 bazenov, 26 je odprtih vse leto. Od tega jih je sedem v kopališču Hotela Ajda, štirje so v kopališču Termal, sedem v kopališču Hotela Livada Prestige, osem pa v termalnem parku Terme 3000: "Otroci vsekakor najbolj uživajo v dvocevnih toboganih v termalnem parku Terme 3000, ki sta odprta vse leto, sicer pa vsi bazeni ponujajo nešteto priložnosti za vodne vragolije."

Zdravilišče Radenci

"Družinske počitnice v Zdravilišču Radenci so vedno prijetne in zabavne. Očka lahko nabira kondicijo v velikem plavalnem bazenu, mamica si privošči kopeli med mehurčki, skupaj pa gresta v savno in na masaže, medtem ko se otroci veselo zabavajo z radovedno veveričko Muki," sporočajo iz Zdravilišča Radenci. 

Če radi kolesarite, si lahko izposodite kolesa, potem pa prečešete vse okoliške kolesarske poti in se odpravite tudi na iskanje skritega zaklada. "Poživljajoče plavanje v bazenih, kopanje v znamenitih mineralnih kopelih in hranjenje veveric v zdraviliškem parku v družbi vaših malih navihancev – to si v Zdravilišču Radenci preprosto morate privoščiti. Dolgčas bodo otroci uspešno pregnali z animacijskim programom naše veverice Muki," opisujejo.

Veverička Muki je stanovalka zdraviliškega parka, ki pa ni prav nič boječa in plašna. Je silno radovedna, zvedava in nikoli pri miru. Otroke uči odnosa do narave in aktivnega preživljanja časa v njej, spoštuje pa tudi tradicijo, svoje prednike in zgodovino svojega kraja – Zdravilišča Radenci. K igri zato pogosto povabi tudi starše in stare starše otrok, vsem pa ponosno razkaže izvir edinstvene mineralne vode iz Radencev.

Animacijski program za otroke v Zdravilišču Radenci po njihovih navedbah vključuje aktivnosti v naravi in poučno igro, skozi katero se otroci naučijo spoštovati okolje in spoznajo tradicijo tega edinstvenega zdravilišča. Veverica Muki otroke uči o živalih v parku, z njimi riše in barva, jih popelje na izlet v okolico ali pa jih požene v navihan tek: "Nasmejano in aktivno je vodilo vseh aktivnosti za otroke v Zdravilišču Radenci."

Zdravilišče Radenci | Avtor: Zdravilišče Radenci Zdravilišče Radenci

V Zdravilišču Radenci imajo deset bazenov, osem je odprtih vse leto. Otrokom sta v termalnem kopališču v Zdravilišču Radenci najbolj všeč atraktivna deroča reka in slapovi.

Terme Ptuj

"Na Ptuju se poleg iskalcev dobrega počutja in ljubiteljev aktivnega oddiha zagotovo dobro počutijo tudi družine. Za najmlajše pripravljamo animacijski program, ki ga vodijo izkušeni animatorji pod taktirko vojščaka Primusa in račka Vilija. Vili rad čofota v bazenih, riše, odkriva zanimivosti in se ob tem odlično zabava – prav tako kot vsi otroci, ki jih povabi v svojo družbo. Vili še zlasti rad plava in k temu spodbuja tudi vse male nadebudneže. Terme Ptuj so tudi odlično izhodišče za izlete v okolici," pa sporočajo iz Term Ptuj.

Terme Ptuj | Avtor: Terme Ptuj Terme Ptuj
 

V Termah Ptuj imajo 19 bazenov, 11 je odprtih vse leto. Od tega so štirje v kopališču Vespasianus v Grand Primus Hotelu, sedem pa v termalnem parku.

Otroci seveda najbolj obožujejo velik tunelski tobogan, ki je del pokritega kopališča in omogoča vodne vragolije vse leto, torej tudi v hladnejših mesecih.

