Projekti
6 ogledov

Izkušenost in kondicija za Bormio

ski20_zurnal24 Žurnal24 main
Kvalifikacije za drugo tekmo virtualnega smukaškega tekmovanja Ski Challenge že potekajo. Slovenski smukač Gregor Šparovec poudarja, da sta odločilni izkušenost in kondicijska priprava.

Kvalifikacije za drugo tekmo virtualnega smukaškega tekmovanja Ski Challenge, v katerem sodelujete prav vi, že potekajo. Proga v Bormiu je zahtevnejša od grödenske, tekma se začne 28. decembra. Dobro jo pozna Gregor Šparovec, saj je na njej dosegel dve uvrstitvi v prvo dvajseterico, bil je 15. in 18. "Izkušenost je zelo velikega pomena, pomembna je tudi kondicijska priprava . V Bormiu so v osprednju starejši, izkušenejši tekmovalci, kot so Cuche, Walchhofer, v preteklosti pa Eberharter, mladi tukaj niso nikoli prihajali v ospredje," je za zurnal24.si o progi povedal Šparovec: "Lani je bila proga v Bormiu ena od težjih, predvsem kondicijsko, saj ni počitka od starta do cilja." Pred enim letom sta bila v Bormiu dva smuka, oba pa je dobil Avstrijec Michael Walchhofer, prvega s časom 1:51,60, drugega pa z 1:51,82. Odličen je bil Andrej Jerman: četrti in deveti. Najhitrejši čas kvalifikacij v Ski Challengeu za zdaj drži MiranER (1:51,94) in je le za las počasnejši od lanskega časa Walchhoferja.

 

Pet trenutno najboljših v kvalifikacijah za Bormio

1. MiranER 1:51,940
2. čoko 1:52,041
3. Nanaza 1:52,062
4. luismendez 1:52,104
5. Dijablo 1:52188

Potrebujete nasvet, da bi progo izpeljali še bolje? Šparovec pasti in najtežje odseke opisuje takole: "Zavoji si sledijo eden za drugim, so ostri in zelo utrujajoči. Največja past je prečnica po drugem vmesnem času, tam grejo smuči povsem po svoje. V nadaljevanju je skok – mislim, da se imenuje San Pietrus  –, dolg okrog 50, 60 metrov, po skoku je na ravnini hitrost od 125 do 130 kilometrov na uro. Velik problem je tudi zadnja ciljna strmina, kjer je ob sončnem vremenu zelo slaba vidljivost, podlage se skorajda ne vidi. Tako je v oblačnem vremenu vidljivost skoraj boljša kot v sončnem. Na njej je treba narediti še štiri, pet zavojev in tam se tekme dobivajo ali izgubljajo." Torej: velja se preizkusiti v vseh vremenskih pogojih, saj bo šele 28. december ob devetih dopoldne, ko se začne naša tekma, razkril, v kakšnih razmerah bomo tekmovali.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.