Projekti
9 ogledov

BARACK OBAMA

Barack Obama uživa podporo številnih znanih temnopoltih športnikov. Žurnal24 main

Polno ime: Barack Hussein Obama Jr.


Stranka: demokratska

Rojstni datum: 4. avgust 1961

Družina: poročen z Michelle Obama; imata hčerki Malio (rojena 1999) in Natasho (rojena 2001)

Veroizpoved: United Church of Christ

Izobrazba: dokončal pravo na univerzi Harvard

Politične izkušnje: med letoma 1997 in 2004 je bil član senata zvezne države Illinois. Leta 2004 je bil izvoljen v ameriški senat, v katerem je nastopil svojo funkcijo leta 2005.

Zbrani denar za kampanjo: 782.178.661 milijonov dolarjev

Citat: Pomembno je, da ko sem doma, da pokažem, da sem prisoten, a kljub temu pozabim določene stvari. Michelle rada reče: "Dober moški si, a še vedno samo moški." Nogavice puščam povsod, hlače obešam na vrata, ne pospravljam časopisov. Ona mi pove, kdaj delam narobe. Po štirinajstih letih me je kar primerno zdresirala.

Znane osebnosti in časopisi, ki ga podpirajo:

– znane osebnosti: Scarlett Johansson, Oprah Winfrey, Caroline Kennedy, Hulk Hogan, Shakira, Jesse Jackson, Eminem, Tom Hanks, Jane Fonda, Maria Shriver, DIablo Cody, Stephen King, Vera Wang, Demi Moore, Edward Norton, …

– politiki: Hillary Clinton, Bill Clinton, Edward Kennedy, John Edwards, Al Gore, John Kerry, Colin Powell, Scott McClellan

– mediji: New York Times, Washington Post, San Francisco Chronicle, Miami Herald, Chicago Tribune, Los Angeles Times, The New Yorker, Rolling Stone

Zanimivosti: V svoji avtobiografiji Dreams From My Father: A Story of Race and Inheritance (1995) je priznal, da je v najstniških letih jemal marihuano in kokain. Leta 2006 je obiskal pet afriških držav, med njimi tudi rodno mesto svojega pokojnega očeta. Obama je bil v študentskih letih prvi temnopolti predsednik revije Harvard Law Review.

Povezava na spletno stran: www.barackobama.com

Kandidatura Baracka Obame je že sama po sebi zgodovinska, saj se Ameriki prvič obeta temnopolti predsednik. Njegova stališča o vojni v Iraku so jasna. Zavzema se za konec vojne, za povečanje energijske neodvisnosti ZDA in za izboljšanje zdravstvenega varstva. Pristaši in nasprotniki ga označujejo kot nevtralnega človeka, v katerem ljudje vidijo lastno preteklost in želje. Označujejo ga kot politika, ki ne podpira odločitev vrste ali/ali in kot nekoga, ki bi lahko zaobšel kulturne vojne. Njegova slabost naj bi bila precejšnja neizkušenost na področju politike, saj je bil na mesto senatorja izvoljen šele leta 2005. Omenjeno "slabost" so v demokratskem taboru omili z izbiro Joeja Bidna na mesto podpredsedniškega kandidata.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.