Projekti
4 ogledov

Kaj so govorili in počeli po svetu v l. 2007

Somalijska begunca bežita pred peščenim viharjem v kampu Ifo pri Dadaabu na meji Žurnal24 main
Nič kaj bistveno drugačno ni bilo leto 2007, bi lahko rekli na prvi pogled. Vojne, trpljenje civilistov, letalske in železniške nesreče, naravne ujme ...

Pa vendar so se v iztekajočem se letu zgodili številni dogodki, ki so vrezali globoke zgodovinske sledi za marsikatero državo in narod ter bodo znatno vplivali na čase, ki šele prihajajo.

 
 

Uspešnost je še vedno nizka, vendar sem prepričan, da bo pri ljudeh delovalo.

Znanstvenik Shoukhrat Mitalipov o raziskavah kloniranja opic

 
Unija z vetrom v jadrih
Evropska unija je pod nemškim in portugalskim predsedstvom končala nekajletno institucionalno krizo in je v Lizboni konec leta podpisala novo reformno pogodbo. Tako kot Slovenija so se tudi narodi osmih drugih držav razveselili dokončnega padca železne zavese in sprejema v schengenski režim.

Albanska večina na Kosovu je pred uresničitvijo desetletnih želja. © AFP

 
Zibelka srbstva kmalu Albancem
Že dolgo vnaprej znani epilog dogodkov ob razpadanju Titove Jugoslavije je po po izčrpanju vseh drugih možnosti tik pred uresničitvijo in bo - kako ironično - potekal ravno med predsedovanjem Slovenije EU. Po številnih propadlih pogajanjih je razglasitev neodvisnosti Kosova le še vprašanje časa in koncesij, ki jih bosta na ta račun prejeli Srbija in Rusija. Haaška obtoženca Ratko Mladić in Radoslav Karadžić lahko s prostosti opazujeta gnev glavne tožilke haaškega sodišča Carle Del Ponte , ki je svoje delo zaključila brez obeh glavnih trofej.

 
 

Če ne želite, da vašo ženo pregleda moški zdravnik, potem tukaj niste dobrodošli. Francija je odprta država.

Nicolas Sarkozy

 
Sveže moči na čelu držav
Na čelu evropskih držav se je zamenjalo kar nekaj imen. Tony Blair je mesto britanskega premierja prepustil Gordonu Brownu , ki pa ima z vladanjem in javnomnenjskimi raziskavami kar nekaj težav. Na poljskih volitvah je zmagala stranka Donalda Tuska . Novi premier se je tako vrinil med trmoglava dvojčka Kaczynsky , ki so ju bili na Zahodu že dodobra naveličani.

Francoski predsednik Sarkozy (jezdi) se je s sedmo silo srečeval na različne načine. © Reuters

 
Precej razburljivo leto je tudi za Francozi, saj jim po novem vlada karizmatični  in hiperaktivni Nicolas Sarkozy . Francoski predsednik je z neposrednim besednjakom ter aktivno zunanjo in notranjo politiko namrščil že nemalo obrvi, vendar mu je tega malo mar. Nekaj velikih stavk francoskih sindikatov je preživel še bolj okrepljen.

 
 

Verjetno sem tak kot vsaka druga politična figura. Vsi želijo biti ljubljeni. Vendar včasih zaradi sprejetih odločitev in njihovih posledic ne moreš biti ljubljen.

George Bush

 
Slabo leto za ZDA
Ameriški predsednik George Bush se leta 2007 ne bo spominjal rad. Podpora v javnosti mu je predvsem po zaslugi vojne v Iraku nenehno padala, zaradi afer ali osebnih razlogov pa so ga zapustili številni najožji sodelavci. Državo in z njo ves svet je zamajala kriza na tržišču hipotekarnih posojil. Predvolilni boj za novembrske volitve se je že dodobra razplamtel. Država je onemela ob masakru na univerzi Virginia Tech, kjer je osamljeni strelec vzel življenja 32 ljudi.

Priljubljeni ruski predsednik, proti kateremu je opozicija brez moči, si je poleti privoščil nekaj dni zelo sproščenega oddiha. © Reuters

 
Putin po Putinu
Rusija si je v minulem letu še bolj približala nekdanji moči in ugledu iz časov Sovjetske zveze. Zaradi spora glede gradnje ameriškega protiraketnega ščita na vzhodnoevropskih tleh je država izstopila iz sporazuma o konvencionalnih silah v Evropi, odnosi z Veliko Britanijo so zaradi umora Aleksandra Litvinenka blizu ledišča, s pomočjo odpiranja in zapiranja naftnih ter plinskih pipic pa ima predsednik Vladimir Putin pod nadzorom takorekoč celotno staro celino.

 
 

Sem kar obsežen možak, zato moram svoje noge razširiti, ko spustim hlače, saj nočem, da mi padejo dol.

