Projekti
68 ogledov

Denar imate vedno pri roki

denar Boštjan Tacol
V grobem lahko izbirate med običajno plačilno kartico, kartic o z odloženim plačilom in kreditno kartico. Prednosti: od dviga gotovine do plačila prek spleta.

Ponudba. "V zadnjih letih se trend plačila s karticami v primerjavi z običajnimi plačili znatno povečuje, prav tako se povečuje število plačil prek spleta, čeprav v manjši meri, kot raste uporaba kartic," pravijo v Raiffeisen Banki.

Prednosti veliko, slabosti ni

V Banki Sparkasse naštevajo prednosti kartičnega poslovanja v primerjavi z gotovinskim: neprekinjeno razpolaganje s sredstvi, zmanjšana potreba po obisku poslovnih enot banke (gotovino lahko uporabniki dvigajo in polagajo na bankomatih), neodvisnost od valute plačila, možnost nakupa prek spleta, možnost plačila z zamikom.

"Prednosti sta tudi hitrejše plačevanje in večja varnost," pravijo pri Abanki in dodajajo, da kartice z odloženim plačilom omogočajo tudi premostitev likvidnostnih težav. Ko gre za pomanjkljivosti plačevanja s karticami, bankirji zagotavljajo, da jih praktično ni.

Debetna kartica

Brezplačna. "Namenjena je vsem, ki plačila izvajajo v skladu s svojim stanjem na transakcijskem računu," pravijo pri Raiffeisen Banki. "Omogoča plačevanje na prodajnih mestih in dvig gotovine na bankomatih. Poravnava obveznosti se opravlja sproti. Za kartico BA maestro se ne plačuje članarine, njena izdaja pa je brezplačna," dodajajo pri Abanki.

Kartica z odloženim plačilom

Priljubljena. Uporablja se za plačevanje in dvigovanje denarja doma in v tujini ter omogoča spletno nakupovanje. Uporabniki se z banko dogovorijo o limitu, v okviru katerega lahko s kartico plačujejo. Gre za klasične kartice mastercard in visa, kjer račun bremenijo enkrat na mesec, stranka lahko izbere dan poravnave. Zanje je treba plačati letno članarino.

Kreditna kartica

Posojila. "Opravljeni nakupi se pri tej kartici razdelijo na obroke, stranka pa za porabljeni del plača obresti," pravijo pri Raiffeisen Banki. Pri Abanki pojasnjujejo, da "omogoča plačevanje v okviru odobrenega kredita. Za odobreni kredit se plačujejo obresti. Najnižji kredit je 400 evrov, najvišji pa 6.500 evrov. Njena izdaja je vezana na mesečni dohodek." Tudi zanjo se plačuje letna članarina.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.