Terme Zreče

"Bazenski kompleks Term Zreče se uvršča med mirna termalna kopališča, primerna za vse generacije. V vseh osmih bazenih s skupno površino 1.600 m2 je kopalcem na voljo zdravilna akratotermalna voda, bogata s kalcijem, magnezijem in hidrogenkarbonatom," opisujejo v Termah Zreče.

Bazeni z različno temperaturo, med 27 in 36 stopinjami Celzija po njihovih navedbah omogočajo tako aktivno plavanje in zdravstvene terapije kot tudi sproščanje, zabavo in počitek: "Med notranje bazene uvrščamo rekreacijski bazen, zasteklen zimski vrt z osmimi vodnimi ležišči in dvema masažnima bazenoma, prenovljen terapevtski bazen. In otroški čofotalnik, medtem ko lahko na prostem skozi vse leto uživamo v zimsko-letnem bazenu, od maja do oktobra pa še v letnem bazenu in Gozdnem vodnem parku s hitrimi drčami, toboganom in otroškim bazenom."

Terme Zreče | Avtor: Dan Briški Dan Briški

V neposredni bližini otroških bazenov v notranjem kompleksu in Gozdnem vodnem parku se nahajajo otroški kotički za igro in zabavo naših najmlajših in tudi nekoliko večjih otrok. Tu so otroška igrala umeščena v gozdiček, ki omogoča varno igro v prijetni senci.

Ko jih obišče še posebej veliko družin z otroki – predvsem šolske počitnice in prazniki – pripravljajo številne animacijske aktivnosti ne le v hotelskem delu in bližnjem parku, temveč tudi v bazenskem delu. Program vključuje ustvarjalne delavnice, zabavne igre in pustolovščine ter šaljiva tekmovanja za vso družino in se prilagaja letnim časom ter prazničnim tematikam.

Rimske terme

"Najsodobnejši trendi v termah so visoko gurmansko razvajanje, različne športne aktivnosti, čiščenje telesa v zdravilni termalni vodi, meditacije, umiritev in sprostitev. Bistvo je imeti vse na enem mestu," je povedal direktor Rimskih term Valery Arakelov. Prav tako je v zeleni oazi, le 15 minut oddaljeni od Celja, dobro poskrbljeno za najmlajše. "V hotelu imamo sobo z igrali. Najmlajši se lahko igrajo na manjših igralih, v hiški, z igračami ... Vse je prilagojeno, didaktično, urejeno tudi tako, da otroške aktivnosti razbremenijo odrasle. V številnih – zunanjih in notranjih bazenih – je dobro poskrbljeno za vse, tako starše kot otroke," je pojasnil direktor Rimskih term.

Oktober je tudi čas kostanja in kostanjevih piknikov, sprehodov po svežem zraku in seveda jesenskih počitnic. V Rimskih termah so v času krompirjevih počitnic pripravili tudi poseben družinski paket. "Za konec aktivnega dneva pa lahko družina uživa v A la carte restravraciji Sofija, kjer sestavo jedilnega lista prilagajamo letnim časom in svežim sezonskim sestavinam iz okolice Rimskih term. Otrokom bo zagotovo všeč naša posebnost, Rimska torta s čokolado in pomarančami," je prepričan Arakelov.

Notranji in zunanji bazeni v Rimskih termah imajo skupno površino kar 450 kvadratnih metrov. Terme so odprte čez celo leto. "Naši gosti uživajo v notranjem bazenu, štirih notranjih masažnih bazenih, zunanjem panoramskem bazenu in v treh zunanjih masažnih bazenih," je pojasnil direktor Rimskih term, kjer je za popolno sprostitev celotne družine na voljo wellness program s številnimi savnami, bazeni, masažami in fitness centrom, za dobro zdravje pa poskrbijo izkušeni strokovnjaki v Medicinskem centru Valetuda.

Rimske terme - notranji bazen | Avtor: Rimske Terme Rimske Terme

anja.scuka@zurnal24.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.