Ameriški senator Larry Craig o obtožbah, da je na javnem WC zapeljeval policista

 

Putin, ki je svoje 55 let stare, a lepo negovane mišice rad kazal javnosti, je razkril tudi eno največjih ugank zadnjih let - kaj bo počel po koncu drugega mandata maja 2008. Prevzel bo mesto premierja, za svojega naslednika pa je, čeprav so vmes še volitve, dobesedno imenoval blagega Dimitrija Medvedjeva. Kdo bo po prihodnji pomladi dejansko vladal Rusiji, je tako znano.

Več miru v Iraku
Irak je bil na začetku leta 2007 na robu popolnega kaosa. Usmrtitev nekdanjega diktatorja Sadama Huseina pred očmi svetovne javnosti, bombni napadi sunitskih skrajnežev in grozovita maščevanja šiitov so državo pahnili na rob državljanske vojne.

rak se je izkazal za največjo politično napako ZDA pod vodstvom Georgea Busha. © Reuters

 

Ameriški predsednik Bush je s tvegano politično potezo v bližnjevzhodni kotel januarja poslal dodatnih 30.000 enot. Zavezniškim silam je s pomočjo lokalnih voditeljev uspelo počasi, a zanesljivo slabiti moč upornikov in teroristične skupine Al Kaida. Do konca leta je tako Irak neprimerno bolj miren, vendar pa je lahko vse skupaj le zatišje pred novim viharjem.

 
 

V nasprotju z vašo državo v Iranu nimamo homoseksualcev.

Mahmud Ahmadinedžad med predavanjem v ZDA

 
Ima ali nima zlih načrtov ?
Iran je bil skozi vse leto deležen hudega mednarodnega pritiska zaradi svojega spornega jedrskega programa, a je vzporedno z ostro retoriko predsednika Mahmuda Ahmadinedžada kljub trem novim resolucijam ZN in dodatnim sankcijam mednarodne skupnosti vseeno nadaljeval z bogatenjem urana.

Iranski režim je decembra zabeležil veliko zmago, ko so sicer  ne ravno verodostojne ameriške obveščevalne službe ugotovile, da je Teheran svoj oborožitveni jedrski program najverjetneje zaključil že pred leti.

 
 

Google je kot general Custer modernega sveta. Mi pa smo Indijanci.

Richard Parson, direktor Time Warnerja, o prodoru Googla v zasebno sfero ljudi

 
Menihi so se borili sami
Obilo sočutja a le malo dejanske pomoči s strani sveta so bili deležni prebivalci Mjanmarja, kjer je vojaška hunta krvavo zatrla mirne proteste pod vodstvom duhovščine. Mednarodna javnost je z zaskrbljenostjo spremljala tudi razmere v Pakistanu, kjer je Pervez Mušaraf kot predsednik in poveljnik vojske obnem bojeval hud politični boj z opozicijo, ki pa še ni končan.

Bolivijski predsednik Evo Morales je 6.000 metrov nad morjem takole protestiral proti odločitvi mednarodne nogometne organizacije, da se mednarodne tekme ne bodo več smele igrati na nadmorski višini višji od 2.500 metrov. © Reuters

 

13.000-odstotna inflacija
Iz Afrike je prihajalo malo dobrih novic. Vplivne svetovne sile so se do črne celine obnašale v skladu s svojimi gospodarsko-političnimi interesi, zato sta se Vojna in etnično čiščenje v DR Kongo nadaljevali, v sudanski pokrajini Darfur pa prihod mednarodnih sil ni zajezil prelivanja krvi. Zimbabve ima vsaj en razlog za slavje - po zaslugi 13.000-odstotne inflacije je prišel v Guinnessovo knjigo rekordov.

 
 

Zakaj ne zapreš goflje?!

Španski kralj Juan Carlos venezuelskemu predsedniku Hugu Chavezu

 
Super Hugo
Venezuelski predsednik Hugo Chavez je Američanom v brk nadaljeval s svojo socialistično retoriko in je po odhodu Fidela Castra s političnega odra s pomočjo petrodolarjev (nafta na svetovnih trgih se je bolj kot kadarkoli približala vrednosti 100 dolarjev za sod) postal prvi človek Latinske Amerike. Spodrsnilo mu je na domačem parketu, saj referendum o dosmrtnem diktatorstvu ni uspel.

Narava še čaka na soglasje
Nobelovo nagrado za mir je prejel Al Gore s somišljeniki v ZN (mednje sodi tudi Slovenka Lučka Kajfež Bogataj) za svoj boj proti segrevanju podnebja.

 
 

Takoj zdaj grem nazaj na delo. To je bil šele začetek.

Al Gore ob prejemu Nobelove nagrade

 
Podnebna konferenca na Baliju, na kateri so se delegati skušali dogovoriti o zaustavitvi več kot očitnega segrevanja okolja, je uspela že zato, ker ni propadla. Vseeno pa pravega dogovora ni bilo, zato bo človek še vsaj nekaj desetletij prejemal povračilne ukrepe od narave za vse zločine, storjene nad njo.


Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.