Projekti
31 ogledov

Inkontinenca naj ne bo tabu

Žurnal24 main
Za inkontinenco trpi tudi od 20 do 30 odstotkov mladih, predvsem ženske po porodu. O težavah ne govori kar 70 odstotkov žensk. Naj inkontinenca ne bo več tabu!

"Inkontinenca je nehotno in nekontrolirano uhajanje urina in (ali) blata do take mere, da je to za nas moteče ter lahko postane higienska, socialna in finančna težava. Nanjo vplivajo spol, starost, število porodov, čezmerna telesna teža, težko telesno delo, kronični kašelj, operacija prostate pri moških, hormonske motnje – pomanjkanje estrogena v menopavzi ...," pojasnjuje Sonja Ukmar, specialistka splošne medicine in ustanoviteljica centra Zdravje, kjer so te dni začeli izvajanje terapije TPM (transpelvična magnetna stimulacija za mišice medeničnega dna).

Dvajsetminutni trening

Gre za 20-minutno terapijo, pri kateri pacient oblečen sedi na posebnem stolu, s pomočjo magnetne stimulacije pa se pri tem aktivirajo mišice medeničnega dna. "Poleg tega, da se terapija učinkovito spopada z inkontinenco (98% uspeh), se pri ženskah zmanjša ali popolnoma odpravi celulit, povečata se libido in zmožnost doseganja orgazma ter prenehajo bolečine v križu. Pri moških se poveča zmožnost zadrževanja urina in izliva ter rešuje težave z impotenco," učinke našteva Ukmarjeva.

Ukrepajte pravočasno

Strokovnjakinja opozarja, da moramo ukrepati že ob prvih znakih – kapljicah, ki nam uidejo (ko kihnemo, se zasmejimo, stečemo ...). "Najprej imamo po navadi opravičila, ker si ne upamo priznati, da se to dogaja, ko smo še mladi. To ni sramota, je bolezen kot vse druge, zato se posvetujte z zdravnikom," pravi. Zadnji stadij inkontinence je namreč, da ne samo kaplja, temveč teče brez naše volje in hotenja. "Veliko lahko storimo že s preventivo in treniranjem mišic medeničnega dna," sklene Ukmarjeva.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.