5 ogledov

Poslanski privilegij

Poslanci so znova obravnavali predlog o skrajšanem roku za vračilo preplačanega Žurnal24 main
Če poslanec ne najde dela, lahko poslansko plačo prejema največ leto dni. Preverili smo, kaj o prejemanju nadomestila menijo stranke.

Po izteku mandata imajo poslanci eno leto pravico prejemati nadomestila plače. Znesek je enak, kot bi ga poslanec prejemal, če bi opravljal funkcijo. Teče mu delovna doba, ima pa tudi pravico do dopusta.

Že zdaj trije
V tem mandatu so nadomestilo prejemali trije poslanci: Jožef Ficko (prejemal ga je devet mesecev), Pavel Rupar (12 mesecev) in Polonca Dobrajc. Slednja nadomestilo prejema od septembra, v parlamentu pa so nam potrdili, da je julijsko plačo še prejela, za avgust pa še nimajo podatkov. Po koncu prejšnjega mandata je nadomestilo izkoristilo 33 poslancev, mandat prej pa 26, od tega le trije manj kot eno leto. Če predpostavimo, da bo nadomestilo tudi tokrat izkoristilo 33 poslancev in da bodo prejemali povprečno poslansko plačo, bo to državo stalo 1,8 milijona evrov.

Virantov predlog
Minister za javno upravo Gregor Virant je sicer pred dvema letoma predlagal spremembo zakonodaje. Poslanci bi nadomestilo v višini 80 odstotkov plače prejemali samo pol leta.
Predlog je bil pozneje umaknjen, saj Virant zanj ni našel podpore v koaliciji. Tako predlog sploh ni prišel niti na sejo vlade niti na poslanske klopi.

DeSUS. Zmanjšanje nadomestila bi poslabšalo pravice poslancev. Lipa. S prenehanjem opravljanja funkcije morajo prenehati tudi plače.
SD. Ta tema zahteva celovito obravnavo. Parcialni predlogi, kot je ta, so bolj populizem.
Zares. Smo pripravljeni na razpravo o drugačni rešitvi. Zavzemamo se za znižanje nadomestila.
LDS. Tema o privilegijih poslancev je zgolj tekma za všečnost pri volilcih. NSi. To področje se nam ne zdi pomembno in se z njim nismo ukvarjali.
SNS. Status poslancev je treba prilagoditi statusu poslancev v EU.
Ni odgovora. Odgovora nismo dobili od SDS in SLS + SMS.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.