Projekti
1513 ogledov

Kako ga pravilno shranimo

hladilnik Profimedias
Obstojnost mesa v hladilniku lahko podaljšate tudi tako, da ga premažete z oljem.

Ko kupujete meso, poskrbite, da je res sveže, saj bo tako obstalo dlje, njegov okus in kakovost bosta občutno boljša. Po nakupu svežega mesa odidite čim prej domov, kjer ga postavimo iz vrečke in ga v pokriti posodici damo v hladilnik, kjer ga pustimo največ tri dni. Preden meso shranite, ga nikar ne režite, saj meso v enem kosu zdržlji dlje kot narezano ali zmleto meso. Mleto meso v hladilniku morate porabiti v roku dveh dni. Preden meso postavite v hladilnik, ga lahko premažete z oljem, da se na površini ne izuši.

Najdlje govedina in perutnina

Če bi meso radi ohranili dlje časa, ga čim prej po nakupu zamrznemo. Bakterije se v zamrzovalniku ne bodo namnožile, ob pravilno zamrznjeni hrani pa bo meso ohranilo čvrstost, hranilno vrednost in tudi okus. Pri zamrzovanju meso zelo hitro zamrznemo, a ga moramo počasi odtajati. Sveže meso lahko v zamrzovalniku zdrži tudi do šest mesecev, sveže mlete meso pa le tri mesece. Obstojnost je odvisna tudi od vrste mesa, najdlje zdržita govedina in perutnina, po nekaterih ocenah ob hitrem in pravilnem zamrzovanju tudi eno leto. Sledijo ji zamrznjeni kosi jagnjetine z desetimi meseci in kosi svinjine s šestimi meseci. Pazite pa, da je temperatura v zamrzovalniku nižja od – 18 stopinj Celzija. Ko boste meso enkrd odtatili. Ponovno zamrzovanje surovega mesa ni priporočljivo z vidika varnosti in kakovosti.  Odtaljeno meso je najbolje takoj skuhati al speči.

Hitro jih ohladite 

Zamrznete pa lahko tudi že pripravljene mesne jedi. Na Nacionalnem inštitutut za javno zdravje (NIJZ) pravijo, da moramo že pripravljene jedi čim prej ohladiti. Najbolje je, če jih ohladimo v roku dveh ur in jih takoj nato shranimo v hladilnik ali zamrzovalnik. “Ko živilo ohlajamo, temperature v njem pada, med ohlajevanjem toplotno obdelanega živila pa lahko pride do razmnoževanja mikroorganizmov in tvorbe njihovih strupov v živilu,” opozarjajo. Organizmi se namreč najhitreje razmnočujejo med desetimi in 60-imi stopinjami Celzija. Za hitro hlajenje priporočajo postopek ohlajevanja z mrzlo vodo: “Večjo količino hrane razdelimo na manjše porcije ali v tanjše sloje, posodo s hrano hladimo v koritu z mrzlo vodo, ki ji lahko dodamo kocke ledu.” Svetujejo, da hrano večkrat premešamo, večje kose mesa pa ločimo od juhe ali omake in jih ohlajamo loeno. “Ob hladnem vremenu lahko živila ohlajamo zunaj, na primer na balkonu. Pri tem moramo živila zaščititi pred zunanjim onesnaževanjem,” dodajajo. 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.