Projekti
102 ogledov

Kožo nahranite od znotraj

kozmetika Shutterstock
Kožo negujte od znotraj z zdravo in uravnoteženo prehrano. Staranje upočasnijo antioksidanti, ki ščitijo celice pred poškodbami.

Pri odraslem človeku se debelina usnjice (dermisa) vsako leto zmanjša za en odstotek, ženske po menopavzi pa izgubljajo do 2 odstotka kolagena (beljakovine, ki med drugim skrbi za čvrstost in prožnost kože) na leto. Najhitreje v prvih petih letih menopavze. Koža zato izgublja čvrstost in pojavljati se začnejo izrazitejše gube.Ker je koža vse tanjša, pigmentne celice pa vse večje in njihovo število vse manjše, so vse izrazitejši tudi pigmentni madeži ali rjave pege.

Antioksidanti proti gubam

Za upočasnitev procesa staranja kože je poleg učinkovite zunanje nege, ki uravnava predvsem procese v njenih zgornjih plasteh, pomembna tudi pravilna prehrana, ki tudi koži zagotovi potrebna hranila. Pri negi zrele kože so zato v ospredju živila, bogata z antioksidanti, ki upočasnijo staranje kože in ščitijo celice pred poškodbami ter tako zgladijo gube. Zato si izdatno privoščite zelje, brokoli, ohrovt, cimet, polnovredna žita, semena, grozdje, zeleni čaj in druga živila, bogata z antioksidanti, pomagate pa si lahko tudi s prehranskimi dopolnili.Za sintezo kolagena, uničevanje prostih radikalov in odpravljanje pigmentnih madežev je zaslužen vitamin C, zato ga morate uživati v zadostnih količinah. Izjemno močan antioksidant, ki pretvarja energijo iz hrane v telesno energijo, je tudi koencim Q10, ki ga vsebujejo vse celice. Njegovo nastajanje z leti upada, zato ga je treba vnašati v telo s hrano (najdemo ga v mišicah organov, kot so srce, jetra in ledvice, temni listnati zelenjava, kot sta brokoli in špinača,  oreških, mastnih morskih ribah in drugje) ali s prehranskimi dopolnili.

Kožo izdatno navlažite

Za nego zrele kože, ki je običajno precej suha, je treba uporabljati tudi pripravke, ki jo izdatno vlažijo. Mednje spadajo  jojobino in avokadovo olje ter izdelki z alojo vero. Pomembna je tudi hialuronska kislina, ki sodeluje pri dovajanju hranilnih snovi v celice in odvajanju odpadnih snovi iz njih ter skrbi za njeno navlaženost. Arganovo olje, ki mu zaradi koristnih učinkovin pravijo tudi tekoče zlato, pa spada med najpomembnejša olja za pomladitev kože. Ima trojno delovanje: obnavlja in vlaži, zaradi visoke vsebnosti vitamina E pa je tudi močan antioksidant. Poleg tega je arganovo olje bogat vir esencialnih maščobnih kislin, ki vlažijo kožo in skrbijo za njeno prožnost.

Obrazna telovadba

Z rednim razgibavanjem obraza boste povečali prožnost kože in ublažili gube, zato čim pogosteje izvajajte vaje za obraz, kot jih denimo  ponujaobrazna joga. Za začetek poskusite  z jogijsko vajo za glajenje gub okoli obrvi: široko odprite oči, kot da ste presenečeni, pri čemer bodite pozorni na to, da ne boste gubali obrvi. Zazrite se v točko v daljavi za od pet do deset sekund in to ponovite štirikrat. Obrestovalo se vam bo

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.